Jorge Vilda får sparken – Tomé ersätter

Förbundskaptenen för det spanska damlandslaget i fotboll, Jorge Vilda, får sparken.
I hans ställe tar Montserrat Tomé över – och hon blir därmed första kvinnan på posten.

ANNONS
|

Beslutet att sparka Vilda kommer bara 16 dagar efter att han ledde Spanien till VM-guld i Australien och Nya Zeeland.

"Som ett led i utvecklingen för damlandslaget har det beslutats att avbryta samarbetet med Jorge Vilda. Förbundet uppskattar hans arbete med landslaget och de framgångar han har uppnått, hans tid kröntes nyligen i VM. Vi värdesätter honom som person och att han har varit en nyckelspelare för utvecklingen av damfotboll i Spanien", skriver det spanska fotbollsförbundet bland annat på sin webbplats.

Det har länge stormat kring Vilda. Flera spanska stjärnspelare har bojkottat landslaget, bland annat under EM förra sommaren, som en protest mot Vildas ledarskap. Under VM-slutspelet läckte det också ut uppgifter om missnöje i truppen.

ANNONS

Hon ersätter

Ersätter Vilda gör Montserrat Tomé, som i och med det blir den första kvinnan att vara förbundskapten för det spanska damlandslaget. 41-åriga Tomé har en lång spelarkarriär bakom sig i bland annat FC Barcelona och Oviedo, och var allra senast assisterande förbundskapten till Vilda.

Hyllade Rubiales

Det spanska fotbollsförbundet upplever just nu en turbulent tid. Förbundsordföranden Luis Rubiales kysste stjärnspelaren Jennifer Hermoso under firandet av VM-guldet och alltifrån spelare till ledare runt om i fotbollsvärlden har krävt Rubiales avgång.

Rubiales har bett om ursäkt, men meddelade på ett möte att han inte tänker avgå – och på det mötet syntes Vilda applådera åt Rubiales.

LÄS MER:Ber om ursäkt för Rubiales "oacceptabla beteende"

LÄS MER:Spaniens statsminister hyllar spelarbojkotten

LÄS MER:Rubiales kyss är bara toppen av isberget

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS