"Jag är absolut inte förvånad"

IFK Norrköpings tränare Janne Andersson uppges ersätta Erik Hamrén som förbundskapten för svenska landslaget, Örgrytes Björn Anklev, som haft Andersson som tränare i två omgångar, är inte förvånad att han om han tar över. – Jag är absolut inte förvånad att han är en av de som det verkligen kan bli, säger Anklev till GP.

ANNONS
|

Björn Anklevs och den utpekade förbundskaptenen Janne Anderssons vägar korsades tidigt. Inför säsongen 2004 var Andersson den som tog Anklev från Nyköping till allsvenskan och Halmstad.

Det skulle jag vilja påstå, det var han som hade kontakten. Sedan hade jag tur för det var Jonas Thern som var huvudtränare när jag var där nere och provtränade, sedan tog Janne över efter honom och då tog han tag i det så att jag fick skriva på. Så det var väl lite av en lyckoträff.

Efter fyra år ihop i HBK lämnade Björn Anklev för Öis där han återförenades med Janne Andersson 2010. Totalt fem säsonger under Andersson har gett Anklev en bra bild av honom som tränare.

ANNONS

–Nu är det ett tag sedan men när jag hade honom så tyckte jag att han var bra. Spontant så tycker jag att det är en väldigt bra tränare, säger Anklev och fortsätter:

–När jag kom lite underifrån och för första gången kom in i elitfotboll så tycker jag att han var en tränare som var väldigt noggrann med detaljer och såg till på att alla hade koll på vad var och en skulle göra och vad laget skulle göra. Samtidigt som han var en väldigt bra människa socialt. Det var lätt att ha att göra med honom både i medgång och motgång, oavsett om man spelade från start eller var bänkspelare – som man var mycket i början – så kände man att man hade någon form av kontakt med honom. Jag tycker att han gjorde det ganska lätt för mig att komma in i elitfotbollen.

Var det några sidor hos honom somdu kände inte fungerade klockrent?

–Det var väl inget kardinalfel som jag kommer ihåg och vill plocka upp. Vi har alltid haft en bra relation, även när vi gick isär så kanske man förskönar bilden lite, men det finns inget som jag på rak arm kan komma på som är jättenegativt.

ANNONS

Utöver framgångarna på planen med både SM-guld med Norrköping och stort silver samt Europaspel med Halmstad så är Janne Andersson kände för sitt heta temperament. Något som även Björn Anklev vittnar om.

–Han har ett hett humör, absolut. Samtidigt så kan jag tycka att man får höra när man ska höra. Sedan kan man givetvis upp till var och en att avgöra om det är rätt eller inte men jag uppfattar det som att han är ganska rättvis på det sättet.

–Gör man ingen bra insats så får man höra det rätt rejält men likväl när du gör någonting bra så har han absolut inga problem att berömma heller.

–Han har en ganska barsk stämma också vilket spär på det här så när han väl blir arg så låter det rejält. I många fall behövs det också så det är väl både positivt och negativt.

Var det någon gång under tiden du hade honom som du tänkte att det kunde vara en framtida förbundskapten?

–Nej, det kan jag inte påstå att jag tänkte i de banorna.Däremot nu när jag fick höra så diskuterade vi det lite snabbt i omklädningsrummet eftersom jag har haft honom.

–Jag är absolut inte förvånad att han är en av de som det verkligen kan bli. Jag tycker han har visat med många av lagen han har haft att han verkligen har en fotbollskunskap. Sedan tror jag att han har det driven och den noggrannheten som behövs för lite större uppgifter också.Så jag är inte förvånad att han är en utav dem.

ANNONS

Avslutningvis. Med tanke på att Janne plockade dig till HBK och har haft dig i Öis; är det din chans att nå landslaget om han skulle ta över?

–Haha, jag hoppas det. Behåller de Allbäck något år också så är det i alla fall två som vet att jag spelar fotboll så givetvis ökar chanserna, sedan är det fortfarande i stort sätt obefintliga. Men det är ett steg närmre, så ser jag det.

ANNONS