Niclas Alexandersson gjorde succé under återkomsten till Blåvitt

Det råder hemvändar-feber i IFK Göteborg. Marcus Berg, Pontus Wernbloom, Mattias Bjärsmyr och Oscar Wendt är bara några av namnen som drömmer om att göra samma resa som Niclas Alexandersson gjorde.
En resa som han själv inte trodde att han skulle få uppleva.
– Jag var ganska osäker själv när jag flyttade hem, säger han i GP-sportens podcast 031 Fotboll.

ANNONS
|

Det är nästan fler hemvändare i IFK Göteborg än spelare som inte har vänt tillbaka till klubben efter en utlandssejour eller två. När spelare som Mattias Bjärsmyr, Marcus Berg och Pontus Wernbloom slog sig fram en gång i tiden fanns Niclas Alexandersson i laget.

Veteranen som vände hem 2004 efter en tung sista tid i England.

LÄS MER:Erik Lund om petningen efter fiaskostarten för Real Blåvitt och tunga avskedet från IFK Göteborg

Där och då var det inte med några stora förväntningar.

– Jag var ganska osäker själv när jag flyttade hem. Jag hade ju inte spelat regelbundet på drygt ett år i England sånär som på en utlåning till West Ham på fem veckor. Det var många som såg mig som slut och självförtroendet hade ju fått sig en törn, säger han i GP-sportens podcast 031 Fotboll och fortsätter:

ANNONS

– Men när jag tittar i backspegeln så var den här sista tiden av karriären den roligaste.

LÄS MER:Real Blåvitt 2.0: "Vår trupp är inte underlägsen någon"

Varför då?

– Jag var nästan 33 år när jag flyttade hem och tänkte att det blir väl två säsonger och sen får jag runda av. Men jag fick en helt ny bonuskarriär. Det blev fem säsonger med Blåvitt där givetvis SM-guldet från 2007 var höjdpunkten. Jag kom även tillbaka till landslaget efter ett och ett halvt år utanför och gjorde två mästerskap och 41 landskamper. Det var väldigt skönt att få bevisa framförallt för mig själv men även för alla andra att man fortfarande hade det i sig. Men bara att få vända hem till Blåvitt som hade haft ett antal tunga år och vara med och successivt vända på den skutan och ta ett guld ... det betydde extremt mycket för mig.

LÄS MER:Historien bakom Mats Palmgrens idiotförklarade guldmål

Wernbloom och Co hoppas göra om Alexanderssons resa

Den resan som Niclas Alexandersson fick vara med på är exakt den resa som dagens hemvändare i IFK Göteborg drömmer om.

– Det är bara att hoppas att utfallet blir likadant men det finns inga garantier. Det är många faktorer som spelar in och nu är det ju flera som slitit med lite skador och det är en risk när man är äldre. När jag kom hem var det inte så många men nu är det väldigt många hemvändare och det är bara att hålla tummarna för att man får ihop mixen och att alla håller sig hela. Samtidigt är det viktigt att det kommer spelare underifrån som kan slå igenom med hjälp av de äldre, säger Alexandersson.

ANNONS

Det blir inte bara hemvändarsnack i podden.

Vi går igenom resan från lilla Vessigebro till Halmstad, flytten till IFK Göteborg och åren i England och VM-sommaren 2002 med landslaget där Alexandersson var en snurrfint från Anders Svensson ifrån att uppleva något riktigt stort.

– Där hade vi något på gång, säger Alexandersson.

LÄS MER:Kevin Yakobs succé – sköt in sig i Blåvitts premiärelva?

Det blir givetvis även lite snack om sonen, Noah, som idag spelar för IFK Göteborg, sin roll som lärare på Änglagårdsskolan och hustrun, Frida, som han hållit ihop med i över 20 år.

ANNONS