Jennifer Hermoso anmäler Luis Rubiales

Jennifer Hermoso anmäler Luis Rubiales efter kyssen i VM, det rapporterar bland annat nyhetsbyrån AP.
Enligt den spanska åklagarmyndigheten riskerar fotbollsledaren fängelse.

ANNONS
|

Skandalscenerna i samband med prisutdelningen efter VM-finalen ska avgöras rättsligt.

Det var länge osäkert hur Jennifer Hermoso skulle gå till väga sedan åklagare inlett sin utredning, den 28 augusti. Efter detta datum fick Hermoso 15 dagar på sig att avgöra om hon skulle driva saken eller inte – och under onsdagen uppges hon ha lämnat in nödvändiga papper, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Vägrar avgå

Bakgrunden till det hela är vida känt. Efter att Spanien säkrat sitt första VM-guld någonsin på damsidan lyfte och kysste det spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales storstjärnan Hermoso på ett sätt som fick en hel värld att reagera.

ANNONS

Många krävde att fotbollspampen skulle avgå efter det olämpliga uppförandet, bland annat kritiserades han av landets premiärminister Pedro Sanchez.

Rubiales hävdade, och fortsätter att hävda, att kyssen var ömsesidig – men att döma av landslagsspelarnas reaktioner var så inte fallet. Hela 80 spelare har meddelat att de vägrar att dra på sig landslagströjan så länge Rubiales sitter kvar. Också spelarna i herrlandslaget har fördömt agerandet.

Kan dömas till fängelse

Än vägrar Rubiales avgå, dock har han stängts av i tre månader av det styrande internationella fotbollsorganet Fifa.

Rubriceringen på det rättsliga ärendet är misstänkta sexuella övergrepp.

Enligt den spanska åklagarmyndigheten antogs en ny lag i Spanien i fjol som gör att Rubiales om han döms för sexuella övergrepp riskerar böter eller fängelse mellan ett och fyra år, det rapporterar AP. Den nya lagen gör ingen skillnad på sexuella trakasserier och sexuella övergrepp utan gäller alla sexuella handlingar som saknas samtycke.

LÄS MER:Fick sparken efter guldet – Jorge Vilda talar ut

LÄS MER:"Gav 100 procent – förtjänar inte att få sparken"

LÄS MER:Ber om ursäkt för Rubiales "oacceptabla beteende"

ANNONS