GFF:s besked – inga matcher före juni

Efter Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer: nu skjuter Göteborgs fotbollförbund (GFF) upp seriestarterna ytterligare och inga matcher kommer spelas innan juni.
– Det var inget svårt beslut, säger Göteborgs fotbollförbunds ordförande Bert Andersson.

ANNONS
|

Efter Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer kring idrottstävlingar och cuper har den svenska fotbollen dragit öronen åt sig.

LÄS MER:Folkhälsomyndigheten: Skjut upp matcher och cuper

På onsdagen gick Svenska fotbollförbundet (SvFF) ut med en "skarp rekommendation" till hela den svenska fotbollsrörelsen om att lyda de allmänna råden för att minska smittspridningen av covid-19.

Göteborgs fotbollförbund fattade under onsdagskvällen på ett styrelsemöte, efter att tidigare kommunicerat att seriestarterna tidigast skulle inledas den 13 april, att skjuta på alla matcher till första juni.

– Det var inget svårt beslut. Vi har sagt hela tiden att Folkhälsomyndighetens åsikter ska råda och då gör vi så att vi stoppar all fotboll fram till första juni, säger Bert Andersson.

ANNONS

– Det är så SvFF har valt att göra med nästan alla sina serier och vi ska varken vara före eller efter med något utan vi ska vara strömlinjeformade.

Om direktiven ändras framöver så att premiärerna skjuts än mer, berättar Andersson att man i så fall tar det därifrån.

– Då är nästa steg att starta den 10 augusti och bara spela hösten då så att säga. Vi kan inte spela i juli månad. Det är folk med vanliga jobb som behöver sin semester. Sen kanske vi kan nagga lite i kanten på sommaruppehållet.

Vad diskuterade ni under mötet?

– Det enda som diskuterades var vilka som rent juridiskt äger träningsmatcherna och det är väl de deltagande klubbarna. Men vi måste vara försiktiga med våra domare och inte utsätta de för något och då bestämde vi att det är den första juni som gäller.

Serierna som ligger under Göteborgs fotbollförbund på seniorsidan är damernas division 3 och 4 samt herrarnas division 4, 5, 6 och 7. Även junior- och ungdomsmatcher skjuts upp till första juni.

Öppnar för mindre träningsmatcher

Under onsdagskvällen öppnade dock statsepidemiolog Anders Tegnell för "mindre träningsmatcher".

– Jag vet att man har läst det här lite olika, så vi kommer ut med en liten rättelse som öppnar för mindre träningsmatcher och sådant, säger han till SVT Sport.

ANNONS

På sin hemsida har Folkhälsomyndigheten uppdaterat riktlinjerna för idrottsföreningar till följande:

"Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus och begränsa antalet åskådare. Om det är möjligt att anordna träningar och träningsmatcher utan att riskera sprida smitta kan aktiviteterna hållas, om inte bör de ställas in."

Göteborgs fotbollförbunds beslut under torsdagskvällen

* All tävlingsverksamhet, såväl barn- och ungdom som senior, som administreras av Göteborgs fotbollförbund skjuts upp med omedelbar verkan. Vidare har Göteborgs fotbollförbund beslutat att seriespel tidigast startar 1 juni 2020 och att inget seriespel kommer att pågå under juli. Detta beslut kan komma att påverkas av utvecklingen i samhället, där myndigheters beslut och rekommendationer kommer att vara vägledande.

* Träningsverksamhet kan fortsätta. Fotbollsverksamhet utomhus bör tills vidare kunna genomföras som planerat, men som tidigare gäller att man alltid stannar hemma när man har symtom (även vid lättare förkylningssymtom), att man är noggrann med handhygien och man inte delar vattenflaskor med varandra. Aktiviteterna kan behöva anpassas för att minimera smittspridning. Byt ut moment med närkontakt, gör andra övningar istället. Uppmana även till ombyte hemma före och efter aktivitet.

* Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och liknande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats. Göteborgs Fotbollförbunds skarpa rekommendation är att skjuta upp årsmöten och likande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats. Möten, som inte är nödvändiga för att verksamheten ska kunna fortgå, bör alltså skjutas upp eller hållas via video- eller telefonkonferens.

ANNONS