Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Luka Mijaljevic sågar AFC Eskilstuna: "Kunde skött det mycket finare"

Luka Mijaljevic lämnade efter två skadefyllda säsonger AFC Eskilstuna.
Nu kritiserar anfallaren klubben, som han inte tycker gav honom det stöd han behövde när han var skadad.
– Man har fått lära sig att det inte är lika välskött i alla föreningar ... , säger den förre Öis- och Gais-spelaren.

Efter att ha gjort stor succé och öst in mål i Gais 2017 valde Luka Mijaljevic att fortsätta karriären i AFC Eskilstuna vintern 2018. Han kritade på ett tvåårskontrakt och kom dit med målet att hjälpa klubben tillbaka till allsvenskan.

Verkligheten blev dock en annan.

Två år senare, i vintras, lämnade han AFC. Då hade han gjort fyra framträdanden under två säsonger och i stort sett bara kämpat med rehabilitering.

– Det var två riktigt sega år i Eskilstuna. Jag var skadad från att jag kom. Så det har varit helt misslyckat ur den synvinkeln, även om man inte kan påverka så mycket om man åker på en sådan skada.

LÄS MER: Så har Örgryte och Gais blivit vinnare i coronakrisen

En avsliten hälsena höll honom borta från spel i 18 månader. När han väl var tillbaka började ljumskarna och ryggen att krångla. Det var inte förrän under slutet av hösten han började få ordning på sin kropp.

Det blev bara fyra framträdanden för Luka Mijaljevic i AFC Eskilstuna. Bild: PELLE BÖRJESSON
Det blev bara fyra framträdanden för Luka Mijaljevic i AFC Eskilstuna. Bild: PELLE BÖRJESSON

Hans lust att bidra var enorm när laget kämpade för att hänga kvar i allsvenskan.

– Då slogs vi för vår överlevnad, men då blev det inte några minuter alls. Jag tror jag hade kunnat bidra när vi behövde jaga mål. 10-15 minuter, bara komma in och skapa lite oreda. Men den möjligheten fick jag aldrig. Det är inget jag är sur över så, det är mer bara tråkigt och segt att det blev så.

Innan dess hade han dock funnits med på bänken – trots att han inte var frisk.

– Jag satt många matcher på bänken fast jag inte var redo för spel. Det handlade om att vi inte hade tillräckligt med spelare.

Sågar AFC – för brist på stöd

När det gäller rehabiliteringen i stort menar han att det var en oerhört tuff period, och han tycker inte att han fick det stöd han behövde av klubben.

– Det finns delar i hur klubben har hanterat vissa saker som jag inte är nöjd med. Framför allt hur de har skött vissa delar med mig som har varit långtidsskadad.

Som vad?

– Det är inget jag vill gå in på egentligen, men de kunde ha hjälpt mig betydligt mer med min rehab. Det är en klubb som spelade i allsvenskan och som ska vara en elitklubb, men de bitarna kunde klubben ha hjälpt mig mer och skött det mycket finare än vad de gjorde.

LÄS MER: Här är sakerna du inte visste om Öis-spelarna

Han tillägger:

– Men man har fått lära sig att det inte är lika välskött i alla föreningar … , säger Mijaljevic som med tanke på att anbuden inte haglade in i vintras ändå övervägde att stanna.

Men AFC ville inte ha honom kvar när avtalet löpte ut.

– Jag hade samtal med Özcan (Melkemichel, tränare). Första samtalet lät hyfsat positivt. Sedan pratade vi en gång till. Andra gången var det helt andra tongångar. Jag tänkte att ett år till hade jag kunnat stanna, men de ville inte satsa på grund av skadehistoriken och det är fullt förståeligt. Det har jag absolut inga problem med. Men tråkigt att jag aldrig fick visa vad jag gick för.

"Flyttar inte var som helst"

När AFC Eskilstunas klubbchef Jose Franco får höra om Mijaljevics missnöje blir han förvånad.

– Det är chockerande att höra. Vi har haft en jättefin relation. Jag är jättechockad. Jag är förvånad, väldigt förvånad.

Han tillägger:

– Vi har gjort rätt för oss, vi har gjort som med alla andra spelare. Vi särbehandlar ingen.

Så ni förstår inte alls vad han pratar om?

– Nej. Vi har tagit hand om Luka här. Han har fått vara med på allt. Det är därför jag blir förvånad. Han är en väldigt bra person. Jag förväntade mig inte att det här från honom. Vi har verkligen tagit hand om honom.

LÄS MER: Här är sakerna du inte visste om Gais-spelarna

Vad som händer med anfallarens karriär nu återstår att se.

Han och familjen ska flytta till Stockholm inom kort och 29-åringen håller på med sin grundlärarutbildning i Eskilstuna.

Det är inte omöjligt att han slutar – men om rätt klubb dyker upp är han sugen på att fortsätta.

– Det får vara elitnivå. Ska jag spela så är det någon av de högsta serierna som gäller, annars lirar jag lika gärna i division 4.

Division 1?

– Jag stänger inte dörren, men då måste det vara en division 1-klubb som är i ettan, men som är ”elitmässig”.

Han avslutar:

– Vi flyttar inte var som helst i den åldern jag är nu, och det livet jag har nu med familj och barn. Jag vill inte till nån liten håla som Sölvesborg eller Värnamo, det är inte aktuellt. Ska jag flytta måste det funka både för mig och familjen annars är det inte värt det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.