Jonas Lundén om att vara en CM-legendar

Under sin riktiga karriär spelade han 13 år i allsvenskan för Blåvitt, Elfsborg och Gais. I Championship Manager blev han en världsspelare som värvades för rekordsummor och blev framröstad till Europas bästa anfallare före storheter som Raul och Kluivert.
– Jag fastnade aldrig för spelet själv men har förstått att jag var riktigt bra, säger Jonas Lundén till GP.

ANNONS
|

"Jonas Lundén har vunnit utmärkelsen Årets anfallare i Europa. Lundén slog både Patrick Kluivert och Raul som slutade tvåa respektive trea."

Så kunde en vanlig nyhet på spelet Championship Manager 01/02 se ut om du hade Jonas Lundén i ditt lag. Han var en stor talang som utvecklades snabbt och oftast var väldigt billig att köpa från IFK Göteborg, där han inledde spelet som offensiv mittfältare/anfallare.

I en fiktiv karriär som GP hittade efter lite googling spelade han sex år i IFK Göteborg där han öste in mål innan han fick sin stora chans utomlands – en plats i Sam Allardyce's Bolton Wanderers:

ANNONS

LÄS MER:CM-talangerna som hamnade lokalfotbollen

– En klassisk övergång, den gillar jag! Säger Jonas Lundén när GP går igenom den fiktiva karriären över telefon.

Sedan har du några framgångsrika år under "Big Sam" innan du får den riktigt stora övergången när Leeds pungar ut 15 miljoner pund för dig, vad säger du om det?

– Det låter helt rimligt, haha!

"Taggade mig som en legendar"

Att någon pratar Championship Manager med Jonas Lundén hör inte till vanligheterna. Han förklarar att det i princip har varit tyst sedan åren kring det att spelet kom ut i början av 2000-talet.

– Under de åren kändes det ganska konstigt att spela för jag var ju själv aktiv. Jag såg polare som spelade och de sa till mig hur bra jag var men jag fastnade aldrig för det.

Tystnaden bröts dock för två år sedan när Bojan Djordjic, själv en stor talang på CM, och Soran Ismail gjorde ett avsnitt kring spelet i sitt program "Bojan och Sorans Sverige", där de träffade bland annat Jonas Lundén.

– Och förra året var det ett twitterkonto som taggade mig som en "legendar" och visade mina bedrifter i spelet. Spelet verkar ha fått ett uppsving de senaste åren med många som spelar det igen, säger Lundén.

ANNONS

Själv har han som sagt knappt spelat spelet men håller ändå med spelutvecklarna om att han var en stor talang runt tiden då CM 01/02 släpptes:

– Det är roligt för de åren -00, -01 och -02 var jag ju väldigt lovande på riktigt, och det är kul att jag kunde glädja många i spelet. Men jag går inte och funderar någonting på hur det hade varit att få en likadan karriär som i spelet, jag är väldigt nöjd med min riktiga karriär och mina 13 år i Allsvenskan.

Spelat för Svenssons Öjersjö

Den karriären inledde han som anfallare men blev efter flytten till Elfsborg 2002 mer och mer ytter och senare ytterback. Chanserna var små att replikera dataspelsformen och 2011 avslutade han spelarkarriären. Därefter har han gjort små besök i lokalfotbollen, först för IFK Valla på Tjörn och nu senast för Anders Svenssons Öjersjö, där han spelade en match under hösten:

– Anders ringde och frågade om jag kunde ställa upp på en match och då gjorde jag det, men det är inget som jag ser som något regelbundet. Jag spelar lite med tv-laget och IFK-legendarerna och då får man sin dos.

Har du hört något från Tobias Hysén om att spela i hans nystartade lag?

ANNONS

– Jag har inte pratat med Tobbe om en plats i laget ännu, men det kul att han drar igång det och det blir säkert bra för honom, säger Jonas Lundén.

LÄS MER:Hysén om nya satsningen efter elitkarriären

Kanske får Hysén nöja sig med att värva Lundén på Championship Manager – så länge han använder honom som offensiv spets på mittfältet med en pil upp till anfallarna får han en av Europas bästa spelare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS