Isaac Kiese Thelin straffas – firade guldet med bengal

Isaac Kiese Thelin straffas efter guldfirandet i november.
Disciplinnämnden meddelar att Malmö FF:s storstjärna tvingas böta efter att han hållit i en bengal.
Enligt uppgifter till GP pågår även en polisutredning mot MFF-anfallaren samt hans lagkamrat, som maskerade sig under firandet.
– Jag vet faktiskt inte om det kan bli aktuellt med tillträdesförbud, säger kammaråklagare Henrik Nordquist.

ANNONS
|

Det bjöds på ett enormt drama – och ett lika enormt avbrott – när Malmö FF i november säkrade klubbens 23:e allsvenska titel i klubbens historia.

Matchen som slutade 1–0 hade ett avbrott på över en timme på grund av ordningsstörningar samt bengalbränningar, det sistnämnda ledde till att brandlarmet på arenan gick.

Stor hjälte i den matchen var Isaac Kiese Thelin som satte matchens enda mål, via straff. Nu straffas anfallaren av fotbollförbundets disciplinnämnd.

I sin dom meddelar man att Kiese Thelin ska betala 10 000 kronor i böter då han, i samband med firandet, höll i en brinnande bengal inne på arenan.

ANNONS
Isaac Kiese Thelin tar emot en bengal från en supporter, nu straffas han med böter.
Isaac Kiese Thelin tar emot en bengal från en supporter, nu straffas han med böter. Bild: CARL SANDIN

”Isaac Kiese Thelin är en tongivande spelare i Allsvenskan, tillika vinnare av Allsvenskan, med möjlighet att påverka supportrarna och deras beteende. Genom att ta emot en brinnande bengal i samband med den allsvenska finalen anser Disciplinnämnden att Isaac Kiese Thelin har uppträtt på ett sådant sätt att idrottens anseende därav skadats eller uppenbarligen kunnat skadas därav”, skriver disciplinnämnden i sin dom.

Disciplinnämnden skriver vidare att Isaac Kiese Thelin har yttrat sig och är ”djupt ångerfull” över det som hände. Han ska berättat att han aldrig hade tagit emot bengalen om han ”varit i sina normala sinnen”.

Enligt sitt yttrande var han väldigt glad över att ha vunnit guld – men också stressad över att så mycket folk sprang in på planen. Därför blev hans snabba reaktion att ta den tända bengalen, som sträcktes till honom, och hålla den så högt upp som möjligt för att undvika att någon skadas.

Enligt domen ska även Malmö FF tagit avstånd från händelsen och ”tydligt förklarat att detta var oacceptabelt”. Kiese Thelin ska i sin tur bett om ursäkt och sagt att det aldrig kommer hända igen.

Kiese Thelin är dock inte den enda i Malmös guldtrupp som straffas på grund av händelser i samband med firandet inne på Eleda Stadion.

ANNONS
Mahamé Siby straffas på grund av att han maskerat sig under firandet på Eleda Stadion.
Mahamé Siby straffas på grund av att han maskerat sig under firandet på Eleda Stadion. Bild: Johan Nilsson/TT

Mahamé Siby straffas efter sitt firande

Den franske mittfältaren Mahamé Siby döms till 20 000 kronor i böter på grund av att han maskerade sig under guldfirandet.

Disciplinnämnden skriver att maskeringen ska ha varit av samma typ som ”använts av ordningsstörare under aktuell match”.

Sibys dom är i stort sett med samma motivering som Kiese Thelins och enligt disciplinnämnden har Malmö FF även tagit avstånd från mittfältarens beslut att maskera sig under firandet.

Även Siby har yttrat sig till disciplinnämnden och sagt att han var väldigt glad under firandet och tog på sig masken för att tacka fansen. Han har berättat att han inte trodde att han bröt mot några regler och att han, i sådana fall, inte hade tagit på sig maskeringen.

Siby har även sagt i sitt yttrande att han ångrar sig och att det inte kommer hända igen.

Enligt uppgifter till GP pågår även en polisutredning där MFF-stjärnorna förekommer.

Kammaråklagare Henrik Nordquist vid Åklagarmyndigheten i Malmö är förtegen om ärendet på grund av förundersökningssekretessen, men kommenterar spelarnas agerande:

– Det kan absolut falla under straffbestämmelsen. Vi ska titta på det och får återkomma, säger Henrik Nordquist.

Spelarna misstänks för brott mot ordningslagen, enligt GP:s uppgifter. Det är dock bara två ärenden av ett betydligt större antal kopplade till efterspelet till guldfinalen som utreds av en särskild grupp vid polisen i Malmö.

ANNONS

– Vi ska träffas på torsdag för att se hur vi ska gå vidare med allt, säger Henrik Nordquist.

Skulle MFF-spelarna, rent hypotetiskt, kunna få ett tillträdesförbud precis som många supportrar får?

– Det är en väldigt bra fråga. Det skulle i praktiken innebära ett näringsförbud för spelarna, och att de inte kan utföra sina jobb. Jag måste titta på det om det blir aktuellt och i så fall undersöka rättsläget. Spontant tror jag det blir svårt, men jag vet faktiskt inte. Frågan har aldrig varit uppe tidigare, avslutar kammaråklagare Henrik Nordquist.

Ett tillträdesförbud innebär att personen under en viss tidsperiod inte får vistas på inhägnade idrottsplatser i Sverige när där anordnas fotbollsmatcher. Maxtiden är tre år.

LÄS MER:Supportrarna som begår brott vid fotbollsmatcher

LÄS MER:Mats Ihlbom – ny supporteråklagare i Göteborg

LÄS MER:Efter GP:s granskning – klubbarnas vädjan till supportrarna

ANNONS