Jesper Blomqvist är en av de som sörjer Stefan Lindqvist.
Jesper Blomqvist är en av de som sörjer Stefan Lindqvist. Bild: Bildbyrån

Jonas Olsson om vännen Lindqvists bortgång: "Vi skulle ha ätit lunch i dag"

Mångårige IFK-profilen Stefan Lindqvist stred mot obotliga sjukdomen ALS i åratal. På söndagen tog kraften slut. Jonas Olsson minns en nära lagkamrat och rumskompis från Europaåren med Blåvitt.
– Jag lider med familjen, jäkligt trist, vi skulle käkat lunch i dag, det känns lite konstigt, säger Jonas Olsson.

ANNONS
|

Stefan Lindqvist kom till IFK Göteborg från schweiziska Neuchâtel Xamax till säsongen 1991 och upplevde fram till 1997 stora framgångar i både Champions League och flera allsvenska seriesegrar och SM-guld.

Under hela resan spelade han tillsammans med Jonas Olsson.

Förutom fotbollen delade de intresset för travsport och hade bland annat häst ihop.

På utlandsresorna delade de ofta rum.

Och efter deras respektive karriärer har de fortsatt att hålla kontakten.

– Jag lider med familjen. Hela den sjukdomen hemsk. Vi har haft jäkligt mycket kul ihop. Vi har delat rum och hade häst ihop. Det är sådana tankar som dyker upp, säger Jonas Olsson, som i dag är akademiansvarig i IFK Göteborg.

ANNONS

LÄS MER:Så hedrar IFK Göteborg Stefan Lindqvist

"Jag är så jäkla stark"

För ett antal år sedan drabbades Stefan Lindqvist av den obotliga sjukdomen ALS.

– Min känsla var att han inte ville prata om det från början. Det blev väldigt bra med matchen som arrangerades av Blåvitt förra året, säger Jonas Olsson.

Jonas Olsson minns sin tidigare lagkamrat med kärlek.

– Det var en tjurig och enveten jäkel som aldrig gav sig. Vi hade båda problem med knäskador och fick hjälp av Leif Swärd. Det är många minnen. Han hade alltid glimten i ögat och kunde slänga ur sig vad som helst.

Jonas Olsson minns en match i Champions League borta mot Bayern München 1995.

– Det stod 0-0 och i slutet var vi väldigt tillbakapressade. De hade en hörna, han gick upp och nickade bort den i kamp med Helmer och några andra stora tyskar. Då skrek han rakt ut på tyska: ”Jag är så jäkla stark”.

Planen var att Jonas Olsson under måndagen skulle träffa Stefan Lindqvist och äta lunch tillsammans på Prioritet Serneke Arena i Kviberg.

– Han dök upp med döttrarna redan i onsdags, men då kunde jag inte. Jag pratade med honom på telefon i fredags och bestämde ny dag. Jag är glad för det missförståndet som gjorde att han fick komma ut hit en sista gång, säger Jonas Olsson.

ANNONS

"Han gav alltid, alltid, alltid 100 procent"

Roger Gustafsson var tränare för A-laget när Stefan Lindqvist kom till IFK Göteborg 1991.

– Det här är jättejobbigt. Han hade mycket kvar i livet. Antagligen var han sämre än man förstod. Han hade en sådan vilja som människa, säger Roger Gustafsson.

Roger Gustafsson beskriver Stefan Lindvist som lojal.

– Under de år jag tränade A-laget finns det några stycken som har varit väldigt lojala. Han var en av dem. Som alltid, alltid, alltid gav 100 procent, både på träning och på match. Både som människa och som spelare.

Fotbollsmässigt gjorde Roger Gustafsson om ”Linkan” från anfallare till mittfältare.

– Han kunde spela på alla platser, men blev mycket innermittfältare hos oss.

Hur var han som människa?

– Han hade ju hett temperament. Han hade glimten i ögat och alltid något på lager som lättade upp stämningen i gruppen. Han hade alltid åsikter, men alltid också glimten.

Roger Gustafsson minns en match mot Malmö FF i sista omgången av allsvenskan 1994.

– Jag minns så många gånger när han stred för laget, gick i täten om vi låg under och fick igång alla spelare. Han gjorde ett knepigt mål mot Malmö FF i en finalliknande match där nere, ett volleyskott.

ANNONS

Ravelli: "Jag är chockad"

Sorgen är stor på flera håll i Blåvitt-lägret. Lindqvists tidigare mittfältskollega Håkan Mild skriver på twitter:

"Du kommer alltid vara en av de speciella lagkamraterna för mig".

En som aldrig spelade med Lindqvist men som följde honom från sidan var en annan tidigare IFK Göteborg-kapten, Tobias Hysén.

"Kommer ihåg de magiska stunderna som liten grabb på Ullevi", skriver han efter beskedet.

En som stod Stefan Lindqvist nära under karriären var Thomas Ravelli. Lagkamraterna bodde också grannar under ett antal år och beskedet om Lindqvists död tar hårt på målvaktslegendaren.

– Det känns hemskt. Jag är chockad. Jag visste att han var sjuk, men det går aldrig att förbereda sig mentalt på att ens bästa kompis ska dö, säger han till GT.

Blomqvist: "Känns overkligt"

Jesper Blomqvist kom till IFK som 18-åring hösten 1993.

– Det fanns många rutinerade spelare när jag kom upp. Han var en av dem. Han såg till att man skötte sig och höll sig i skinnet. Annars var han på en. Jag fick en otroligt fin uppfostran under de åren. Han och någon till lärde ut hur viktigt det är att träna som man spelar. Det hade jag lite svårt med ett tag. Jag insåg hur viktigt det var.

ANNONS

Liksom för många är det en sorgens dag för Jesper Blomqvist.

– Man vet inte ens hur man ska sammanfatta det. Nu hade han visserligen varit sjuk ett tag, men det känns så overkligt. Jag satt och lyssnade på podden med honom. Där kom det upp mycket minnen. ”Linkan” extremt viktig del i hela gänget. En härlig person och en duktig spelare.

Stefan Pettersson spelade ett antal säsonger ihop med Stefan Lindqvist, både i IFK Göteborg och i landslaget. Han nåddes av beskedet i den gemensamma chattgrupp tidigare IFK-spelare har tillsammans.

– Otroligt tråkigt naturligtvis. Även om man visste att han var sjuk tyckte vi väl ändå att han var hyfsat pigg och med när vi träffades i somras. Det är tragiskt.

Pettersson: "Han gav allt"

Stefan Pettersson, i dag landslagschef, har bara gott att säga om ”Linkan”.

– Jag minns honom som en bra fotbollsspelare, en bra människa, rak och ärlig, inga konstigheter. Han gjorde sitt jobb. Man visste vad man fick ut av honom.

Vad betydde han för IFK under de här åren?

– En hel del. En spelare som gav allt, var vinnare, visade det kanske inte med så mycket ord, utan mer hur han själv agerade. Lite den tidens anda.

ANNONS

LÄS MER:Blåvitt i sorg – Stefan Lindqvist död i sviterna av ALS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS