Lämnar efter matchen – ändå med i truppen

Emma Kullberg, 30, och Julia Zigiotti Olme, 23, har utgående kontrakt och kan komma att spela sin sista match för BK Häcken under onsdagen, trots att laget har matcher kvar i Champions League. Det är dock inget tränare Robert Vilahamn tar hänsyn till när truppen tas ut.
– Jag kör med de spelare som är tillgängliga, säger han inför mötet med Benfica.

ANNONS

Under onsdagen spelar BK Häcken sin tredje match i Champions League. För motståndet står portugisiska Benfica på bortaplan.

På förhand är truppsituationen något speciell. Två av spelarna, Emma Kullberg och Julia Zigiotti Olme, har inte förlängt sina kontrakt och kommer inte vara tillgängliga efter den 15 november. De kan under onsdagen spela sin sista match för Häcken mot Benfica, trots att laget har matcher kvar i Champions League.

Det är inget huvudtränare Robert Vilahamn bryr sig om, som har båda landslagsspelarna med i truppen.

– Jag kör med de spelare som är tillgängliga och sätter ihop en elva som jag tror har störst chans att vinna matchen. Nästa match mot Benfica har jag andra spelare som är tillgängliga och då tar jag det därifrån. Det går inte att kolla på alla spelares kontrakt, säger han.

ANNONS

När serien vänder efter onsdagens match väntar returmöte mot Benifica den 17 november. Då finns varken Kullberg eller Zigiotti Olme med, som tidigare meddelat att de lämnar för spel utomlands. Att inte kunna mönstra samma lag då, är inget Vilahamn tar hänsyn till i nuläget.

– Det går inte att spekulera i nästa match. Att spela ihop ett lag och så, det gör man inte. Man har en trupp och så lever den sitt egna liv och så försöker man hitta rätt dagsform och spelare, säger han och fortsätter:

– I en perfekt värld så kan man ju vilja ha en kontinuitet. Det är klart att i ett längre perspektiv så vill man att alla ska ha ett treårskontrakt så man kan jobba med dem över tid. Men nu fick jag ta ett beslut utifrån den här situationen och det är kart att till nästa match måste jag ha en annan plan när inte samma spelare är tillgängliga.

”Ett ärvt problem”

Bakgrunden till situationen kommer från den tid då spelarna tillhörde Göteborgs FC, som i slutet av 2020 lades ner. När BK Häcken tog över laget följde också spelarnas kontrakt med. Vilahamn menar att situationen inte är optimal, och att de i fortsättningen inte kommer försätta sig i samma situation.

ANNONS

– Det är klart att så ska det inte vara framöver. Det är något vi har fått ärva utifrån tidigare situationer. Vi i BK Häcken var väldigt professionella med att skriva långa kontrakt, speciellt så att de täcker hela året. Just nu kan vi inte göra något åt det, mer än att se till att inte hamna där igen. Jag har svårt att se att vi någonsin kommer skriva ett kontrakt som går ut i mitten på november, säger han.

ANNONS