Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den 7 mars startade Jesper Tolinsson i Svenska cupen mot Sirius. Nu blir han A-lagsman i Blåvitt till och med 2023. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Den 7 mars startade Jesper Tolinsson i Svenska cupen mot Sirius. Nu blir han A-lagsman i Blåvitt till och med 2023. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Jesper Tolinsson klar för IFK Göteborg

Han betraktas som ett av klubbens absolut största löften.
Nu har 17-årige Jesper Tolinsson skrivit ett A-lagskontrakt med IFK Göteborg.
– Det här är något man har drömt om och strävat efter, säger Tolinsson.

Mittbacken Jesper Tolinsson, född 2003, spås en lysande framtid på Kamratgården.

I fjol debuterade han på bänken i allsvenskan och i år startade han mot Sirius i Svenska cupen i matchen som slutade 1–1.

Nu belönas han med ett A-lagskontrakt.

Tolinsson, med Tuve IF som moderklubb, har skrivit på ett avtal till sommaren 2023.

– Det är jättekul och spännande, säger Tolinsson.

När blev allt klart?

– I dag, på förmiddagen.

Hur var det att skriva på?

– Det var stort. Det här är något man har drömt om och strävat efter.

Har ni diskuterat länge?

– Nä, Jag har bara kört på, det har inte varit uppe för diskussion innan. Sedan kom de och ... det var ingen långsam förhandling! Det gick fort.

Du tvekade inte?

– Nej!

Trodde du att du skulle bli A-lagsspelare redan i år?

– Det var inget jag var säker på, men jag visste att möjligheten fanns. Fast inte att det skulle bli så här tidigt kanske.

Hoppas på speltid redan i år: "Men skyndar inte"

Sportchef Kennet Andersson kommenterar:

– Jag har sett honom sedan han var tio år, han är i samma ålder som min son. Så jag hade koll på honom tidigt. Sedan har det rullat på i nästan exakt samma riktning hela tiden. Det är en fantastisk kille, lugn och oerhört trygg för att vara 17 år. Spelmässigt tror jag inte att du kan avgöra om han är höger- eller vänsterfotad, det är ovanligt inom fotbollen i stort och i den rollen. Sedan har han de fysiska kvaliteterna. Och han har huvudet för det.

Hur bra kan han bli?

– Vi ska inte sätta onödig press på honom, vi vet att det är tidigt att ta upp honom och vi hade inte gjort det om vi inte hade känt att han är mogen för det. Det är lite svårt att hålla igen orden när man pratar om honom. Vi ser honom som en spelare som kommer vara där och gnugga på Gamla Ullevi.

Redan i år?

– Det vet man inte. Det är upp till honom. Han är inte här för att sparra de andra spelarna. Han är här för att fightas för platser precis som alla andra.

I det blåvita A-laget kommer Tolinsson konkurrera med Rasmus Wikström, André Calisir och Kristopher Da Graca om en startplats.

– Det är klart att man vill spela, men allt är upp till mig och hur jag presterar på träning. Det är inget jag skyndar med, säger han.

Vad har du för målsättning med säsongen som kommer?

– Att utvecklas så mycket som möjligt på träningar. Om jag får spela – bidra till laget bästa.

Sätt ord på känslan att vara en blåvit A-lagsspelare nu?

– Det är stort! Det är inte alla som får vara med där. Det är bara köra och göra sitt bästa.

Kan plocka in ytterligare en mittback framöver

Kennet Andersson igen – nu om Jesper Tolinssons uppflyttning innebär att IFK Göteborg har fått den där mittback som de så länge har pratat om och letat efter?

Eller kommer de plocka in något ytterligare nu när transferfönstret är öppet?

– Det här stänger inga dörrar på något sätt. Sedan är det väl lite skillnad mot när vi jagade mittback i januari. Då var "Ralle" (Rasmus Wikström) ganska långtifrån att vara rehabiliterad och klar. Jesper (Tolinsson) fick vara uppe och känna på det. Nu har Jesper tagit steg och "Ralle", utan att sätta press på honom, är närmare en comeback också.

Så, kommer ni leta efter ytterligare en mittback?

– Vi får se. Som jag sa: Det här stänger inget fönster, men det är inte heller 100 procent säkert att vi ska ha in något heller.

Vad gäller Mattias Bjärsmyr, 34, som tränar med klubben finns inget nytt att rapportera.

– Nej. Sedan diskuterar vi inte enskilda fall förrän de blir av eller inte, säger Kennet Andersson.

Kostnaden för att flytta upp Jesper Tolinsson kommer täckas av IFK GBG Transferintressenter AB, det bekräftar Kennet Andersson. Detsamma gäller den för Isak Dahlqvists lärlingskontrakt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.