I senaste matchen i ligan mot Lazio avgjorde Napoli sent och kunde knipa segern.
I senaste matchen i ligan mot Lazio avgjorde Napoli sent och kunde knipa segern. Bild: ALBERTO LINGRIA

Napolifansen drömmer om första titeln sedan Maradonas dagar

Det tätnar i striden om scudetton i Italien. Napoli har inte vunnit Serie A sedan Diego Maradonas dagar, men Partenopei kliver in i helgens toppmöte med Milan som serieledare – och hoppet om att slutligen bryta den 32 år långa väntan lever i allra högsta grad.

ANNONS
|

Luciano Spalletti benämnde det som ett vägskäl för Napolis säsong.

– Vi måste välja om vi vill bli bortglömda illa kvickt eller om vi vill vara kvar som hjältar i Napoli-supportrarnas tankar, sa tränaren inför förra helgens toppmöte mot Lazio.

Efter Europa-uttåget mot Barcelona och Coppa Italia-nederlaget mot Fiorentina hänger Napoli-fansens drömmar om titelframgångar den här säsongen på att se sitt lag utmana om sin första scudetto sedan 1990. Toppmötet i Rom såg dock ut att bli ännu en missad möjlighet att kliva upp i Serie A-topp när Pedro kvitterade sent, men i matchens döende sekunder klev Fabián Ruiz fram och med ett stenhårt skruvat skott bände bollen runt flera Lazio-spelare och in i nät invid stolproten.

ANNONS

– Alla pratar om att det här laget saknar karaktär. Det skulle jag vilja höra dem säga nu, sa Spalletti efter.

Napoli-supportrarna har väntat länge på att nå hela vägen. I maj 1987 stod texten ”Non sapete che vi siete persi” – Ni vet inte vad ni missar – klottrad på en vägg på Neapels kyrkogård som en hälsning till andra sidan graven efter att Diego Maradona, tillsammans Bruno Giordano och Careca – kollegorna i fronttrion MA-GI-CA – lett Napoli till klubbens första Serie A-titel. Tre år senare upprepades bedriften, men sedan dess har 32 ligatitellösa år passerat.

Napolis tränare Luciano Spalletti.
Napolis tränare Luciano Spalletti. Bild: ALBERTO LINGRIA

Inför säsongen arbetade Spalletti in ett nytt mantra för att ständigt påminna spelarna om vilka de spelar för: ”Sarò con te, e tu non devi mollare” – jag kommer vara med dig, och du får aldrig ge upp. Frasen är hämtad från ramsan som skanderades friskt när Maurizio Sarri 2018 tände scudettodrömmarna i Kampanien, men trots poängrekord fick se sig besegrad av Juventus. Spalletti återväckte minnena när han under sin presentation sjöng ramsan för fansen på träningsanläggningen i Castel Volturno och när Fabián Ruiz i söndags satte målet som förde Napoli till serieledning stormades planen av avbytare som anslöt till segerfirandet iklädda gula västar bärande frasen som ska symbolisera Napolis säsong.

ANNONS

Med elva omgångar kvar kliver Napoli in i helgens toppmöte mot Milan på Stadio Diego Armando Maradona med vind i seglen. Kampen om scudetton ser ut att bli mer öppen än på många år och titelstriden lär pågå våren lång. Napoli toppar tabellen på bättre målskillnad än Milan, med Inter skuggandes två poäng bakom, med en match till godo. Juventus och Atalanta smyger också med i bakgrunden.

Trots att över 30 år har gått sedan senaste titeln är minnena fortfarande starka i Neapel.
Trots att över 30 år har gått sedan senaste titeln är minnena fortfarande starka i Neapel. Bild: WILFRIEDWITTERS

Luciano Spalletti – som återvände till fotbollen efter två års semester bland toskanska kullar efter uppbrottet med Inter 2019 – har lite i skymundan byggt ett välbalanserat och slagkraftigt lag i Neapel. Defensiven, med försvarsbjässen Kalidou Koulibaly tillbaka i toppslag, har släppt in minst mål i hela Serie A och på mitten dikterar flinkfotade Fabián tillsammans med Piotr Zielinski spelet. Victor Osimhen, rekordköpet från Lille, har vuxit ut till en nyckelpjäs i offensiven med sin snabbhet, styrka och löpvilja.

Lagkaptenen Lorenzo Insigne lär vara särskilt angelägen om att utmana om titeln hela vägen till slutet. Insigne, den lille kreatören som de senaste åren varit Napolis främsta spelare, har spenderat hela sin karriär i Neapel men till supportrarnas stora missnöje har 30-åringen redan annonserat att han efter säsongen kommer lämna för Toronto FC. Att få avsluta eran i ljusblått med en ligatitel vore ett passande slut – och redan när Spalletti anslöt till klubben i somras var han inne på att säsongen 2021/22 var som skapt för att sluta cirklar.

ANNONS

– Att vara här sluter cirkeln över min tränarresa. Jag har tränat i Rom, påvarnas stad, St. Petersburg, tsarernas stad och i Milano, modestaden. Nu är jag stolt över att vara i Neapel och träna Maradonas lag. Staden där mirakel och fotboll går hand i hand, sa Spalletti inför säsongen.

Det är upplagt för en minnesvärd säsongsavslutning och en knallhård titelstrid. Kanske är det även dags för ett nytt fotbollsmirakel i Neapel?

Helgens hetaste:

Bayern München – Bayer Leverkusen

FC Bayern stormar fram mot ännu en ligatitel och har nu åtta poäng ned till tvåan Borussia Dortmund. I helgen väntar ett intressant toppmöte mot tredjeplacerade Bayer Leverkusen. Målglada Leverkusen, som förlorade med 5–1 i höstmötet, får klara sig utan skadade skyttekungen Patrik Schick och står inför en tuff utmaning.

Lördag 15.30, Viasat Fotboll

Manchester City – Manchester United

Söndagskvällen bjuder på ett Manchester-derby där Premier League-ledande City tar emot grannen United på Etihad Stadium. Citys form har pendlat på sistone vilket gjort att Liverpool minskat avståndet i titelstriden. Poängbehovet är stort även hos United, som kämpar för fjärdeplatsen men som trots åtta raka utan förlust fortfarande inte övertygar fullt ut under Ralf Rangnick.

Söndag 17.30, Viasat Sport Premium

Napoli – AC Milan

Fotbollshelgen rundas av med ett munvattnande toppmöte nere i Neapel där Napoli, som leder Serie A på bättre målskillnad, tar emot tvåan AC Milan. Det är upplagt för en högintressant batalj på Stadio Diego Armando Maradona och med elva omgångar kvar har båda lagen allt att kämpa för.

Söndag 20.45, C More Fotboll

ANNONS