Joona Toivio gjorde sitt femte mål i Häckens tröja.
Joona Toivio gjorde sitt femte mål i Häckens tröja. Bild: PETTER ARVIDSON

Mittbacken tvåmålsskytt när Häcken slog Eskilsminne

Häcken motsvarade förväntningarna och besegrade Eskilsminne med 4–0 på bortaplan i Svenska cupen. Mittbacken Joona Toivio blev en något ovan tvåmålsskytt.
– Jag var på rätt plats vid rätt tillfälle, säger Joona Toivio.

|

BK Häcken skulle försöka följa upp den storstilade derbyvinsten mot Gais med en ny framgång i ett regnigt Helsingborg. Division 1-laget Eskilsminne stod för motståndet på Olympiafältet när Svenska cupen fortsatte på lördagen.

Som väntat tog de regerande cupmästarna Häcken kommandot från start mot ett Eskilsminne som förlorat premiären mot Östersund med 5–0. Efter knappa kvarten fick bortalaget matchens första heta målchans då finske anfallaren Jasse Touminen nickade ett inlägg strax över ribban.

Gulblåa Eskilsminne jobbade sig in i matchen efterhand och hade en hel del boll. Efter drygt en halvtimme drabbades Häcken av en tung motgång då Rasmus Lindgrens ersättare Johan Hammar fick bäras av plan med ett hårt lindat lår. In kom Varberg-förvärvet Tobias Carlsson.

– Det var regnigt och en dålig plan så spelet led en del av det. Sedan hade de några duktiga spelare också, säger Erik Friberg, som vikarierade som lagkapten eftersom Rasmus Lindgren hade känning i ljumskarna.

Häcken tog kommandot

Efter bytet tog Häcken tag i matchen igen. Minuten före paus resulterade det då en rörig hörna till slut hamnade hos mittbacken Joona Toivio som satte 1–0 bakom en chanslös Adam Larsson.

– Vi var inte bra i första halvlek men sedan kom vi på hur vi skulle spela oss igenom, säger målskytten Joona Toivio.

I andra halvlek bet sig Häcken fast offensivt och skapade ett par fina chanser. Bland annat fick Viktor Lundberg se målvakten Adam Larsson sträcka ut för att rädda hans avslut till hörna.

På den efterföljande hörnan, tio minuter in i halvleken, kom 2–0. Återigen höll sig finske mittbacken Joona Toivio framme och sköt in sitt andra mål för dagen.

– Det är inte varje dag. Det är två hörnmål jag gör och jag var på rätt plats vid rätt tillfälle, säger Joona Toivio.

Med drygt fem minuter kvar rullade sedan unge inhopparen Ali Youssef in 3–0. Strax efteråt spelade Youssef osjälviskt fram en annan inhoppare, Ahmed Yasin, som satte 4–0 i öppet mål.

Gruppfinal väntar

– De blev trötta i andra halvlek och då fick vi mer ytor, säger Joona Toivio

Segern blev till slut bekväm för Hisingslaget. På söndag väntar gruppfinal hemma mot Östersund där Häcken måste vinna för att gå vidare. Detta på grund av att man har sämre målskillnad.

– Det känns perfekt. Vi har 7–0 på två matcher och går för att vinna så vi dessutom får hemmaplan i kvartsfinalen sedan, säger Erik Friberg.