Klart: Häcken möter PSG i Champions League-kvalet

Nu är det klart.
Häcken får möta Paris Saint-Germain i Champions League-kvalet.
– Det kommer krävas en superprestation, säger tränare Robert Vilahamn.

ANNONS
|

Förra säsongen kvalificerade sig Häcken för Champions Leagues gruppspel för första gången någonsin. Nu är tanken att man ska upprepa bedriften.

Men för att nå dit har laget ett berg att bestiga. Under torsdagen lottades det franska storlaget Paris Saint-Germain till gulsvarts motståndare i kvalet.

– En spännande och självfallet tuff lottning. Men det va något vi var beredda på. Det är alltid motiverande att jämföra sig mot de bästa i Europa, säger Filippa Curmark.

– Jag är ganska glad. Det blir en härlig utmaning. Herregud, Paris borta liksom. Att vi ska behöva slå ut dem på deras hemmaplan känns både kul och utmanande, reagerar tränare Robert Vilahamn.

ANNONS

Ja, Häcken inleder den sista kvalrundan innan gruppspelet på bortaplan. Det första mötet spelas antingen den 20 eller 21 september. Returen den 28 eller 29 september.

Kunde ställs mot flera andra storlag

PSG gick så sent som förra året till semifinal i turneringen. Vilahamn var och såg laget så sent som innan sommaruppehållet. Att det är ett bra lag är ingen hemlighet.

– Vi får köra på. Varje match är viktig i serien, men vi kanske får ändra lite till mötena med Paris. Vi lärde oss en del i CL förra året, att man inte bara kan dundra på utan respekt mot denna typ av motstånd. Vi får slipa på en del taktiska detaljer och det gäller verkligen att vi är skarpa när vi får lägen, säger han apropå motståndet och lärdomarna från gruppspelet senast.

Samtidigt är Häcken inte på något sätt slaget på förhand.

– Det är klart att PSG är favoriter, det vore dumt att säga någonting annat. Men jag inbillar mig att vi har X antal spelare med erfarenhet från hög nivå och med spetsegenskaper som kan såra dem. Vi har alla mer erfarenhet än senast. Jag tror att vi har en bra chans, det låter kanske svårare än det är, säger Vilahamn.

ANNONS

”Vill sätta vårt namn på CL-kartan”

Det var ett av totalt fem olika motstånd Häcken kunde åka på. De andra var Arsenal, Real Madrid, Bayern München och Sparta Prag.

– Om vi tar Bayern München så hade vi dem i gruppen förra året. Det var tufft, men det är ett lag vi hade haft en chans mot. Arsenal gjorde det grymt förra säsongen, och nu har dem Stina (Blackstenius) också. Det är egentligen lite sak samma som PSG. Det är väl bara till att singla slant dem tre emellan, säger Vilhamn, och fortsätter:

– Real Madrid kom trea i spanska ligan, med nöd och näppe. Nu slog man visserligen ut Manchester City, men det är ett lag som kanske inte är på samma toppnivå som de andra tre. Slavia Prag är väl laget vi inte hade så bra koll på. Ett lag som inte gått långt i Champions League-tidigare, som spelar i den tjeckiska ligan som är lite sämre.

Skulle Häcken gå till ännu ett gruppspel skulle vara guld värt.

– Vi hat en målsättning inom klubben att vi ska vara i CL. Vi sätter ribban högt. Vi vill fortsätta utveckla våra spelare på den höga nivån och sätta vårt namn på CL-kartan. Men då gäller det att vi vinner detta dubbelmöte. Det kommer krävas en superduper-prestation, säger Vilahamn.

ANNONS

I den franska klubben spelar den svenska landslagsstjärnan Amanda Ilestedt.

Samtidigt står det klart att den svenska mästaren Rosengård ställs mot norska Brann i samma kvalrunda.

Samtliga kvalmöten

Vorskla-Kharkiv–Vllaznia

Sarajevo–FC Zürich

Rangers–Benfica

Kups Kuopio–St. Pölten

Valur–Slavia Prag

Brann–Rosengård

Köge–Juventus

Arsenal–Ajax

PSG–BK Häcken

Real Sociedad–Bayern München

Rosenborg–Real Madrid

Sparta Prag–Roma

LÄS MER:Efter besvikelsen – Häcken tillbaka på vinnarspåret

LÄS MER:Tung kväll för Häcken – förlorade stormatchen mot Rosengård

LÄS MER:Fem punkter efter Rosengård-Häcken

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS