Jannes förklaring – därför fick inte Cajuste mer speltid

Sex minuter i EM-premiären mot Spanien. Sedan blev det bänken för Jens Cajuste. Nu förklarar förbundskaptenen varför.
– Det finns väldigt mycket i vårt spel som fortfarande inte sitter hos honom, säger Janne Andersson.

ANNONS
|

Under torsdagens presskonferens med Janne Andersson och assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren på Friends Arena framkom att Andreas Granqvist slutar i landslaget, men att några definitiva besked från Marcus Berg, Mikael Lustig, Sebastian Larsson och Gustav Svensson inte har kommit.

– Det är väl de fem jag ska prata med lite och checka. Om två veckor kommer jag ha haft ett ordentligt snack med allihop. Jag kommer aldrig – och det har jag sagt tidigare om en lång spelare i Milano – övertala eller övertyga någon. Det är helt upp till spelaren själv, säger Janne Andersson.

Att Andreas Granqvist slutar har varit känt sedan tidigare. På presskonferensen tog Janne Andersson chansen att utveckla sin relation till ”Granen”.

ANNONS

– Jag kommer sakna honom som person, som kille. Tyvärr blev avslutet inte så roligt för honom med den skadehistorik han har haft de senaste åren. Jag tycker att han gjorde den nyttan jag ville att han skulle göra när jag tog ut honom, säger förbundskaptenen.

”Nu är Granentiden över”

Han utvecklar sitt resonemang:

– Han är speciell, den gode Granen. På alla sätt och vis. Det har vi och jag haft glädje av på alla sätt. Han har gjort det jättebra de här åren. Nu är Granentiden över, precis som tidigare spelare man har haft. Sedan kommer det nya som kommer bli lika viktiga, säger Janne Andersson.

Att det blir en generationsväxling i landslaget står klart.

– Om den kommer direkt nu helt och hållet får vi se. Det är spelare som har gjort enorm nytta under de här fem åren både på och utanför planen. De har satt en viss standard i allt vi gjort och har haft en erfarenhet som har gjort att de yngre spelarna haft lättare att komma in.

En av dem är Jens Cajuste. Mittfältaren med Guldhedens IK som moderklubb och ett förflutet i Örgryte IS fick EM-debutera redan i öppningsmatchen mot Spanien i Sevilla och bidrog till den svenska skrällpoängen där.

ANNONS

I matcherna mot Slovakien, Polen och Ukraina blev Midtjyllandspelaren kvar på bänken.

”Jag tror att de här pojkarna ska få växa in i saker”

På torsdagens presskonferens förklarade Janne Andersson varför 21-åringen inte fick mer speltid än sex minuter.

– För att jag inte tyckte att han var bättre än de alternativ som spelade. Jens kom in i den första matchen. Sedan tyckte jag inte att det var den typen av match, de andra vi spelade, säger Janne Andersson.

Förbundskaptenen fortsätter sin förklaring.

– Jag tog in Gustav (Svensson) för att hjälpa till och stänga en match. Det var hans roll i det här mästerskapet. Det fanns inte utrymme för Jens i det här mästerskapet. Man ska också ha respekt för … jag tror att de här unga pojkarna ska få växa in i saker efter hand.

Janne Andersson pekar på att Jens Cajuste har varit med och lärt sig mycket, men att det finns mer att ta av.

– Det finns väldigt mycket i vårt spel som fortfarande inte sitter hos honom, för han har inte varit med så himla länge. Men jag är helt övertygad om att Jens är en spelare som vi kommer ha stor glädje av framöver. Han har bra egenskaper. Absolut. Han gjorde några riktigt bra träningar, framför allt dagen efter match-träningarna där han och flera andra, som exempelvis Viktor Claesson, var jättebra.

ANNONS

Janne Andersson kommer ha en kontakt med Zlatan Ibrahimovic

Du nämnde Zlatan. Hur kommer den kontakten se ut framöver?

– Jag kommer att ha kontakt med Zlatan och se hur han mår. Vi har haft lite kontakt under mästerskapet också, men inte pratat som mycket om honom utan mer att han tyckte att det var kul att det gick bra. Man ska ha respekt för hans ålder och vad jag förstod har han opererats.

Hur ser du på Sebastian Larssons framtid?

– Jag kommer absolut inte att övertala honom. Det är helt upp till spelaren. Jag skulle inte ha något emot det heller. Det ”Sebban” presterar i det här mästerskapet är väldigt bra utifrån den roll han har i laget. Skulle han vilja fortsätta så är jag glad för det, vill han inte fortsätta har jag respekt för det också, säger Janne Andersson.

VM-kvalet mot Spanien spelas 2 september.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS