Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gais uppskattade klubbchef Erik Bergkvist lämnar nu klubben. Bild: Stefan Berg
Gais uppskattade klubbchef Erik Bergkvist lämnar nu klubben. Bild: Stefan Berg

Klubbchefen lämnar Gais efter åtta år

Han är supportern på läktaren som till slut blev klubbchef för laget i hans hjärta. Men efter åtta år är det nu över för Erik Bergkvist, som lämnar sitt uppdrag i Gais vid årsskiftet.
– Det är ett bra läge att lämna, vi är på rätt väg med klubben, säger han.

Under åtta år har Erik Bergkvist, 38, haft sex olika uppdrag i superettanklubben. 2012 kom han in som SLO, kombinerade det med privatmarknad och evenemang, blev evenemangsansvarig, senare marknadsansvarig och därefter kanslichef, en tjänst som 2016 gjordes om till klubbchef.

Vid årsskiftet lämnar han Gaisgården.

– Egentligen var jag nära att lämna vid den här tiden redan förra året. Jag kände att jag inte riktigt var färdig och hade en ny styrelseordförande (Jonas Andersson) som jag inte ville skicka in utan en lämplig överlämning.

Den är nu gjord.

Och Gais superettankontrakt säkrat.

Därför meddelande Erik Bergkvist under torsdagen Gais ordförande Jonas Andersson om sitt beslut – och motiverade varför.

Fortsätter i evenemangsgruppen

– Det jag söker efter är lite mer stabilitet i livet, lite mindre tryck, lite mindre svängningar känslomässigt, lite mer tid för barn och för mig själv – och tid att leva. Man kan inte riktigt göra det i den här rollen, inte om man är funtad som jag i alla fall. Då blir det att man engagerar sig för mycket för vad som är bra.

Erik Bergkvist har uppskattat tiden som anställd i Gais – även när det har blåst och gått emot.

– Trots att det har varit extremt tuff har jag haft förbannat kul. Jag har lärt mig mer än jag någonsin har kunnat drömma om. På gott och ont. Jag tror verkligen att vi är på rätt väg med klubben. Det ska bli kul att följa det lite halvt från sidan.

Planen är att finnas kvar i evenemangsgruppen och hjälpa till på hemmamatcherna.

– Jag ska ändå gå på Gais, då kan jag lika gärna hjälpa till, säger han.

2018 var Erik Bergkvist sjukskriven under en period i slutet av året. Det ligger också till grund för beslutet.

– Jag har inte vantrivts i Gais, men med den arbetsbelastning som har varit, med fjolårets lilla krasch hälsomässigt i slutet av året har det här beslutet vuxit fram som en mer rationell väg fram.

Hur mår du i dag?

– Jag mår okej. Jag mår lite bättre efter att ha tagit det här beslutet. Jag har passerat gränsen för vad som är hälsosamt. Jag är nästan där jag var förra året när det tog stopp. Jag vill inte att det tar stopp igen. Jag säger stopp själv. Och väljer att göra något annat.

Gais uppskattade klubbchef Erik Bergkvist av sin roll i klubben. Bild: Stefan Berg
Gais uppskattade klubbchef Erik Bergkvist av sin roll i klubben. Bild: Stefan Berg

"Det var riktigt allvarligt"

Karriärbytet handlar också det om det erbjudande han fick från Göteborgsvarvet och dess nya chef Annika Knutsson i mitten av oktober.

– Jag ska gå in i Göteborgsvarvets organisation, jobba med varvet som lopp, jubileumsmaran 2021 och World Master Athletics 2022. Det blir evenemang, event och projektledning runt det, säger han.

Mest nöjd under åren i Gais är Erik Bergkvist med att klubben trots något färre tjänster har hållit uppe intäktsnivåerna.

– Vi har inte tappat så mycket i omsättning, trots att vi har blivit färre och färre. Det känns ändå bra.

Den tuffaste perioden handlar också om ekonomi.

– Överlägset jobbigast var förra hösten när vi fick lägga enorm kraft på att rädda klubben. Det var riktigt allvarligt. Vi hade en likviditetsproblematik som var extremt allvarlig. Det var väldigt många som ställde upp, många leverantörer som accepterade en förskjutning av betalning. Det arbetet ligger till grund för framtiden, att vi fick träff på de brister vi haft. Och gjorde om det till något positivt.

Kraften börjar sina

Erik Bergkvist säger att han har tittat på helheten – och vad som är bäst för honom själv.

– Har vi inte resurser så att man får avlastning då är det bättre att någon annan med mer energi, kraft och påfylld tank tar över. Jag har alltid sagt att jag inte ska göra det här om jag inte har kraft nog att göra det fullt ut. Den börjar sina nu. Så enkelt är det.

Vad behöver Gais nu?

– Just nu behöver man fokusera på att sätta en ny organisation. Klura lite på hur man vill ha det; vilken verksamhet klubben ska ha bakom det sportsliga, vilka funktioner vi ska ha för att få en fungerande verksamhet. Det blir nog en liten utmaning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.