Jens Askou: ”Jag tror folk förstår det vi har varit igenom”

Elva poäng på elva matcher, skadekaos och ett krampaktigt anfallsspel och svajigt försvarsspel. Då hoppas Jens Askou på förståelse efter en svag vårsäsong för IFK Göteborg.
– Vi kommer att komma starkare ur det här, säger han.

ANNONS

Få det senaste om IFK Göteborg – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ IFK Göteborg och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i Blåvitt.

Klicka här för att följa IFK Göteborg.

Det kom något tidigt utspel från Adam Carlén om att IFK Göteborg skulle vara att räkna med i år. Sedan blev det tyst uppe på Kamratgården i den frågan – istället var det mer snack om tålamod.

Mer snack om att veta på vilken nivå man faktiskt befinner sig.

Sedan drog säsongen igång.

En säsong som varit väldigt mycket upp och ner för de blåvita. Stundtals har det sett bra ut, men poängen har inte trillat in. Sedan har bottennappen kommit där insatserna mot framförallt Gais och AIK sticker ut.

Inför den tolfte omgången är laget precis ovanför nedflyttningsplats i en ganska så jämn tabell.

ANNONS

Tabellpositionen är givetvis en besvikelse och något som ökat pressen på spelare och ledare.

– Det är alltid press på oss. Sedan tror jag att folk förstår det vi har varit igenom och att vi kommer att komma ut starkare ur det här efter våren. Vi är ingen klubb eller lag som ger upp när det är tufft, säger Jens Askou och fortsätter:

– Vi har varit väldigt utmanade med en trupp som haft skador och där många inte varit tillgängliga. Nu får vi en möjlighet med uppehållet att göra allt vi kan.

Har du varit orolig?

– Det finns kvalité i den här gruppen. Vi vet vilken kvalité vi får tillbaka som varit borta och som inte är borta så länge till. Sedan har vi som sagt alltid press på oss att vinna. Först och främst handlar det om att vinna på lördag. Sedan får vi samla ihop oss efter det och förbereda oss till nästa del av säsongen.

Det vill Jens Askou se av sitt lag mot Elfsborg

I sista omgången innan ”sommarlovet” väntar Elfsborg på Gamla Ullevi för Jens Askou och hans spelare. Detta efter ett bottennapp mot AIK senast då laget helt rasade ihop sista halvtimmen och åkte på en svidande förlust.

Jens Askou är tydlig med vad han vill se från sitt lag.

ANNONS

– Kvalitet, intensitet. Jag vill att vi ska vara vassa på det vi gör och det är disciplin, struktur, intensitet, vilja, tempo och kvalité. Det som vi alltid försöker men inte alltid lyckas vara hundra procent på, säger han.

Det saknades mycket av det mot AIK?

– Vi saknade en del i förhållande till kvalitet och detaljer i presspelet, som blir ganska väsentligt när man spelar mot bra spelare som de har i AIK, säger han och fortsätter:

– Sen saknade vi lite energi på slutet, vilket man kan fatta efter det vi har varit igenom. Det kan hända. Vi saknade väldigt mycket, därför har vi tittat på de detaljer som är extremt avgörande för oss när vi sliter lite med resurserna.

Så ersätter Blåvitt Malick Yalcouyé

Matchen mot Elfsborg är inte bara sista innan uppehållet för IFK Göteborg. Det är också en match där Malick Yalcouyé är avstängd.

Så hur ersätter man en spelare som varit sin klart bäste?

– Med en annan spelare, säger Askou och fortsätter:

– Vi får inte ersätta honom med två ... vi får inte spela med en mindre. Det blir en annan spelare som spelar där och det löser vi. Vi kan inte ersätta honom med en exakt likadan. Men vi får in en spelare som kan göra något annat och det kan också vara bra.

ANNONS

Matchguide: IFK Göteborg – IF Elfsborg

Vad: Allsvenskan, tolfte omgången.

Var: Gamla Ullevi.

När: Lördag: 15.00.

Tv/stream: Discovery+, Max och TV4 Play från kl 18.30.

Det gäller: En blytung käftsmäll senast för IFK Göteborg som föll mot AIK efter en minst sagt blek insats. På andra sidan står Elfsborg i vad som blir Jimmy Thelins sista match.

Två lag som blandat och gett den här säsongen.

Läget i lagen:

IFK Göteborg: Långtidsskadade är Pontus Dahlberg, Anders Kristiansen, Hussein Carneil. Emil Salomonsson närmar sig comeback men ser ut att vara tillbaka efter sommaruppehållet. Arbnor Mucolli har inte tränat i veckan och ser ut att missa matchen, Paulos Abraham är ett osäkert kort. Borträknade är även Mattias Johansson och Suleiman Abdullahi.

IF Elfsborg: Ingen Elfsborgsspelare är skadad inför derbyt, alla är tillgängliga förutom avstängde Johan Larsson. André Boman ersätter. Det har däremot varit lite skavanker på sina håll, till exempel på Per Frick och Jalal Abdullai. Den förstnämnde har speltid i sig, frågan är bara om han startar. Niklas Hult är tillbaka från skada och kan mycket väl ersätta Rami Kaib i startelvan.

ANNONS