Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Mats Gren nöjd efter en lång tids tränarjakt

IFK Göteborg gick bet på Andreas Brännström och Jimmy Thelin. Men förhandlingarna med Poya Asbaghi roddes i hamn – och nu har Mats Gren kanske löst den viktigaste pusselbiten. – Nu blir det lättare att jobba vidare med nästa steg, säger Mats Gren.

Tränarjakten har varit en utdragen process. Men nu är det klart. Poya Asbaghi, senast i Gefle, är på plats som ny tränare för Blåvitt. 

För sportchef Mats Gren innebär det att klubben kan gå vidare i processen med att bygga ett slagkraftigt lag inför 2018. 

– Vi måste ta steg ett för att kunna göra steg två. Jag har inte velat ta några beslut kring spelarna innan den nya tränaren är på plats. Carl Starfelt tog jag in, för det är en spelare som kan spela i alla system. Därför kände jag mig trygg i den värvningen, men något mer har jag inte velat göra.  

Sportchefen medger att tränarfrågan har krävt mycket tid och kraft. Ända sedan Jörgen Lennartsson fick lämna sitt uppdrag i somras har klubben arbetat med att hitta en lämplig efterträdare. Konstellationen med Alf Westerberg och Torbjörn Nilsson, som tog över efter Lennartsson och ledde laget säsongen ut, uttalades länge som ett alternativ. 

Dessutom har det spekulerats om flera andra namn utifrån. Håkan Ericson och Jimmy Thelin nämndes tidigt som två potentiella kandidater. Under sensommaren var det sedan i stället Brommapojkarnas succéman Olof Mellberg som såg ut att vara huvudspåret. Och de senaste veckorna är det Dalkurds Andreas Brännström som har pekats ut som favorit att leda Blåvitt kommande säsong. Men förhandlingarna strandade mellan Blåvitt och Dalkurd. 

Thelin var förstavalet

Enligt uppgifter till GP var Jimmy Thelin IFK Göteborgs förstaval och Andreas Brännström andravalet. 

– Jag har inte kommenterat detta i något skede. Och jag kommenterar inte om jag har förhandlat med en, två eller tre tränare. Sedan om media har spekulerat i det ena eller andra, det får stå för dem, svarar Mats Gren på frågan om vad som hände i Brännström-affären. 

Han fortsätter: 

– Vi har tittat på många olika lag under hösten och följt de tränarna som vi har varit intresserade av. Sedan fastnade vi för några tränare, som vi tyckte var mer intressanta. Till slut föll vårt val på Poya som är för det sättet som klubben vill att vi ska spela efter. 

"Var tuffa förhandlingar" 

Men att landa Asbaghi var inte helt enkelt då han stod under avtal med Gefle. 

– Vi visste att tränarna vi hade på listan i slutet var några som satt på avtal. Det var väl inte så lätt att gå in då och försöka förhandla under löpande säsong och därför har processen tagit tid.

– Det var tufft att få igenom det med Gefle. Men vi tog beslutet att försöka lösa det här, och vi lyckades, säger Gren om Asbaghi som med sina 32 år blir den yngsta tränaren i IFK Göteborg sedan Sven-Göran Eriksson. 

– Det känns inte som att han är 32 år. I hela sitt uttryck och hur han är, han känns väldigt säker, så var det ingen större fråga. 

Vad blir skillnaderna med Poya som ledare? 

– Skillnader är alltid svårt att säga. Men när det gäller spelfilosofi och så vidare så kommer man ganska snabbt märka att han vill spela på ett lite annorlunda sätt. Sedan är det inte så att allting ändras på tre, fyra eller fem veckor. 

"Känner oss väldigt trygga" 

Tidigare har Asbaghi mest använt sig av en modell som liknas vid ett 3-4-3-spel. Hur det kommer påverka spelartruppens utformning är för tidigt att svara på, menar Mats Gren. 

– Det är en process nu som börjar med att vi får titta på spelarna som vi har inne. Vilka positioner som man ser i det spelsystemet som han vill spela. Vi har flera spelare som kan spela på flera olika positioner så därför är det lite tidigt att uttala sig om det nu. Det är en process som vi får ta vidare de närmaste dagarna och veckan. 

Avtalet med Asbaghi är skrivet över tre år. En kontraktslängd som sportchefen är belåten med. 

– Efter alla samtal vi har haft med folk runt omkring och med Poya känner vi oss väldigt trygga med tre år.