Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Janne Andersson inför Finland – och att möta Tim Sparv

Sverige ställs mot Finland på Friends.
Då blir det sannolikt också ett kärt återseende mellan Janne Andersson och förbundskaptens tidigare adept i Halmstads BK, Tim Sparv.
– Han är snäll Tim, så han tog hand om mig där, det löste sig, säger Janne Andersson om ett udda möte mellan dem i Qatar 2019.

Träningsveckan i Båstad är över. På lördagen spelare det svenska landslaget landskamp mot EM-debutanten Finland på Friends arena i Stockholm.

En match där Janne Andersson sannolikt lär ställas mot en bekanting.

När den svenske förbundskaptenen var tränare i Halmstads BK var han med och lockade den då unge finländske mittfältaren Tim Sparv från Southamptons akademi till allsvenskan.

– Jag roade mig med att räkna antalet passningar han slog i matchen han provtränade med vårt U21-lag, hur många som var rätt. Jag tror inte han slog en enda felpassning i den matchen. Han hade en fantastisk vänsterfot och var väldigt passningsskicklig, säger Andersson på fredagens presskonferens i Båstad.

LÄS MER: Fem punkter efter Sveriges sista träning i Båstad

Andersson om Sparv: ”Fick lära hur honom”

Andersson var sedan med och formade Sparv till att ta stora kliv i utvecklingen.

– Jag fick, det kan han nog erkänna i efterhand, att lära honom hur man pressar. Det var han inte så bra på den tiden. Men det har han utvecklat och blivit fantastiskt bra på.

Han fortsätter:

– Vi körde träningar på Sannarpsfältet, man mot man och han blev förbisprungen varenda gång. Vi har en rolig resa tillsammans. Sedan försvann han till Groningen och sen till Danmark och blev även utsedd till lagkapten och Finlands bästa idrottsman eller något. Det är en jätterolig resa han har gjort. En fin kille och en fantastisk fotbollsspelare.

Tim Sparv minns tillbaka på tiden i Halmstad med värme – men också som en period fylld av prövningar.

– Jag tror faktiskt att det var en av mina mest utmanade tider i min proffskarriär. Jag kom från en ungdomsmiljö i Southampton, England. Där hade det varit mest fokus på utveckling. Du fick göra dina misstag och experimentera. Så kom jag till en seniormiljö i Halmstad ... Ibland gick det bra, ibland gick det dåligt. Sammantaget var det på något sätt där jag fann ut vad fotbollen handlar om. Du måste vara väldigt mentalt robust om du ska klara dig.

Sparv hyllar Janne: ”Överraskar mig inte”

Sparv som numera tillhör en av veteranerna i det finska landslaget är inte förvånad över att hans förre tränare tog sig så långt som han gjorde.

– Jag hade Janne som tränare där under mina tre år. Man märkte tydligt att han var väldigt duktig. Strukturerad och bra på att organisera ett lag. Det överraskar mig inte att han i dag är svensk landslagstränare.

LÄS MER: Fem punkter efter Sveriges tredje träning i Båstad

Sedan deras vägar skildes i Halmstad har de hunnit träffa på varandra några gånger genom åren.

– Vi har mötts ett par gånger när vi har spelat mot Sverige. Då har vi haft en chans att snacka och bli lite nostalgiska. Det är alltid kul när man träffar gamla tränare och spelare, säger Sparv.

Hade ett udda möte med Sparv i Qatar

Janne Andersson minns ett möte lite extra. I Qatar 2019 när både det svenska och finska landslaget var där.

– Vi var i Qatar samtidigt när jag bröt knäet på padelbanan. Jag skulle gå upp till hotellet sen och kunde knappt ta mig upp för trappan. Då kom Tim och han trodde jag hade fått hjärtinfarkt. Han blev rädd och skulle rädda mig där.

Han tillägger:

– Jag har träffat några gånger efter det. Men det var ett roligt möte för jag stod framåtböjd och kunde knappt ... han är snäll Tim, så han tog hand om mig där, det löste sig.

LÄS MER: Så ser Sveriges krisplan ut – om smittan tar sig in i laget

När det gäller Finland i stort tror Andersson att grannen i öst mycket väl kan överraska i sommarens slutspel.

– De här senaste åren har de vuxit till sig rejält och kvalificerat sig till det här mästerskapet. Det kan säkert gå bra för Finland. De har den härliga finska sisun. Lite en outsider att följa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.