Kvartersklubben Utsikten toppar superettan – hur tog man sig dit?

Utsiktens BK leder sensationellt superettan – efter att ha varit bottentippade inför säsongen. Hur tog sig den lilla kvartersklubben dit? Och vad drog man för lärdomar av fjolårets kollaps?
– Vi trodde att vi var bättre än vi var – då gick det åt helvete, säger lagkapten Erik Westermark.

ANNONS

2006 spelade Utsiktens BK i division 4. 2012 spelade klubben i division 2 för första gången. 2023 gör "Kiken” sitt tredje år någonsin i Sveriges näst högst serie.

På superettans upptaktsträff inför säsongen tippades Utsikten sluta näst sist i tabellen.

Med tio omgångar spelade leder nu den lilla kvartersklubben från Frölunda superettan i sensationell stil.

– Det känns konstigt att se oss i toppen, säger lagkapten Erik Westermark.

– Det känns lite klyschigt att säga att vi inte ska vara där uppe. Vi siktar på att hålla oss kvar i superettan, man kan inte säga något annat, men sen vill vi så klart vinna alla matcher. Men det är klart att det är jävligt kul att vara uppe i toppen!

ANNONS

Så tog sig Utsikten till toppen av superettan

Karl Bohm, 27, har representerat klubbar som IFK Göteborg, BK Häcken och Gais. Numera förknippas poängspelaren allra främst med Utsikten – där han nu gör sin sjunde säsong.

– Jag har sett oss ta steg för steg hela tiden. Vi är långt ifrån färdiga. Det är många bra lag här som vi ska tampas med. Vi är rankade så långt ner, så om vi kan vinna fotbollsmatcher blir vi glada, säger han.

Karl Bohm menar att en av nycklarna till att Utsikten har tagit sig till superettans topp är lagets starka kollektiv.

– Samtidigt är det flera av oss som kanske har haft lite krokigare karriärer, och vi vill bevisa vad vi kan gå för. Sen hur långt det räcker får vi se efter 30 omgångar, säger han.

I fjol hade Utsikten ett publiksnitt på 271. Men Alexander Faltsetas, 35, som kom till Utsikten inför årets säsong efter sejourer i bland annat IFK Göteborg, Häcken, Djurgården och Helsingborg, ser inte det enbart som en nackdel.

– Nackdelarna är att man inte får med sig publiken och det där trycket som ger extra energi. Fördelarna är att man inte har den där pressen på sig, man kan jobba mer i det tysta. Vi kämpar på och kan se hur långt det räcker. Onekligen ser det väldigt bra ut, säger han.

ANNONS

Utsiktens tränare Bosko Orovic om varför Utsikten har tagit sig till tabelltoppen i år:

– För att vi är ett lag. Vi är ett lag som kämpar och sliter. Vi är som vilda hundar där ute. Det är inte roligt att möta det, säger Orovic och fortsätter:

– Vi sätter ett bra försvarsspel och har en tanke offensivt. Just nu funkar det. Vi har tränat på det i över ett år, förhoppningsvis tar vi steg hela tiden. Vi har många spelare kvar sedan förra året och har jobbat på.

Hur bra är Utsikten?

– När vi spelar som ett lag är vi jävligt bra. Vi är en kvartersklubb som slår många lag.

Drog stora lärdomar efter fjolårets kollaps

I fjol var Utsikten med i toppen av superettan fram till sommaruppehållet. Efter det stod man för ett jätteras och beblandade sig i stället i bottenstriden. Efter en uppryckning i slutomgångarna landade ”Kiken” slutligen på en elfteplats.

Den sammantagna förklaringen till kollapsen bland både spelare och ledare i Utsikten stavas ”bristande ödmjukhet”.

– Förra säsongen föll vi på det. Vi låg i toppen då också men tappade ödmjukheten och trodde att vi var bättre än vi var. Då gick det åt helvete. Vi torskade typ 14 matcher i rad, kändes det som. Ödmjukheten måste vi hålla kvar, säger lagkapten Erik Westermark.

ANNONS

Karl Bohm tar vid:

– Vi trycker mycket på ödmjukheten och det hårda jobbet nu. Fotboll är en kampsport, så vi börjar med att göra det och därefter försöker vi spela en bra och rolig fotboll, säger Bohm.

– Det ligger mycket i den ödmjukheten. När vi är som bäst kladdar vi inte på bollen utan vi spelar med en och två touch. Alla lag som får till ett sånt spel blir effektiva.

Mer rutin ska förhindra nytt ras

Tränare Bosko Orovic menar att han drog ”otroligt mycket lärdomar i fjol”. En del av det är målvaktsbiten som laget hade problem med under hösten men nu har åtgärdat. En annan är den ovan nämnda ödmjukheten.

– Vi har värvat lite äldre spelare som har mer rutin. Alla lag får en svacka, den kommer förr eller senare, då gäller det hantera det och korta ner det så mycket som möjligt. Det hoppas vi att vi ska göra med rutinen som vi har värvat in, säger Orovic.

Karl Bohm håller med om att rutinen har varit viktig att få in i laget.

– Det ger oss en stor trygghet. Faltsetas till exempel, det är klart att det är jätteskönt för oss att han kan hjälpa till med olika tips. När man summerar 30 omgångar är det ofta små detaljer som avgör. Kan vi få till dem och vara så effektiva som möjligt ... vem vet? Vi får se hur långt det tar oss.

ANNONS

Alexander Faltsetas ger sin syn på att komma in och bidra med viktig rutin – och vad det faktiskt innebär.

– Jag har varit med i många år nu och jag ska komma in och bidra med både det ena och det andra. Att stänga matcher, hålla grabbarna på jorden. Att både vara ett stöd i det vardagliga på träningar och i matcher, säger Faltsetas.

Hur håller man sig på jorden?

– Vi pratar väldigt mycket om att inte kolla tabell utan att det bara är en match i taget. Vi får tala om för varandra att det bara har gått tio matcher och är 20 matcher kvar. Vi måste fortsätta jobba hårt. När vi gör det är vi bra – men vi kan inte tro att vi är bättre än vi är.

På söndagen tar sig Utsikten an ett annat topplag i form av Öster. Därefter väntar Sundsvall på hemmaplan innan ett längre sommaruppehåll.

Vad blir viktigt under uppehållet?

– Framför allt att vara professionella och göra sommarprogrammet. Att håll sig fit. Man får inte sväva iväg. Fotboll är en färskvara.

Bosko Orovic är av samma uppfattning, när han förklarar vad Utsikten ska fokusera på under sommaruppehållet:

ANNONS

– Vi kommer fokusera på att höja och träna bättre än vi gjorde förra året. Så att vi ligger i topp, för vi är beroende av vårt presspel hela tiden.

LÄS MER:Utsikten fortsatt i tabelltopp – efter seger mot Örebro SK

LÄS MER:Utsikten serieledare – efter tunga skalpen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS