Marcus Berg klar för återkomst i IFK Göteborg

Det började med en kryptisk bild på Twitter. Senare under måndagsförmiddagen kom klargörandet – Marcus Berg är klar för en återkomst i Blåvitt.
– Jag är glad, stolt och tacksam för att jag får den här chansen, säger Marcus Berg i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

”Låt oss starta veckan med ett leende.”

När Blåvitts officiella twitterkonto lade upp en bild som visade hur sportchefen Pontus Farnerud gjorde en ’fist-bump’ med okänd hand började twittersfärens gissningslek.

Var det en förlängning? Eller var det ett nyförvärv?

LÄS MER:IFK Göteborgs Pontus Farnerud om diskussionerna med Marcus Berg

Bara några minuter senare fick knogen som gjorde Pontus Farnerud så glad också ett ansikte.

Marcus Berg var klar för en återkomst.

Blåvitt lade upp ett nytt klipp som började med höjdpunkter från Bergs år i Blåvitt och avslutades med ett klipp från Kamratgården där anfallaren syns signera ett kontrakt.

Alltid varit en dröm att få komma hem

En stund senare presenterades hemvändaren också på Blåvitts hemsida.

ANNONS

– Jag har alltid haft en tanke att komma tillbaka. Det känns väldigt speciellt att det är klart nu. Känslosamt till och med. Blåvitt är min klubb, som jag har vuxit upp med och supportat i alla år. Det har alltid varit en dröm att få komma hem och spela här igen, säger Marcus Berg.

LÄS MER:Marcus Bergs glömda hemsida var före sin tid

Berg kommer att ansluta till laget efter EM-slutspelet. Kontraktet gäller till och med 2023 och han blir spelklar 15 juli. Torsby-sonen är hemma i Sverige för landslagssamlingen till VM-kvalmatcherna mot Georgien och Kosovo den 25 samt 28 mars, samt landskampen mot Estland 31 mars.

– Vi är väldigt glada och stolta att vi får en av Sveriges bästa anfallare till oss. Marcus kommer hem när han fortfarande är på toppen av sin karriär och han kommer att vara en viktig del i att ta oss tillbaka dit vi vill och ska vara. I Marcus får vi en spelare och person som tickar i många boxar för vårt truppbygge både på och utanför plan. Han är akademispelare och spetsvärvning i ett. Vi har många unga spelare som nu får ytterligare en extremt professionell och ambitiös lagkamrat att jobba tillsammans med, säger sportchef Pontus Farnerud till hemsidan.

ANNONS

LÄS MER:Så kan IFK Göteborg ställa upp i sommar - med Marcus Berg i laget

Slog igenom 2007

Det var ett tag sedan Berg syntes i IFK Göteborgs tröja sist. Efter att ha spenderat ungdomsåren i moderklubben IFK Torsby och sedan IFK Velen lockades en 17 år gammal Marcus Berg till Blåvitt.

Där gjorde han först två år i ungdomslagen innan han flyttades upp till seniortruppen inför säsongen 2005. Två år senare kom genombrottet när en 20-årig Marcus Berg hjälpte Blåvitt till sitt senaste SM-guld med 14 mål på 17 matcher.

Succésäsongen i Blåvitt belönade honom med en flytt till holländska Groningen, som blev startskottet för en närmare 15 år lång utlandssejour.

Resan gick från Groningen till Hamburger SV, PSV Eindhoven, Panathinaikos, Al Ain och allra senast Krasnodar. I den sistnämnde klubben har han visat fin målform och bland annat deltagit i Champions Leagues gruppspel under hösten.

Så hög blir lönen

Enligt uppgifter till Sportbladet så betalar IFK Göteborg omkring två miljoner kronor i sign-on-bonus för hemvändare. Dessutom får Berg en årslön på 1,5 miljoner brutto.

Man uppger även att Berg kommer att tjäna 125 000 kronor i månaden, exklusive bonusar, vilket ger en årslön på 1,5 miljoner kronor.

Sportchefen Pontus Farnerud vill inte kommentera uppgifterna, men betonar att klubben klarar värvningen.

– Som det ser ut kommer vi ta den kostnaden själva, säger Farnerud till Sportbladet, och talar vidare om ekonomin.

ANNONS

– Kostnaden för vår trupp med spelare och ledare just nu är inte högre än för 2020.

LÄS MER:Simon Thern: ”Hade jättegärna hetat något annat än Thern”

LÄS MER:Fem punkter om IFK Göteborgs ekonomi

ANNONS