"Knallskotten kan vara mycket, mycket farliga"

Risk för både tillfälliga och bestående hörselskador. Knallskotten som används på fotbollsläktarna avger höga och farliga ljud.

ANNONS
|

Att supportrar använder knallskott eller så kallade bangers i samband med allsvenska fotbollsmatcher är ett återkommande problem.

Radi Jönsson, verksamhetschef vid öron, näsa och hals på Sahlgrenska universitetssjukhuset, är bekymrad över att knallskotten finns bland publiken på läktarna.

– De här knallskotten kan vara mycket, mycket farliga för hörseln, säger hon.

Hur allvarligt kan hörseln skadas?

– Vilken skada de ger beror dels på hur de är tillverkade, hur nära individen de smäller av och hur hög ljudtrycksnivå det är.

Kan du till och med bli döv om du har otur?

ANNONS

– Nej, inte helt döv. Men du kan få allvarliga hörselskador, både bestående och tillfälliga. Dessutom kan trumhinnan, om den utsätts för hårt tryck, spricka. En örfil kan göra att trumhinnan spricker, men det kan även en explosion.

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har gjort en utredning av knallskotten. Vid testerna användes ett knallskott med 2,3 gram sprängämne. Med en decibelmätare läste man av smällens styrka på en, fem och tio meters avstånd. När mätaren befann sig en meter ifrån explosionen gav den ett utslag på 172 decibel.

– Det är extremt höga, och extremt farliga värden. I ljudnivå med en jetmotor.

När decibelmätaren var fem meter från där knallskottet exploderade var ljudnivån 155 db. Tio meter bort gav den ett utslag på 147 db, enligt FOI:s utredning.

– Det är också skadliga värden. De riktvärden som finns från arbetsmiljöverket säger att du absolut inte ska utsätta dig för högre impulstoppar än 135 db.

Vad i örat är det som tar skada vid en sådan knall?

– I första hand är det innerörat och de cellerna som brukar kallas hårceller som skadas. Det blir en akutskada där.

ANNONS

Hon fortsätter:

– Det innebär att innerörat börjar fungera dåligt med en gång. Sen sätter det också igång ett försök till läkning. Även om det inte blir någon hörselskada som yttrar sig med en gång kan örat drabbas av en bestående cellskada.

Ett susande ljud, lockkänsla och ljudkänslighet är vanliga symptom efter att örat utsatts för en hög ljudknall. För barn är de höga impulsljuden, som knallskotten avger, särskilt farliga.

– Så länge du växer är du extra känslig.

Hur omfattande hörselskadorna blir av en ljudknall är individuellt.

– Genetiska faktorer spelar in. Vissa är mer mottagliga för hörselskador än andra. Det handlar också om hur hjärnan tar åt sig upplevelsen av det höga ljudet. Har du en hög stressnivå generellt kan hjärnan ha svårare att bearbeta skadan. Då kan exempelvis öronsuset dröja sig kvar under en längre tid.

Om ett knallskott smäller av i närheten av dig, hur ska du agera efteråt?

– Man ska ta det lugnt, inte bullra sig närmsta veckan och ta hand om sig själv för att minimera risken att skadan blir bestående. Och naturligtvis kontakta vården om du är orolig.

ANNONS
ANNONS