Kryss för IFK Göteborg i försäsongens andra match

Efter målkavalkaden mot Degerfors i årets första match ställdes IFK Göteborg mot Halmstad.
Då blev det en betydligt mer tillknäppt historia – där Blåvitt fick med sig ett kryss efter Emil Salomonssons distinkta avslut.
Samtidigt tvingades mittfältstalangen Abundance Salaou kliva av skadad med ett inlindat lår.
– Det är tydligt att saker och ting måste bli bättre, säger blåvite tränaren Mikael Stahre.

ANNONS
|

IFK Göteborg tog sig an den allsvenska nykomlingen Halmstads BK på Valhalla i försäsongens andra match.

Blåvitt kom till spel med ett större manfall där spelare som Marcus Berg, Simon Thern, Amir Al-Ammari, Anders Trondsen och tvåmålsskytten från premiären Linus Carlstrand saknades.

Samtidigt fick det skadeförföljda sommarförvärvet Suleiman Abdullahi sin första start i klubben, vilket resulterade i en halvlek på planen. Förutbestämt, enligt tränare Mikael Stahre.

Emil Salomonsson gjorde mål för andra matchen i följd.
Emil Salomonsson gjorde mål för andra matchen i följd. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Salomonsson kvitterade – efter kalldusch

IFK Göteborg hade genomgående mer boll än sina gäster. Men de för dagen svartklädda Halmstad-spelarna var långt ifrån ofarliga för det. Pontus Dahlberg fick redan efter några sekunder stå för ett vasst ingrepp framför mål, och avvärjde sedan två stycken frilägen.

ANNONS

– Om inte Pontus hade varit så skarp som har var så hade vi förmodligen förlorat den här matchen på omställningar, säger Mikael Stahre.

Blåvitt rullade runt bollen allt mer och kunde med halvlekens gång trycka ner HBK ner i banan. Men i den 34:e minuten, när Blåvitt hade haft sin bästa tiominutersperiod i matchen, kom i stället en kalldusch.

Förra årets skyttekung i superettan, Viktor Granath, tog sig in mellan Blåvitts mittbackar Calle Johansson och Johan Bångsbo och nickade kyligt in ledningsmålet för bortalaget.

Men Blåvitt lät inte kallduschen påverka offensivlustan och med bara två minuter kvar av den första halvleken kom kvitteringen.

På en hörnretur stegade Emil Salomonsson fram och tryckte distinkt in 1–1 längs backen.

– Det är alltid kul att göra mål. Det är viktigt att vi är starka på fasta situationer. Jag tycker att det är ett ganska bra avslut. Lugnt och behärskat ner i hörnet, det var skönt, säger målskytten efteråt.

Talangen skadad – klev av med lindat lår

Träningsmatcher har en tendens att ofta bli sönderryckta av byten i den andra halvleken. Mötet mellan IFK Göteborg och Halmstad var inget undantag. Tempot blev lågt och målchanserna uteblev ju längre halvleken gick.

Ett av bytena blev ett framtvingat sådant. Mittfältstalangen Abundance Salaou, som hade ersatt Gustav Svensson i paus, hann endast spela 18 minuter innan han tvingades lämna planen igen. Med ett ordentligt inlindat lår haltade 18-åringen av med dubbel hjälp av lagläkare och lagkamrat

ANNONS

– Det såg ut som att det var en bristning, och då brukar man säga att det är tre till sex veckor. Utan att veta, men när det kommer så här akut så brukar det vara så, säger Mikael Stahre.

Salaou själv är fåordig:

– När jag försökte hoppa så kände jag något i baksidan av låret. Det var bättre för mig att kliva av och få behandling, säger ivorianen.

Har du någon uppfattning om hur allvarlig skadan är?

– Jag vet inte, jag vet inte.

IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre var inte nöjd med lagets insats mot Halmstad.
IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre var inte nöjd med lagets insats mot Halmstad. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Stahre kritisk till insatsen

Med ett betydligt yngre lag på banan hade Blåvitt svårt att komma till några hetare målchanser i den andra halvleken. Hussein Carneil dribblade sig loss ett par gånger. Gustaf Norlin löpte gärna och väl. Men de riktigt heta lägena uteblev.

Trots ett sent vasst avslut av inbytte Johannes Selvén, 19, fick Blåvitt nöja sig med ett kryss på Valhalla.

Mikael Stahre tycker inte att lagets spel var ett steg i rätt riktning.

– Nej, det tycker jag inte. Jag känner väl att det finns saker som är bra och det finns saker som är dåliga. Sen blir det en del byten och det blir för ryckigt, säger han.

– Vi är för långsamma och inte tillräckligt hotande. Vi hamnar med boll på fel ställen och ser allmänt sega ut.

ANNONS

Varför släpper ni till så många kontringar?

– Jag tycker att vi har ett för långsamt bolltempo. Vi blir lite för bekväma och spelar inte i de ytorna där motståndarna blir hotade, utan där de vill att vi ska spela bollen.

– Jag kommer inte ligga sömnlös över det, som ni har hört mig säga många gånger, men det är tydligt att saker och ting måste bli bättre.

Så startade Blåvitt

Pontus Dahlberg – Alai Ghasem, Calle Johansson, Johan Bångsbo, Oscar Wendt – Gustav Svensson, Elias Hagen – Emil Salomonsson, Hussein Carneil, Gustaf Norlin – Suleiman Abdullahi

LÄS MER:Mikael Stahres omdöme av försäsongsstarten

LÄS MER:Simon Therns svar om framtiden i IFK Göteborg

LÄS MER:Kevin Yakob om första halvåret i Århus – och varför han lämnade Blåvitt

LÄS MER:IFK Göteborg vann stort mot Degerfors – Mikael Stahre om säsongens första intryck

ANNONS