Norska landslagsspelarens megahyllning till Högmo

BK Häcken vann Europa League-genrepet mot Kongsvinger på Ullevi med 2–1.
Laget coachades av Martin Foyston, och Ola Kamara gjorde sitt första mål i den gulsvarta tröjan.
Efteråt gav de sin syn på uppgifterna om Per-Mathias Högmo som ny, svensk förbundskapten.
– Egentligen gjorde Högmo ett väldigt, väldigt, väldigt bra jobb som förbundskapten i Norge, säger Ola Kamara.

ANNONS
|

Martin Foyston, 42, har varit Per-Mathias Högmos högra hand i över tio års tid.

När BK Häcken under fredagen genrepade på Ullevi inför Europa League-mötet med Bayer Leverkusen i nästa vecka var det Foyston som ledde laget tillsammans med Jesper Ljung, Jordi González och Christoffer ”Krickan” Källqvist.

– Vi gör det som ett lag. Matchen är en del av vår träningsvecka. Vi har jobbat med vårt försvarsspel eftersom vi möter Europas just nu bästa fotbollslag på torsdag, säger Martin Foyston.

Det blev seger med 2–1 över norska Kongsvinger.

– För oss handlade det också om att bli lite mer realistiska utifrån förutsättningarna. Att få in bollen i offensivt straffområde enklare, men också hitta kombinationsspelet vi är duktiga på, fast på det här underlaget, säger Martin Foyston.

ANNONS

Mot Kongsvinger, på Ullevis gropiga och mjuka gräsmatta, stack spelare som vänsteryttern Momodou Sonko och 1–0-målskytten Mikkel Rygaard ut positivt. I slutet av matchen byttes Ola Kamara in. Anfallsnyförvärvet som haft svårt att ta en plats i år petade in det avgörande 2–1-målet tio minuter från slutet.

Var det ditt första mål i Häcken?

– Träningsmatchen här nu? Det kanske det var, jag vet inte, säger Ola Kamara, 34.

Hur kändes det?

– Jag tänker inte så mycket på det, det var en träningsmatch. Jag känner mig i bra form, och jag har varit pigg de senaste träningarna. Det är skönt att känna att kroppen är där den ska vara.

Assisterande tränaren Martin Foyston om Ola Kamaras mål.

– Det är vad han gör, han gör mål.

Men inte så många i år väl?

– Nja, det här var en speciell sorts match. Vi mötte ett lag där vi är tacksamma att de kom hit och spelade mot oss. Det har inte varit lätt att få tag på motståndare. Vi försökte möta något allsvenskt lag, men de har stängt ner för säsongen. Det är förväntat. Vi är det enda laget kvar som spelar riktiga matcher i Sverige. Nu ser vi framemot torsdag och hoppas att fansen kommer till Ullevi för att se oss sista gången i år. Den här Europaresan har varit en stor erfarenhet som vi kan lära mycket av. Det är en match som fansen kan minnas för alltid: att få se oss möta Europas just nu bästa fotbollslag. Vi ska ge dem allt vi har! försäkrar Martin Foyston.

ANNONS

Ryktet: Foyston förlorar aldrig

Ryktet säger att Martin Foyston, som även coachade Häcken i svenska cupen-segern mot Jonsereds IF tidigare i höst, aldrig förlorat med Häcken när Per-Mathias Högmo saknats av olika anledningar.

Ett rykte Foyston inte riktigt vill bekräfta.

– Det får du svara på åt mig, säger han med ett leende.

Jag frågar dig?

– Okej, så här: VI har inte förlorat som ett lag. Vi är inne i det här tillsammans. Det är inte bara jag.

Kanske lika bra att Högmo stannar i Stockholm inför torsdag?

– (skratt) Absolut inte. Vi behöver honom. Han är med oss i morgon igen. Självklart behöver vi honom, säger Martin Foyston.

Anledningen till att Per-Mathias Högmo saknas är att han befinner sig på en elittränarträff arrangerad av Svenska Fotbollförbundet. Samtidigt har han blivit kontaktad av SvFF i förbundskaptensfrågan som en tänkbar efterträdare till Janne Andersson, erfar GP.

Martin Foyston om uppgifterna:

– Jag kan inte kommentera något som jag inte är involverad i.

Om han blir förbundskapten, hänger du på då?

– Som jag sa, jag kan inte kommentera något jag inte är involverad i. Jag är inte involverad i det svenska landslaget.

Hur ser du på spekulationerna kring Per-Mathias Högmo som ny, svensk förbundskapten?

ANNONS

– De bästa tränarna kopplas alltid ihop med olika uppdrag. Att en av ligans topptränare länkas samman med landslaget när förbundskaptensjobbet är ledigt är helt normalt. Men om han blir nästa svenske förbundskapten är inte upp till mig att kommentera. Det har inget med mig att göra, säger Martin Foyston.

Megahyllningen från Ola Kamara

Ola Kamara, som spelade i norska landslaget under Per-Mathias Högmos tid som förbundskapten 2013-16 hyllar sin landsman förbehållslöst.

– Det ska förbundet svara på, men Per-Mathias är en väldigt, väldigt bra tränare, säger Kamara och fortsätter.

– Om man ser tillbaka på de senaste 10-15 åren är han den som har gjort det bäst som förbundskapten i Norge. Han var bara tolv minuter ifrån att få oss direktkvalificerade mot Italien, men vi tappade det bakåt – annars hade vi fått en direktplats (till EM i Frankrike 2016, reds. anm). Om man ser på tränarna som kommit in efter honom har de varit längre ifrån. (Ståle) Solbakken är längre ifrån än Högmo. Egentligen gjorde Högmo ett väldigt, väldigt, väldigt bra jobb som förbundskapten i Norge när man ser tillbaka på det i efterhand. Han gjorde ett fantastiskt jobb.

Hade han gjort det lika bra i Sverige, tror du?

– Jag tänker att vi ska spela mot Bayer Leverkusen, så det är inget jag tänker på, säger Ola Kamara.

ANNONS

LÄS MER:Häckens Momodou Sonko om sorgen över sin storebror som mördades i Biskopsgården

LÄS MER:Per-Mathias Högmo om att bli ny förbundskapten efter Janne Andersson

LÄS MER:Så gick det till när svensk fotboll blev sämst

ANNONS