Flera konstgräsplaner i Göteborg kan komma att läggas om.
Flera konstgräsplaner i Göteborg kan komma att läggas om. Bild: MATHIAS BERGELD

Kostsamt att byta ut konstgräsplaner i Göteborg

EU:s förslag om att förbjuda konstgräsplaner med vulkaniserat gummi kan slå hårt mot svensk fotboll. De flesta planer som i dag finns i Göteborgsområdet kommer behöva läggas om.
– Omkring 90 av det hundratalet planer vi har använder den typen av konstgräs, säger Bert Andersson som är ordförande i Göteborgs fotbollsförbund.

ANNONS

Efter rapporterna om att EU lagt fram ett lagförslag om att förbjuda konstgräsplaner gjorda av vulkaniserat gummi spekuleras det kring att förutsättningarna för fotbollen i Sverige kan förändras radikalt. I Göteborg ser det ut att bli ett kostsamt arbete med att byta ut underlaget. Enligt uppgifter till GP kan kostnaden ligga på omkring 2 miljoner kronor per plan lite beroende på hur omfattande arbetet är från fall till fall.

– Om man ska hinna byta ut 60-70 planer redan till år 2022 som lagförslaget i så fall skulle träda i kraft kommer det bli dyrt, säger Bert Andersson som är ordförande i Göteborgs fotbollsförbund.

ANNONS

Det finns flera kommuner i Sverige som redan påbörjat ett förändringsarbete med att ersätta de konstgräsplaner som har vulkaniserat gummi, vilket karaktäriseras framförallt av de svarta gummikulorna som finns på planen, till mer miljövänliga alternativ. Göteborgs fotbollsförbund, som styr fotbollen i åtta kommuner kring Göteborg, har tillgång till ett hundratal planer totalt.

– Omkring 90 av dem använder konstgräs av vulkaniserat gummi, säger Bert Andersson.

Förändringsarbete på gång

I juni skrev GP om forskningen kring miljöpåverkan från den typen av konstgräs som EU vill förbjuda, och även om det pågående förändringsarbetet från Göteborg Stad som påbörjat med mer miljövänliga alternativ. Bland annat testades ett underlag av kork.

– Korkunderlaget blev ju lite av ett misslyckande när man upptäckte att det blev halt när det regnade och i synnerhet när det frös, säger Bert Andersson.

På Göteborgs Stad är man medvetna om situationen.

– Sedan en tid tillbaka har vi tittat på mer miljövänliga alternativ, säger Bernardus Zuijderwijk som är enhetschef på drift och teknik på Idrotts och föreningsförvaltningen.

Hoppas på lösning

På kort sikt skulle ett eventuellt förbud kunna slå hårt mot möjligheterna att spela fotboll på många håll i Västsverige.

– En naturgräsplan kan du ha tillgång till omkring 10-15 timmar om dygnet men en konstgräsplan går att spela på i stort sett dygnet runt nästan hela året. Samtidigt är det viktigt att inte vara miljöförstörande. Forskningen går ju framåt hela tiden och det kommer säkert dyka upp en lösning, säger Bert Andersson.

ANNONS
ANNONS