Jesper Björkman drabbad av ALS – 29 år gammal

Jesper Björkman, 29, har drabbats av den obotliga sjukdomen ALS.
Det berättar den förre Helsingborgs IF-spelaren för Helsingborgs dagblad.
– Det gick inte att ta in att jag är dödssjuk, säger han till tidningen.

ANNONS
|

Jesper Björkman är född och uppvuxen i Helsingborg. Han har representerat stadens lag i allsvenskan och spelade för HIF fram till 2016. Sedan dess har han representerat flera olika klubbar, bland annat AFC Eskilstuna – med vilka han spelade final i svenska cupen mot Häcken 2019.

Han avslutade elitkarriären i Ängelholms IF 2022 och jobbar numer på bank.

Nu berättar han för Helsingborgs Dagblad att han i slutet av förra året fick mardrömsbeskedet: Han har drabbats av den obotliga sjukdomen ALS.

– Det var hemskt, vi var helt förkrossade. Storgrät. Det gick inte att ta in att jag är dödssjuk. Jag såg bara död, säger Jesper.

ANNONS

Fakta: ALS

ALS är en sjukdom som gör att armar och ben blir mer och mer förlamade. Förmågan att prata och svälja påverkas även hos många. Det går inte att bli återställd från ALS, men det finns läkemedel som lindrar några av symtomen.

Källa 1177.se

För tidningen berättar Jesper Björkman att han anade oråd i början av förra året då han kände sig allt svagare i sin ena arm. Bland annat märkte han, när han satt hemma hos sin mamma, att han var svag i pincettgreppet.

Han trodde då att det hade att göra med en skada som han ådragit sig tidigare.

Jesper Björkman berättar att han träffade läkare i september ifjol och att de misstänkte en neurologisk sjukdom. I november hörde de först av sig och berättade att de trodde han fått sjukdomen MMN, vilket är en sjukdom snarlik ALS – men som däremot är behandlingsbar och inte sätter sig på organen.

– Efter det var jag inte så orolig, säger Jesper. Linnea kände att det skulle bli tufft med mmn, men jag sa: "Skit samma, vi får bli gamla tillsammans. Jag blir kanske handikappad, men vem bryr sig? Jag ska i alla fall få leva”. Den känslan har jag förmedlat till dig många kvällar, för du har varit väldigt orolig.

Men när medicinen inte bet började man återigen ana oråd och 15 december var mardrömmen verklighet. För Helsingborgs Dagblad berättar nu Jesper Björkman att han och hans sambo Linnea ska gifta sig i sommar, de planerar även att skaffa barn ihop och ska flytta till ett nytt hus.

ANNONS
Jesper Björkman är fostrad i Helsingborg.
Jesper Björkman är fostrad i Helsingborg. Bild: PETTER ARVIDSON

Jesper Björkman: ”Har accepterat att det blev så”

I intervjun berättar Linnea om hur orättvist hon tycker det är. Att en elitidrottare som har tagit hand om sin kropp ska drabbas av den dödliga sjukdomen ALS.

Jesper Björkman ser det dock inte på samma sätt. Han menar att han förstår att det är en extrem slump och otur som har gjort att han insjuknat.

– Jag tror inte att jag var menad att få det. Om jag rökt och fått lungcancer hade jag blivit irriterad på mig själv. Jag har inte accepterat att jag är sjuk, men jag har accepterat att det bara blev så. Jag kunde inte ha gjort något annorlunda. Det har inte med någon högre makt att göra.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS