Kunde sabbat Sveriges mest klassiska fotbollsmål

Tobias Sana, 32, gästar ”Håla Marbella”-podden där han berättar om rollen som blåvit lagpappa och hur han ser på Pawel Cibickis agerande. Sana avslöjar också det okända ögonblicket precis före Zlatan Ibrahimovics bicycletamål på Friends.
– Jag ville egentligen ha bollen där, säger Sana med ett skratt.

ANNONS
|

Det är ett av Sveriges mest klassiska fotbollsmål, ja kanske det mest klassiska i hela den svenska fotbollshistorien. Sverige-England på invigningen av nya nationalarenan Friends i Solna hösten 2012.

Sverige vann med 4-2 och Zlatan Ibrahimovic gjorde fyra mål. Det sista en otrolig cykelspark över Englands målvakt Joe Hart.

Men om IFK Göteborgsstjärnan Tobias Sana fått som han ville där och då hade målet aldrig blivit av.

I podden ”Håla Marbella” berättar Sana om sina två landskamper i karriären (den andra är 4-4-upphämtningen mot Tyskland i Berlin).

– Jag har varit med om två extremt fina landskamper som jag anser är väldigt stora, säger Sana.

ANNONS

Sekunden före 4-2-målet på Friends var Tobias Sana precis intill Ibrahimovic i planen. Instinktivt hoppades Sana att Zlatan skulle bröstat bak bollen till honom. Vilket vore det naturliga att göra i den situationen.

– Jag ville egentligen ha bollen, att han skulle brösta ner den, jag är ju precis bakom där, säger Sana.

Men i stället lättade Zlatan från marken för att cykelsparka bollen i målet 30 meter bort.

Du är lite besviken där Tobias?

– Lite…nä skämt åsido, säger han och skrattar.

Du kunde ha förstört ett av de mest klassiska svenska fotbollsmålen?

– (skratt) Exakt. Nä, men skämt åsido, vilken spelare, vilken spelare, säger Tobias Sana om Zlatan.

LÄS MER:Berg: Uppgjorda varningar i grekisk fotboll

Sanas nya roll: lagpappa

I podden berättar 32-årige Sana om rollen han fått som lagpappa i IFK Göteborg. Flera spelare har i samtal med GP hyllat Tobias för att han är den som tar hand om unga och nya spelare.

– Det är sådan jag är som människa. Jag vill ta hand om människor, för klubbens skull, men också för att spelaren ska känna sig mer bekväm, säger Tobias Sana.

Christian Kouakou, idag i IK Sirius, som tvingades uppleva hat och hot från supportrar efter ett självmål i IFK Göteborgströjan, har vittnat om hur Sana öppnade dörren till sitt hem för honom under den tuffa perioden.

ANNONS

– Det som hände honom var oacceptabelt. Och sedan skulle han sitta själv också när folk ringer stup i kvarten. Det var bara att jag ville erbjuda det, säger Tobias Sana.

LÄS MER:Amir Al-Ammari-effekten: ”Samma nivå som Hamsik”

En annan spelare Sana öppnat dörren för är 18-årige talangen Hussein ”Husse” Carneil som Tobias är djupt imponerade av rent fotbollsmässigt.

– För mig är det fantastisk diamant vi har i Blåvitt, säger Tobias Sana.

Under Tobias Sanas tid i Malmö FF var han lagkamrat med Pawel Cibicki som i höstas dömdes för spelfuskbrott till villkorlig dom av Hovrätten över Skåne och Blekinge. Cibicki är avstängd från all fotboll fram till 2025.

I podden ”Håla Marbella” ger Tobias Sana sin syn på saken för första gången:

– Jag kan inte hela härvan. Jag vill helst inte diskutera vad som hänt. Den personen jag känner är en fin kille. Det är tråkigt att han hamnat där. Jag hade önskat att hans fötter fick tala i stället, säger Sana om Pawel Cibicki.

I polisförhör, och även under rättegången, nämndes Tobias Sana eftersom Pawel Cibicki i ett tidigt skede drog in Sana i historien trots att han inte hade något med den att göra.

Trots det hyser Tobias Sana inget agg mot Pawel Cibicki.

ANNONS

– Jag vill inte sitta här och döma honom. Jag känner honom som människa, jag känner hans familj. Jag kommer bara se den Pawel jag känner, säger Sana.

Påverkade det er relation på något sätt?

– Nej, jag har fått något skickat till mig att han nämnde mitt namn. Men när människor är stressade använder de saker och ting. Vi spelade ihop Malmö och många människor hade väldigt stor respekt för mig. De vet att jag är en person man kan lita på. Det var mer det, tror jag. Jag dömer honom inte. Jag tror att han använde mitt namn för att han skulle vara mer pålitlig, säger Tobias Sana.

”Håla Marbella” är en extrasäsong av GP:s podd 031 Fotboll. Lyssna på hela avsnittet på gp.se eller där poddar finns.

LÄS MER:Halvtid i Marbella – Laul & Petersson analyserar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS