Marcus Berg om uppgjorda matcherna i Grekland

Inför en match i Grekland sa tränaren till Marcus Berg: Du kommer få gult kort oavsett vad i dag. Efter en minuts spel kom det gula kortet.
– Då ville jag bara gå av planen. Jag sa till tränaren ”byt ut mig”, jag kommer inte att spela mer, berättar Berg i ”Håla Marbella”-podden.

ANNONS
|

IFK Göteborgsstjärnan och den förre landslagsanfallaren Marcus Berg, 35, gästar GP:s podd ”Håla Marbella” som följer Blåvitts och BK Häckens träningsläger i Spanien.

Berg berättar om proffslivet i bland annat FC Krasnodar, Al-Ain och Panathinaikos FC. Om tiden i Grekland har han mycket att säga.

– Jag älskade att spela för Panathinaikos eftersom jag älskade passionen de har där. Men ligger man på ett visst antal gula kort så vet man att man kommer få ett gult kort i nästa match. För du ska inte spela nästa match mot ett visst lag. Man vet att det kommer hända. Mycket korrupt, säger Marcus Berg.

ANNONS

Berg ger ett konkret exempel om vad som hände i samband med en match inför ett play off:

– Tränaren kom in och sa: du kommer få gult kort idag bara du kollar på domaren. De vill inte att du ska spela play off-matcherna. Alltså ligan, eftersom jag var en av de bättre spelarna, säger Berg och fortsätter:

– Efter en minut kom ett inlägg, jag försökte brösta in bollen, men fick gult kort för hands. Då ville jag bara gå av planen.

Det är ju uppgjort ju?

– Ja ja. Jag gick bort till tränaren och sa: byt ut mig, jag kommer inte att spela mer.

Är det allmänt vedertaget att det funkar så?

– Ja. Sedan är det klart att de mindre lagen påpekar det väldigt mycket. Men saker händer som man tänker ”det här kan bara inte hända”. Det måste finnas något system som får bort det här, för det går inte. Väldigt mycket uppgjort.

LÄS MER:Mikael Stahre gästar ”Håla Marbella”-podden

Du var ändå där i nästan fyra år?

– Det var en fantastisk tid. Jag älskade att spela för den klubben. Familjen trivdes otroligt bra. Samtidigt mådde jag mentalt dåligt efter nästan varje säsong. Ska det vara så här? Man hade förhoppningar om att det skulle förbättras. Jag tror till och med att det var nere någon svensk domarchef där för att försöka få bukt med att det inte skulle vara för tydligt vad domarna ville.

ANNONS

– Men det gick inte, säger Marcus Berg.

Gjordes det upp resultat också?

– På ett eller annat sätt. På vilken nivå det var vet jag inte, men det kunde vara matcher där spelare sitter och säger ”den här matchen kommer stå 3-0 i halvtid”.

Och så gjorde det det?

– Ja.

Har du något exempel på vilken match det var?

– Det var när vi satt och kollade på tv, det kan ha varit andraligan också, men det var sådana grejer att jag bara ”vad fan är det som händer?”.

LÄS MER:Fem punkter efter IFK Göteborgs möte med Hammarby IF

Spelare i ert lag hade koll på andra matcher?

– Ja, och spelare som varit i andra lag som berättade hur det funkar. Det är sådant man inte vill och tror att det ska hända, men det händer, säger Marcus Berg.

031 Fotboll, specialsäsongen ”Håla Marbella”, går att lyssna på via gp.se eller där poddar finns.

I avsnittet berättar Marcus Berg även om när han 2010 var med att starta en fotohemsida som går att se som en sorts föregångare till hela den Instagramkultur som många fotbollsstjärnor idag är en del av.

– På den tiden var det många i Tyskland som hade sådana hemsidor, men jag kanske inte var så delaktig i det som man ska vara om man ska få det att flyga, säger Marcus Berg.

ANNONS

Marcus Berg resonerar även kring IFK Göteborgs träningsmatch mot Hammarby (0-2) och sportchefen Pontus Farneruds omdiskuterade uttalande.

LÄS MER:Pontus Farnerud står fast vid kaxiga uttalandet

ANNONS