José Mourinhos återkomst i Serie A

Ett decennium efter trippeln med Inter är José Mourinho tillbaka i Serie A. Portugisen har anlänt till Rom för att motbevisa tvivlarna och föra Roma mot framgångar – både på kort och lång sikt.
– Vi vill skapa ett framgångsrikt Roma och bygga för en ljus framtid, säger Mourinho.

ANNONS

José Mourinho hann inte ens sätta fötterna på romersk mark innan han förärats med en muralmålning i den eviga staden. Mourinho porträtterades på en vägg i stadsdelen Testaccio, iklädd gulröd halsduk och åkandes på en vespa av en modell som i folkmun kallas ”il Specialino”, men som av artisten Harry Greb fyndigt nog döpts om till ”Specialone”. Konstverket fick stå orörd i hela tre dagar innan Lazio-supportrar vandaliserade den med en bild av Maurizio Sarri som blåser cigarettrök i portugisens ansikte.

LÄS MER:Ny epok för Barcelona utan Messi: ”Vi måste vända blad”

Mourinhos rykte har naggats i kanten efter några tuffa år i England, där han fick sparken från både Manchester United och Tottenham, men i Italien och i Rom har Mourinho tagits emot som en hjälte. Supportrarna har fortfarande en positiv bild av portugisen efter trippeln med Inter 2010 och intresset och förtjusningen över det största tränarnamnet som Roma attraherat sedan Fabio Capellos dagar har varit enormt.

ANNONS

Roma ville presentera ”The Special One” på Colosseum, men förslaget avslogs. I stället för den storslagna amfiteatern fick Mourinho möta pressen som ny Roma-manager på Terrazza Caffarelli på Capitolium; takterrassen med magnifik vy över den eviga staden och med bronsstatyn av kejsaren Marcus Aurelius, som från hästrygg passande nog kommenderar sina trupper, alldeles nedanför.

När Mourinho först mötte pressen städade han snabbt undan alla frågor om dåtid och sitt efterhängsna rykte om att vara en tränare som rider in, vinner titlar och sedan försvinner lika fort. I stället ville han tydligt poängtera hur han ser Roma som ett långsiktigt projekt.

– Ni pratar om titlar men det är inte rätt ord. Verkligheten är annorlunda. Jag föredrar att prata om projekt, om arbete. Titlarna kommer komma. Ägarna förstår det här eftersom de inte bara vill ha ett enskilt ögonblick av framgång. Vi vill bygga någonting hållbart, sa han.

LÄS MER:Därför flyr superstjärnorna från Kina

Nya amerikanska ägare

Roma togs i augusti i fjol över av Friedkin Group och det amerikanska konsortiet signalerar i och med valet av Mourinho ett tydligt bryt från vägen klubben de senaste åren vandrat under James Pallottas ledning. Till skillnad från den rad av offensivt inriktade tränare som föregått honom vittnar Mourinhos intåg att Roma kommer placera resultat och att åter närma sig toppen i första rummet.

ANNONS

Roma har inte vunnit Serie A på 20 år och de föregående årens satsningar har fallit platt. I Giallorossi har de tre senaste åren slutat sexa, femma och sjua i ligan och kommer från en säsong där man slutade 29 poäng efter segraren Inter. Mourinho har genom sin karriär varit bortskämd med att få det mesta han pekar på i spelarväg, men Romas spenderarkraft är inte lika stark som han är van vid i sina tidigare klubbar.

LÄS MER:Balotelli och Berlusconi ska ta upp kampen med giganterna

Förluster och nyförvärv

Däremot tar Mourinho över en trupp med gott om potential i form av spelare som Lorenzo Pellegrini, Ebrima Darboe, Leonardo Spinazzola och Nicolò Zaniolo. Mourinho ser också ut att ha brutit bröd med Henrikh Mkhitaryan efter tiden i Manchester United. Som förstärkningar har han fått in rutinerade målvakten Rui Patricio, Matías Viña och Eldor Shomurodov, uzbeken från Genoa som imponerat under försäsongen. Klubben reagerade dessutom snabbt på tappet av Edin Dzeko genom att värva in Chelseas Tammy Abraham.

– Jag måste säga att sportchefen och ägarna har varit lysande. Att tappa Dzeko var en överraskning för alla, men det är en svår marknad och en svår finansiell situation för nästan alla klubbar. Men att förlora Dzeko och hämta in Abraham var en riktig kupp, säger han till RomaTV.

ANNONS

Konkurrenterna må vara namnkunnigare, men Mourinho ser ändå hoppfullt på truppens möjligheter inför säsongen.

– Vi har inte samma erfarenhet som Juventus med Cristiano Ronaldo eller Milan med Olivier Giroud och Zlatan Ibrahimovic, men sett till potential kunde jag inte vara mer nöjd med spelarna vi har, säger Mourinho.

Det återstår att se om Mourinho går mot en renässans i Rom.

Helgens hetaste:

Inter – Genoa

Regerande italienska mästarna Inter går in i Serie A-säsongen efter en förändringens sommar. Guldtränaren Antonio Conte är borta, likaså skyttekungen Romelu Lukaku och Achraf Hakimi. Det blir en tuff uppgift för nye tränaren Simone Inzaghi att bygga vidare på fjolårets framgångar och försvara scudetton.

I dag 18.15, C More

Arsenal – Chelsea

Nytt Londonderby att vänta för Arsenal efter den tunga säsongsinledningen och förlusten, 0–2, mot nykomlingen Brentford. Denna gång är det Thomas Tuchels titelaspirerande Chelsea som står för motståndet. Champions League-mästarna inledde sin säsong solitt med en 3-0-seger mot Crystal Palace.

Söndag 17.30, Viasat Sport Premium

Roma – Fiorentina

José Mourinho gör sin återkomst till Serie A efter elva års frånvaro när hans Roma tar sig an Fiorentina. Efter några mörka år i England, där Mourinho fick sparken från både Manchester United och Tottenham, ska det bli mycket intressant att se om portugisen kan få karriären på rätt köl i Italien.

Söndag 20.45, C More Fotboll

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS