Mats Persson åtalas på nytt.
Mats Persson åtalas på nytt. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Mats Persson åtalas för nytt ekobrott

För drygt ett år sedan åtalades Mats Persson, tidigare klubbdirektör i IFK Göteborg som dömdes i Blåvitt-härvan, för ett nytt ekobrott. Nu åtalas han i ytterligare ett separat fall.
– Jag var försenad med ett årsbokslut. Så är det, säger Mats Persson.

ANNONS
|

I april 2020 åtalades Mats Persson, tidigare central figur i den omtalade Blåvitt-härvan, för att han inte betalat moms eller arbetsgivaravgifter till ett värde av över en miljon kronor i ett företag där han hade bokföringsansvar.

När GP för drygt ett år sedan talade med Mats Persson om åtalet så var tidsbrist hans förklaring till den bristfälliga bokföringen.

– Mitt försvar är att jag på grund av tidspress inte hann lämna in grejerna i tid. Därefter har jag lämnat in det och jag har betalt in allting som bolaget var skyldigt, sade han till GP 28/3 2020.

ANNONS

Nu har han åtalats på nytt, vilket GT var först med att rapportera om.

20 maj lämnades en stämningsansökan in mot Persson till ekobrottsmyndigheten. Han misstänks för grovt bokföringsbrott med motiveringen att han ”uppsåtligen eller i andra hand av oaktsamhet åsidosatt bokföringsskyldigheten genom att underlåta att bokföra affärshändelser eller bevara räkenskapsinformation”.

– Jag har inte så mycket att säga. Jag var försenad med ett årsbokslut. Så är det, säger Mats Persson.

Är tidsbrist ett återkommande problem för dig, och i så fall: varför tar du dig an dessa uppdrag?

– Sammanfattningen är väl att det här har hänt vid ett och samma tillfälle. Hade jag vetat att det skulle uppstå tidsbrist så hade jag inte åtagit mig det.

Blåvitthärvan återberättad

Mats Persson har ett långt förflutet som föreningsmedlem i flera av Göteborgs elitklubbar.

Han var fotbollsansvarig under Västra Frölundas storhetstid och tog 2003 över som klubbdirektör i IFK Göteborg.

Sejouren i Blåvitt fick dock ett abrupt slut när Ekobrottsmyndigheten upptäckte en obeskattad ”gåva” på 1,35 miljoner kronor till Peter Ijeh i samband med han värvades från Malmö FF.

Persson, samt dåvarande kassören i klubben dömdes då till 18 månaders fängelse för grovt skattebrott, medhjälp till grovt skattebrott, trolöshet mot huvudman, osant intygande, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

ANNONS

Följderna blev att IFK Göteborg tvingades pantsätta Kamratgården för att kunna betala tillbaka 12 miljoner kronor i uteblivna skatter till Skatteverket.

Som villkorligt frigiven hoppade Mats Persson sedan på rollen som sportchef i Gais i november 2010. Två år senare drog han sig tillbaka från elitfotbollen.

"Jag hade mycket att göra”

Mats Persson har på senare år suttit som kassör i Västra Frölunda IF, men är sedan åtalet i fjol endast med som styrelseledamot.

De två åtalen som nu är riktade mot honom ser han som en del av en isolerad händelse.

– Det här hände 2015-2016. Det var bara då det hände, säger han.

Enligt åtalet så anses brottet grovt med hänsyn till att ”det under räkenskapsåren 2015 och 2016 avsett mycket betydande belopp”. Företaget som Persson hade bokföringsansvar gick i konkurs 2019.

– Jag hade mycket att göra, säger Mats Persson.

Är det något du vill utveckla?

– Nej, jag kan inte utveckla det vidare.

Hur tänker du framöver för att se till att det inte händer fler gånger?

– Ja… Vad svarar man på en sådan fråga? Jag tar lärdom av det.

ANNONS