Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Klart: IFK Göteborg köper tillbaka Kamratgården

IFK Göteborg ska köpa tillbaka träningsanläggningen Kamratgården. Det beslutade de blåvita medlemmarna under torsdagens extra årsmöte.
– Vi återför vårt hem, säger ordförande Richard Berkling.

Den 17 december 2015 sålde IFK Göteborg sitt hem till Varbergs Stenfastigheter. 2 170 dagar senare (eller lite mindre än sex år om ni så vill) tog klubben beslut om ett återköp.

Styrelsen lade fram förslaget, medlemmarna biföll det enhälligt under torsdagens extra årsmöte. Applåder följde.

116 röstberättigade var på plats.

– Vi skulle inte ha lagt fram det om vi inte hade sett att det här är rätt sak att göra. Det är absolut känslomässigt, en jätteglädje, men det är inte därför vi tar beslutet. Det är rätt sak att göra strukturellt och ekonomiskt. Även tajmingen är rätt, säger ordförande Richard Berkling.

Vad gäller det ekonomiska så landar återköpspriset för Kamratgården på 45,7 miljoner kronor. Större delen av det finansieras med lån. Enligt den kalkyl som har gjorts kommer köpet sänka klubbens kostnader och förbättra likviditeten.

– I kalkylen har vi sagt att vi kommer sänka kostnaderna med 653 000 kronor per år. Vi kommer även förbättra likviditeten. I början ganska marginellt, men det finns möjligheter till stora förbättringar, berättar ekonomichef Marcus Hermansson.

När kommer köpet gå igenom?

Richard Berkling får frågan.

– 1 december är planen nu.

Efter det är Kamratgården återigen IFK Göteborgs.

– Vi återför vårt hem! Det är viktigt för självbilden och identiteten. Och en slags signal på att vi är på rätt väg. Vi gör bra saker just nu.

Ser ni någon fara i återköpet?

– Det finns alltid riskbedömningar, men inte något som gör att vi ifrågasätter det. Det känns väldigt tryggt och stabilt.

Under torsdagens extra årsmöte var det en medlem som frågade: ”Om ekonomin blir dålig igen, hur tänker ni med Kamratgården då?”.

– Då säljer vi den jättedyrt!

Klubbdirektör Håkan Mild svarade med glimten i ögat.

Frågor ställdes också om det finns några planer på att utveckla Kamratgården? Bygga läktare till exempel. Det har varit uppe på agendan tidigare.

– Det finns absolut de tankarna, men inga konkreta planer i dag, svarade Richard Berkling.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.