1/2

Janne Andersson kritiserar Qatar-VM

Det är mindre än ett år kvar till Qatar-VM.
I en intervju med Sportbladet riktar förbundskapten Janne Andersson kritik mot mästerskapet och värdnationen.
– De har en kvinnosyn och en syn på homosexuella som är helt obegriplig, säger han.

Sverige missade chansen att direktkvalificera sig till fotbolls-VM i Qatar senare i år. I stället måste man ta sig dit via playoff.

Men huruvida de svenska herrarna lyckas ta sig dit eller ej är knappast det enda som folk diskuterar. Vissa hävdar att man inte borde åka dit oavsett - att man i stället ska bojkotta.

Anledningen är Qatars bristande mänskliga rättigheter, bland annat är det olagligt att vara homosexuell i landet. Dessutom ska över 6 500 gästarbetare, enligt The Guardian, dött när arenorna byggts upp.

I en intervju med Sportbladet ger Sveriges förbundskapten Janne Andersson sin syn på situationen som han tycker är förkastlig – samtidigt som han poängterar att det främst är jobb med fotbollen som ligger på hans bord.

– Det är ett felbeslut från dag ett som är svårt att förstå, men det togs för jättemånga år sedan. Nu har man planerat för det här från Fifas sida och att de skulle ändra på det har jag inte trott. Men jag tycker det är ett jättedåligt beslut och vi kan inte göra mer än att ta avstånd från deras synsätt på saker och ting. De har en kvinnosyn och en syn på homosexuella som är helt obegriplig. Men jag är förbundskapten och håller i det sportsliga, det är andra som håller i de politiska delarna.

"Det är en större fråga än att bara säga att fotbolls-VM är helkasst”. Bild: LUDVIG THUNMAN
"Det är en större fråga än att bara säga att fotbolls-VM är helkasst”. Bild: LUDVIG THUNMAN

Andersson: ”Det är en större fråga”

Som konstaterat: Många anser att en bojkott av VM i Qatar är vägen att gå.

Svenska fotbollförbundet har dock varit tydliga med att de inte har som intention att göra detta. I stället har ”dialog” varit ett frekvent använt ord när man förklarat varför man vill åka till Qatar.

Janne Andersson frågar sig om det inte är fler än SvFF som borde ifrågasättas.

– Ibland kan jag tycka att vi inom fotbollen ska vara världens goda samvete. Vi ska ta vårt ansvar, men Sverige har ju handelsutbyte med de här länderna och många svenska företag gör affärer där nere och tjänar pengar så det är en större fråga än att bara säga att fotbolls-VM är helkasst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.