Jitex drömmer om en allsvensk återkomst

Efter tre misslyckade kvalspel på lika många år tog sig Jitex tillbaka upp i Elitettan i fjol. Efter fem omgångar ligger nykomlingarna på tredjeplats – och drömmer om återkomsten till allsvenskan.
– Ingen hade nog förväntat sig att vi skulle ligga så högt, säger tränare Kajsa Tornfalk.

ANNONS

Säsongen 2014 var den senaste gången som Jitex Mölndal tillhörde det absoluta toppskiktet.

Två år senare spelade laget i Divison 1 efter två raka nedflyttningar.

De senaste säsongerna har laget snubblat på målsnöret då man förlorat i kvalet upp till Elitettan tre år i rad.

Men så i fjol var det äntligen dags – för fjärde gången gillt.

Jitex slog Dösjebro med sammanlagda 7-0 över två matcher och var tillbaka i Elitettan för första gången på fem år.

Inledningen på årets säsong har även den varit övertygande.

35-åriga Kajsa Tornfalk tog över huvudansvaret i slutet av 2018, och har själv gjort tolv säsonger som spelare i klubben.

ANNONS

– Tjejerna har gjort det fantastiskt bra. De jobbar hårt för varandra ute på plan och har en hög intensitet med både bra teknik och spelförståelse.

– Vi vill alltid vinna varje match men ingen hade nog förväntat sig att vi skulle ligga så högt i tabellen. Vi har varit väl förberedda och tjejerna har gjort en fantastisk försäsong där de fortsatt krigat på i några extra månader.

Vad har varit nyckeln till den lyckade inledningen?

– Hög intensitet och bra fart, skulle jag nog säga. Vi har kommit till många avslutslägen och gjort många mål. Vi gör väl en två-tre mål per match.

Ser inga likheter med Kungsbacka

En säsong som Jitex gärna glömmer bort är den senaste gången som man spelade i allsvenskan – noll poäng på 22 matcher innebar att man fick börja om i Elitettan efter fem säsonger i toppskiktet.

Men istället för en comeback så slutade nästkommande säsong i ett minst lika stort fiasko – jumboplats och nedflyttning till Division 1.

Ett inte alltför ovanligt händelseförlopp som drabbat flera damlag de senaste åren.

Det mest relevanta och aktuella exemplet: Kungsbacka DFF.

Säsongen 2018 spelade laget i damallsvenskan. Två år senare existerar inte laget efter att ha tampats med ekonomiska bekymmer, spelarflykt och fem mil långa resor till hemmaplanen.

ANNONS

Tornfalk menar dock på att det finns betydligt fler skillnader än det finns liknelser mellan föreningarna.

– Jag tycker inte att vi behöver jämföras. Egentligen så ser jag inga direkta paralleller förutom att vi har legat i samma serie några gånger.

Den största skillnaden menar Tornfalk är Jitex kontinuerliga satsning på ungdomar.

– Jitex är en helt annan förening med en stor ungdomsverksamhet, som inte lever på att rekrytera utifrån. Så det finns alltid unga tjejer att fylla på med från de egna leden.

Inför tecknade Jitex lärlingskontrakt med tre egna produkter från F19-laget; Felicia Svensson, Felicia Holmberg och Tindra Ivarsson-Lidström, som redan fick chansen med A-laget i höstas.

– Föreningen jobbar hårt med att få upp spelare och även i år så finns det gäng jätteduktiga som är uppe och knackar på dörren.

Uppflyttningen innebär även att F19 får delta i division 1-serien, till skillnad från förra året när de låg i division 3.

– Nu får de tuffare matcher istället för i fjol då det kanske var lite för svagt motstånd. För ungdomsverksamheten är det just viktigt att vi ligger i Elitettan eller högre.

35-åriga Kajsa Tornfalk tog över som tränare 2018. Som spelare gjorde hon tolv säsonger i laget.
35-åriga Kajsa Tornfalk tog över som tränare 2018. Som spelare gjorde hon tolv säsonger i laget. Bild: NILS JAKOBSSON

Drömmer om allsvenskan

En bra start på säsongen och en bred ungdomsverksamhet med egna produkter som är hungriga på att ta steget upp.

ANNONS

Trots att laget är nykomlingar för i år så finns redan nästa steg i tankarna – återkomsten till allsvenskan.

– Jitex som förening vill och har en dröm om att ta sig tillbaka upp. Vi har inte satt upp det som något mål redan i år, och det vore nästan dumdristigt att tro att det vore rimligt.

– På ena sidan handlar det om en träningsflitig grupp som drar åt samma håll. Som förening måste organisationen sedan även lyftas ytterligare för att motsvara hur det ser ut på elitnivå. Men vi har redan tagit en bra bit på vägen under de ett och ett halvt åren som jag varit här.

ANNONS