Majornas polkagrisar firar 120 år: "Historiken gör mig knäsvag"

ANNONS
|

GFF bildades alltså 1897 vilket gör klubben till stadens tredje äldsta fotbollsklubb, efter Öis och Gais. Föreningen startades av Öis-ordföranden Wilhelm Friberg, och var till en början farmarklubb till Rödblått. GFF slutade tvåa i Svenska mästerskapen både 1899 och 1903 – och när Svenska serien (föregångaren till allsvenskan) drog igång 1910 kom man femma.

Året efter åkte man ur högsta serien och har sedan dess hållit till i lägre divisioner, även om man under mitten av 40-talet upplevde något av en glansperiod i division 2 – då uppemot 3000 åskådare letade sig till Majorna. Efter det har A-laget spelat i allt från division 3 till division 6 och lokala profiler som Hasse Blomqvist, Karl Corneliusson och Erik ”Samba” Johansson har alla börjat sina karriärer på Majvallens gräs (numera konstgräs).

ANNONS

För tillfället återfinns det polkagrisrandiga herrlaget i division 4 B och klubben leds sedan 2004 av ordförande Magnus Olsson.

– När jag tog över var väl klubben lite i fritt fall och vi hade ju problem med ungdomarna. Jag tyckte det kändes jobbigt att se, så det var väl därför jag hoppade på, säger Olsson.

Ungdomarna frodas

Problemen grundade sig i en schism mellan ungdoms- och seniorverksamheten som gjorde att Azalea BK bildades som en ren ungdomsförening 1992. Plötsligt var GFF helt utan ungdomar. Efter några år av frostiga relationer har de två klubbarna nu ett fruktsamt samarbete igen, vilket gör att GFF har gott om talang att välja från till sina junior- och seniorlag. Och framför allt har damverksamheten tagit stora kliv framåt sedan den återupptogs 2009.

– Där har vi en jättebra utveckling. Vi har ett lag i division 2 och ett i division 4, och nästa år får vi upp våra duktiga 02-or från Azalea, så då har vi ett väldigt bra juniorlag också, säger Olsson.

Dubbelmatchpå nationaldagen

På nationaldagen ska klubbens 120-årsjubileum firas på Majvallen och då är det just dam- och flickfotbollen som står i centrum. Division 2-laget möter hårdsatsande Kungsbacka DFF från Elitettan, och Azaleas 02:or möter Mossen.

ANNONS

– Ja, vi väljer att slå ett slag för damfotbollen. Det blir ett ganska enkelt firande, men vi har köpt i mat till alla spelare och ledare, så det kommer att bli jättetrevligt, säger Olsson.

GP hade nyligen en artikelserie om klubbdöden inom fotbollen – vad är ditt tips för att få en välmående förening?

– Det är en jäkla svår fråga, och det vore kanske förmätet av mig att ge råd, eftersom jag bara varit med här i 13 år. Men man ska tycka om det man håller på med, och det ska vara ordning och reda. Det ska vara rent och snyggt och bollarna ska vara pumpade. Och man ska vara schysst mot människor.

– Och så måste man ha ungdomar, annars går det inte – och där har ju vi faktiskt haft tur som har Azalea. Men jag är oerhört stolt över GFF, historiken som finns i de här ränderna på tröjan gör mig alldeles knäsvag, säger Magnus Olsson.

Tisdagens matcher spelas klockan 13 respektive 15.

ANNONS