Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Mats Enquists ilska efter regeringens besked

Inget ökat publikantal innan 1 juni – det beskedet gav regeringen under onsdagen.
Beskedet faller inte i god jord hos Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll.
– Det är inte roligt, eller för den delen värdigt en regering eller Folkhälsomyndighet att vara så ignorant som man är i det här fallet, säger han till Sportbladet.

Det har väl knappast undgå någon att elitlagen i Sverige vädjat till regeringen och Folkhälsomyndigheten och efterlyst anpassade restriktioner när det gäller publikantal.

LÄS MER: Smittspridningen faller i EU

Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll, har kanske varit den främsta kritikern till att endast åtta personer får komma in på arenor byggda för att släppa in tusentals.

LÄS MER: Tomma läktare – här är alla turer i publikfrågan

I slutet av april meddelade regeringen att ökat publiktak kan komma att öka till 500 personer i maj. I dag meddelade man att de lättade restriktionerna och därmed ökningen av publik får vänta fram till 1 juni.

– Smittspridningen är kvar på alldeles för hög nivå och belastningen på vården är alldeles för hög, sa statsminister Stefan Löfven (S) under presskonferensen.

LÄS MER: Möjligt med 500 åskådare – men först i juni

Mats Enquist har under stora delar av pandemin kämpat för att fotbollsklubbarna ska få släppa in mer publik på arenorna. Bild: SIMON HASTEGÅRD
Mats Enquist har under stora delar av pandemin kämpat för att fotbollsklubbarna ska få släppa in mer publik på arenorna. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Mats Enqquist köper inte regeringens motivering till att vänta med att öka publiktaket.

– Att hänvisa till smittspridningen blir inte relevant när vi saknar träffsäkra restriktioner. I det här fallet finns det betydligt mer träffsäkra lösningar, men man väljer att inte ändra till dem, säger han till Sportbladet.

”Inte värdigt att vara så ignorant”

De svenska fotbollslagen har som sagt länge suktat efter att få släppa in publik på arenorna och Mats Enquist menar på att man kan ta ansvar under den rådande pandemin.

– Men det är frustrerande att så länge bli utsatt för felaktiga restriktioner utan att få dessa korrigerade. Det är inte roligt, eller för den delen värdigt en regering eller Folkhälsomyndighet att vara så ignorant som man är i det här fallet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.