Kenneth Gustafsson (höger) tillsammans med Patrik Ingelsten.
Kenneth Gustafsson (höger) tillsammans med Patrik Ingelsten. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Kenneth Gustavsson tvekade inte när Gais kallade

Med Bosko Orovic sparkad fick klubbikonen Kenneth Gustafsson ta klivet upp som assisterande tränare i Gais. Den forne försvararen tvekade inte över att tacka ja, trots att han samtidigt har en akademi att ansvara för.
– Jag hade kanske tänkt ha någon dag mer semester. Men det får pausas tills vidare, säger han.

ANNONS
|

Det har varit hektiska dagar på Gais-gården den senaste tiden. Processen för att hitta en permanent ersättare till sparkade huvudtränaren Bosko Orovic är i full gång.

En som fått slita lite extra är klubbens akademiansvarige Kenneth Gustafsson. Precis som när Benjamin Westman, för två år sedan, fick lämna som huvudtränare för klubben fick den forne mittbacken återigen kliva upp till A-laget och bli assisterande tränare bredvid Patrik Ingelsten.

– Under Gothia-veckan var det ju tufft. Då var det mycket att göra när man skulle följa bägge lagen. Men nu är U19 och U17 på ledighet, sen har gymnasiet som jag också är involverad i sommarlov, berättar han.

ANNONS

Du har haft att göra helt enkelt?

– Haha, ja! Det funkar, men jag hade kanske tänkt ha någon dag mer semester. Men det får pausas tills vidare.

"Varit min bubbla"

Trots allt extraarbete var det ingen tvekan för Kenneth Gustafsson när han fick frågan om att kliva upp till A-laget.

– Så jag kände att jag visste vad som gällde där. Sen kändes det som att det funkade okej med det nuvarande uppdraget (akademiansvarig). Så när jag fick frågan kändes det självklart att hjälpa till med tanke på den situationen som var.

Kenneth Gustafssons nådde efter en lång grönsvart karriär ikonstatus i Gais. Men trots sympatierna till klubben har han kunnat ha en viss distans till den jobbiga perioden som Gais befunnit sig i.

– Jag har ju mest följt de yngre i akademin, så det har ju varit min bubbla. Jag ser ju varje A-lagsmatch, men är inte på plats jämt. Men det är klart att jag märker både när det går väldigt bra eller väldigt dåligt, det påverkar så många liksom.

Han fortsätter:

– På slutet gick det ju lite sämre och det är klart att man påverkas av det, men jag är ju inte så inne i det. Jag har ju mina uppgifter att göra, även om vi jobbar nära varandra.

ANNONS

"Gått samman på ett jättebra sätt"

För första gången på länge har Gais dessutom medvind och under lördagen jagar man sin tredje raka seger.

Motståndet, det står Syrianska för. Enligt Kenneth Gustafsson finns det saker att slita på från senaste segern mot Norrby .

– Vi behöver leverera en likadan gedigen insats, arbetsmässigt, som gett oss det senaste segrarna. Sen är det klart att vi behöver få till ett anfallsspel som är bättre än vad det var senast. Ska vi plocka poäng över tid så behöver laget ha ett bättre anfallsspel.

Vad känner du att du har tillfört i din roll?

– Svårt att säga, nu har det ju gått bra. Men som Patrik (Ingelsten) var inne på, efter Norrby, så har spelarna gått samman på ett jättebra sätt. Vi har egentligen bara gått igenom små enkla riktlinjer. Både defensivt och offensivt, men det är inte det som har varit avgörande här.

Vad är det viktigaste när man kommer in som tillfällig tränare?

– Jag tror man får ha rätt så stora penseldrag, det blir naturligt att titta defensivt så man får tydliga strukturer där. Det ger en trygghet och grund. Men det är nog mest att det blir en liten nystart när det kommer nya röster.

ANNONS
ANNONS