Lyon försvarar Champions League-titeln

Det stod 0-0 efter 90 minuter spelade. Men efter en målrik förlängning föll Nilla Fischers Wolfsburg med tunga 4-1 mot Lyon som därmed försvarar sin Champions League-titel.

ANNONS
|

Både Wolfsburg och Lyon satte i högsta växel när 2018 års Champions League-final inleddes i ett ruskigt tempo från båda håll.

Intensivt och svängigt behöver dock bevisligen inte innebära fullt lika många kvalificerade målchanser. Det franska mästarlaget lyckades eliminera Wolfsburgs danska anfallsstjärna Pernille Harder med bravur.

På samma sätt som Harder var bortplockad gällde detsamma för Lyonstjärnor som Ada Hegerberg och Dzsenifer Marozsan.

Mål eller inte?

I den 69:e minuten, i takt med att Lyon mer och mer tagit över matchbilden, kom till slut matchens första mål.

Det trodde man först i alla fall.

När Noel Maritz rensade undan en boll på väg över mållinjen efter en tilltrasslad hörnsituation så såg det vid en första anblick ut som att Wolfsburgsbackens rensning kommit millisekunden för sent.

ANNONS

Men, utan någon målkamerateknik att tillgå, bedömde domarteamet att hela bollen aldrig varit över mållinjen.

Och en förlängning, som skulle bli minst sagt händelserik, väntade efter mållöst vid full tid.

Direkt så var det Pernille Harder som gav Wolfsburg ledningen. En lätt touch på Wendie Renards knä räckte för att danskans skott skulle överlista Lyonmålvakten och hitta nät.

Total kollaps

Alexandra Popp, Wolfsburgmittfältaren, blev kanske lite för taggad över hennes lags ledningsmål. För bara ett par minuter senare fick hon sitt andra gula kort efter en sen tackling som var lika ful som den var onödig.

Framför allt visade sig Popps hjärnsläpp bli kostsamt. För Wolfsburgsvallen skulle rämna – fullkomligt.

Först när Amadine Henry dundrade in 1–1 efter en strålande soloprestation.

För bara sekunder senare så överlistade Eugenie Le Sommer Nilla Fischer och Wolfsburgsförsvaret inne i straffområdet och petade in 2–1.

3–1 dröjde inte länge när en inhoppande Shanice van de Sanden med ett välriktat inspel hittade Ada Hegerberg i straffområdet.

Och det blev mer när trotjänaren Camille Abily, i sin sista match i karriären, fick kröna sitt inhopp i den andra förlängningshalvleken med att placera in 4–1.

Ridån för Wolfsburg hade egentligen redan fällts vid kvitteringen.

– När vi har ett rött kort och de gör mål vet vi att vi är en spelare mindre, och då är det tufft att komma tillbaka. Vi försökte kontra men hade inte kraften nog att lyckas med det ikväll, säger Wolfsburgskaptenen Nilla Fischer till TT.

ANNONS

"En tuff match"

Harders 1–0 mål fick de knappt fira och avnjuta innan allt hade kastats om.

– Det är som det är i fotboll. Vi måste bara ge varandra energi och fortsätta matchen. Men det vore väl så klart bättre om vi hade kunnat behålla ledningen åtminstone till pausen.

Två titlar har man redan i form av en tysk liga- och cuptitel. Det blev dock ingen trippel.

– Det känns väldigt jobbigt just nu men i slutändan måste vi vara stolta. Två titlar är bra och vi gav verkligen Lyon en tuff match, säger Fischer.

Ett Lyon som har chansen till en fransk trippel vid seger i sin återstående cupfinal. En trippel i Champions League har de dock redan. För det som hände i Kiev innebar Lyons tredje raka mästartitel i CL.

– Det är helt, helt, otroligt. Det är svårt att sätta ord på det jag känner just nu. Vi ger aldrig upp. Vi låg under även om vi förtjänade att leda men kom tillbaka och fullföljde i stil. Det är så stort. Jag blir så inspirerad till att fortsätta kämpa, säger Lyonstjärnan Ada Hegerberg till Viasat.

Fakta: Champions League-finalerna:

2018: Wolfsburg–Lyon, 1–4 efter förlängning (0–0 vid full tid).

2017: Lyon–Paris Saint-Germain, 7–6 efter straffar (0–0 vid full tid).

2016: Lyon–Wolfsburg, 4–3 efter straffar (1–1 vid full tid).

2015: Frankfurt–Paris Saint-Germain, 2–1.

2014: Wolfsburg–Tyresö, 4–3.

2013: Wolfsburg–Lyon, 1–0.

2012: Lyon–Frankfurt, 2–0.

2011: Lyon–Potsdam, 2–0.

2010: Potsdam–Lyon, 7–6 efter straffar (0–0 vid full tid).

ANNONS