Lionel Messi om flytten från Barcelona till PSG

Lionel Messi har bytt klubb efter 21 år. På sin första pressträff som PSG-spelare berättar argentinaren om flytten från Barcelona till Paris, drömmen i sin nya klubb – och om hur det blir att återförenas med Neymar.
– Det blir galet. Jag hoppas att vi blir starkare när vi spelar ihop och med alla våra lagkamrater, säger anfallsstjärnan.

ANNONS
|

Förra året ville Lionel Messi lämna Barcelona, klubben han kom till som 13-åring. Då sa klubben nej och argentinaren blev kvar ett år till. När anfallsstjärnans kontrakt med klubben gick ut i sommar ville han stanna, och den skuldtyngda klubben ville behålla honom, men La Ligas finansiella regler satte stopp för en förlängning av kontraktet och i förra veckan stod det klart att en era är över: Lionel Messi lämnar Barcelona efter 21 år.

I helgen sa Messi på en tårfylld presskonferens farväl till Barcelona och på tisdagen presenterades han av Paris Saint-Germain.

Dagen efter att övergången offentliggjordes höll PSG pressträff från hemmaarenan Parc des Princes där Messi deltog tillsammans med klubbens president Nasser Al-Khelaifi.

ANNONS

– Det är en historisk dag för oss och fotbollen. Messi gör fotbollen magisk och vacker. Det är den bäste spelaren på planeten och vi är väldigt glada över att vi och alla supportrar kommer att få njuta av honom från och med nu, säger PSG-presidenten innan han lämnar över till huvudpersonen.

– Alla vet att mitt avsked från Barcelona var väldigt tufft, men jag är väldigt glad att vara här, säger Messi från podiet.

34-åringen fortsätter:

– Samma ögonblick som jag landade i Paris kändes allt bra. Jag har njutit av min tid i här från första minuten. Min enda vilja nu är att börja träna och jobba med mina lagkamrater.

LÄS MER:Lionel Messi presenterad av Paris Saint-Germain

Drömmer om en ny Champions League-titel

Sedan Messi anlände till Paris på tisdagen har PSG-fans flockats för att få en skymt av storstjärnan.

– Det har varit galet, det var en överraskning när jag kom, säger Messi om mottagandet.

Paris Saint-Germain saknar ännu den största klubbtiteln: Champions League. Det hoppas Lionel Messi, som vunnit CL fyra gånger med Barcelona, råda bot på.

– Jag kan hjälpa laget genom att ge allt. Min dröm är att återigen lyfta Champions League-pokalen. Den här klubben är redo att fajtas om alla titlar. Jag vill fortsätta växa och vinna titlar och det var därför jag kom hit.

ANNONS

Messi säger att PSG-tränaren Mauricio Pochettino också var en av anledningarna till att flyttlasset gick till Paris.

– Jag känner Mauricio Pochettino väldigt bra. Det faktum att han är argentinare hjälpte till mycket och det var viktigt i mitt beslutsfattande.

I Paris återförenas Messi med tidigare lagkamraten i Barcelona Neymar och blir lagkamrat med storstjärnor som Kylian Mbappé och Sergio Ramos.

– Det blir galet. Jag ska spela med de bästa i världen. Neymar och jag känner varandra väldigt bra. Jag hoppas att vi blir starkare när vi spelar ihop och med alla våra lagkamrater, säger Messi.

Messi: ”Vet inte när jag är redo att spela”

När Messi gör debut för sin nya klubb är inte klart än.

– Jag vet inte när jag är redo att spela. Jag kan behöva lite försäsongsträning först, säger Messi själv om saken.

Messis kontrakt med PSG är skrivet på två år med möjlighet till ytterligare ett år. I sin nya klubb kommer han bära tröjnummer 30, samma nummer som han bar när han debuterade i Barcelona.

När presskonferensen avslutades bröt hejarop för Messi ut i lokalen och ett brett leende spred sig över Messis ansikte.

Messi i ett stort leende efter hejaropen efter presskonferensen.
Messi i ett stort leende efter hejaropen efter presskonferensen. Bild: SARAH MEYSSONNIER

Messi lämnade alltså Barcelona på grund av klubbens ansträngda ekonomi och att spansk lag inte tillåter spelare att gå ner mer än 50 procent i lön.

ANNONS

På onsdagens presskonferensen fick PSG-presidenten Nasser Al-Khelaifi frågor om hur klubben med gällande finansiella regelverk kan lägga till Messi till sin redan lönelista och samtidigt följa Uefas finansiella regelverk.

– Jag väntade på den frågan...Vi följer FFP (Financial fair play-reglerna) hela tiden. Innan vi gör något tittar vi över de ekonomiska aspekterna och vi har kapaciteten att värva honom. Vi hade inte gjort något vi inte klarat av, säger Al-Khelaifi och menar att media fokuserar på de negativa delarna i stället för det positiva som vävningen av Messi kan bidra till.

– Messi är en tillgång för klubben även kommersiellt.

Det har rapporterats att Messis nya lön i PSG ligger på drygt 350 miljoner kronor per år.

Se presskonferensen i efterhand i spelaren ovan.

Lionel Messi

Fullständigt namn: Lionel Andrés Messi Cuccittini.

Född: Den 24 juni 1987 i Rosario i Argentina (34 år).

Position: Anfallare.

Längd: 170 centimeter.

Klubbar: Newell's Old Boys (1994–2000), Barcelona (2001–2021), Paris Saint-Germain (2021–)

Debut i Barcelonas A-lag: den 16 oktober 2004.

Matcher/mål för Barcelona: 778/672 (alla turneringar).

Landskamper/mål för Argentina: 151/76.

Meriter (urval): 10 La Liga-titlar, 4 Champions League-titlar, 7 titlar i spanska cupen. Han vunnit Ballon d'Or, priset till världens bästa spelare, sex gånger, lika många gånger som han tagit hem Guldskon som främsta målgörare i europeisk fotboll.

(TT)

ANNONS