Kravet i Israel: Dra in Daniel Sundgrens medborgarskap

Bilder på Daniel Sundgren väcker ilska i Israel.
Landet säkerhetsminister kräver att svenskens medborgarskap dras in.
– Det finns ingen annan utväg, säger Itamar Ben-Gvir enligt Israel Hayom.

ANNONS
|

Sundgren, som gjort tre framträdanden i A-landslaget, spelar sedan 2022 i det israeliska storlaget Maccabi Haifa. Fotbollen i landet sattes på paus när konflikten med Hamas trappades upp – men nu är den åter i rullning.

Konflikten gör sig dock ständigt påmind. Inför helgens möte mellan Hapoel Petach Tikva och Sundgrens Maccabi Haifa rullades därför en banderoll ut på planen.

På banderollen stod budskapet ”Bring them home now” om den gisslan som Hamas tagit. Den var tänkt att hållas av samtliga spelare på planen – men Sundgren och några ytterligare utländska spelare valde att hålla händerna bakom ryggen. Ett agerande som väcker ilska i Israel.

ANNONS

”Det är en skam som saknar motstycke att några av Maccabi Haifa-spelarna inte höll i banderollen för att frige de bortförda, speciellt den ’israeliske medborgaren’ Daniel Sundgren som tar ett steg en meter tillbaka. Det är en av de värsta bilderna jag har sett under kriget”, skriver fotbollsjournalisten Moshe Primo på X.

Förklarar själv: ”Missförstånd”

Också Israels säkerhetsminister rasar.

– Det finns ingen annan utväg att ta ifrån Daniel Sundgren det israeliska medborgarskapet. Det går inte att acceptera att någon som nyss fått medborgarskap indirekt stöttar en mordisk terrororganisation, säger Itamar Ben-Gvir, som representerar det högerextrema partiet Otzma Yehudit, enligt Israel Hayom.

Stormen har inte undgått Sundgren – som bemöter den på sitt Instagramkonto.

”Det handlar bara om ett missförstånd som gjort stor skada. Jag kom tillbaka för att spela för en klubb jag älskar, Maccabi Haifa. Vi visste inte vad som stod på banderollen och allt vi vill ha är fred. Jag hoppas att alla gisslan kan släppas och återvända till sina familjer. Jag är tacksam för alla som visar kärlek. Jag älskar er och jag är säker på att vi kommer att kunna reda ut det här”, skriver han.

LÄS MER:Astrit Selmani om framtiden i IFK Göteborg – vill lämna Hapoel Be'er Sheva

ANNONS