Mardrömsminut sänkte Gais

Stolpen stoppade Jonas Lindberg från ett ledningsmål – en kontring senare var Gais i underläge. Efter förlusten i Växjö är man nu bara en förlust ifrån negativt kval.

ANNONS
|

Det var ganska uppenbart att stjärnsmällen mot Norrby senast – när Gais släppte in tre mål på åtta minuter – fortfarande fanns färskt i minnet. Precis som tränaren Stefan Jacobsson pratade om inför matchen var det back to basics som gällde för det grönsvarta gänget. Man skulle släppa till så få chanser som möjligt och man skulle absolut inte släppa in fyra mål.

– Vi ville inte spricka upp och hamna i ett jobbigt underläge som mot Norrby. Vi försökte ha kontroll med vårt försvarsspel och stänga ytor. Det tycker jag att vi gjorde på ett bra sätt, säger Stefan Jacobsson efter matchen.

ANNONS

Och fram till den 38:e minuten fungerade det bra. Då slet sig Jonas Lindberg loss och avfyrade en kanon mot Östermålet. Klockrent i stolpen.

Efterföljande hörna var bra slagen men för hög för de anstormande gaisarna att få huvudet på. I stället föll den till Öster som stod för en riktig mönsterkontring. På endast några få passningar – och sekunder – nådde man fram till friställda Tatu Vermanen som enkelt kunde lyfta in ledningsmålet.

Skapade väldigt lite

En klassiskt mardrömsminut för Gais.

– Det är ganska signifikativt för var vi befinner oss både mentalt och spelmässigt, säger Jacobsson.

Även i andra halvlek kändes Gais kontrollerat i försvarsspelet och släppte till väldigt få chanser. Nackdelen? Man skapade i princip ingenting framåt.

– Vi fick inte tryck och kom inte in med bollarna. Vi blev lite uddlösa men samtidigt är Öster ett svårt lag att göra mål på, säger Jacobsson.

Inte upplagt för skönspel

Dessutom en svårspelad plan – även om det inte är något som Jacobsson vill skylla på.

– Det är inte lätt på planen som är som lervälling. Det blir svårare, man tar felbeslut och slinter och halkar och då försvinner kvaliteten i passningsspelet. Vi vet om att planen här nere inte är bra på hösten, men det är ingen ide att gnälla på det, säger Stefan Jacobsson.

ANNONS

August Wängberg är inne på samma sak:

– Den var inte bra men man har spelat på värre. Men det är tungt som fan. Jag tycker vi spelar ganska bra, men kommer inte till kvalitativa målchanser. De har sin lyckade kontring, och det är den detaljen som skiljer oss i dag.

Stefan Jacobsson igen:

– I grund och botten är det en jämn match. Hade vi gjort mål på stolpskottet hade det kanske varit vi som hållit ledningen matchen ut.

Nykomponerat innermittfält

Trots förlusten är han hyfsat nöjd med lagets prestation.

– Jag vill lyfta gruppen och hur vi tar oss an matchen. Vi ger oss själva en chans och matchen lever till sista stund, säger han.

På grund av en sen skadekänning på Boris Lumbana tvingades Jacobsson ändra om i den tänkta startelvan. Innermittfältspar blev nu i stället Nikola Ladan och Joackim Åberg. Två spelare som inte har startat en match på flera månader.

– Vi kände att Jocke passade in i Borisrollen och skulle vara viktig på fasta situationer. Nikola är en spelare som alltid visar bra ledarskap och är en drivande spelare på våra träningar även om han suttit i frysboxen sedan Bragematchen i juli, säger Stefan Jacobsson och fortsätter:

ANNONS

– Jag är tacksam för att de tar sig an uppgiften som de gör. Jag är nöjd med beslutet att starta dem.

Med två matcher kvar av säsongen har Gais fyra poäng upp till säker mark. Härnäst väntar ett bortamöte med Akropolis.

Varken Nikola Ladan eller Joackim Åberg ville ställa upp på en intervju med GP efter matchen.

Så startade Gais

3–4–3: Mathias Karlsson – Filip Örnblom, Emin Grozdanic, Niklas Andersen – August Wängberg, Nikola Ladan (Daniel Sterner, 71, Joackim Åberg, Malkolm Moenza (Adam Egnell, 83) – Jonas Lindberg (Viktor Alexandersson, 83), Simon Alexandersson (Ricky Yarsuvat, 71), Julius Lindberg (Harun Ibrahim, 58).

ANNONS