Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

IFK-hjältarna om Gunnar Larsson: Han var en perfekt ordförande

Thomas Wernerson, Torbjörn Nilsson och Roger Gustafsson är tre av IFK Göteborgs mest profilstarka personer genom tiderna. De sörjer nu klubbens legendariske ordförande Gunnar Larsson.
– Han var en perfekt ordförande, säger Wernerson.
– Jag kan inte se att någon annan har personifierat IFK Göteborg så mycket som han gjorde, säger Torbjörn Nilsson
– Han var den outstanding mest betydelsefulla människan runt klubben, säger Roger Gustafsson.

IFK Göteborg har sorg. Gunnar Larsson, klubbens tidigare ordförande, har gått bort i sviterna av covid-19, berättar hans fru Maria för GP.

Gunnar Larsson var ordförande från 1982 till 2001 och var därmed högst inblandad i de stora framgångarna som bland annat innefattade två segrar i Uefa-cupen och tio SM-guld. En av de som jobbat längst – och närmast – med Larsson är Thomas Wernerson, landslagsmålvakten som spelade 357 matcher för IFK Göteborg, och sedermera var klubbdirektör under tio år.

– Han var ju ordförande under nästan hela tiden som jag spelade och var klubbdirektör. Han var med hela tiden, och jag har haft fantastiskt mycket med honom att göra. Vi jobbade väldigt tätt när han var ordförande och jag var klubbdirektör. Hela mitt fotbollsliv har varit tillsammans med honom kan man säga.

LÄS MER: "Jag är helt överrumplad över alla gratulationer"

Vad tror du att han har betytt för klubben?

– Han betydde oerhört mycket för IFK Göteborg. Han kom in i ett ganska turbulent läge när det var lite bråk och stök. Sedan blev han ordförande precis när vi vann Uefa-cupen 1982, jag tror nästan att jag såg honom för första gången på Volksparkstadion (finalen av Uefa-cupen reds anm.). Sedan förvaltade han det hela vägen.

Vad är förklaringen att han kunde sitta som ordförande så länge?

– Om han var så länge för att det gick så bra eller om det gick så bra för att han satt så länge är kanske svårt att säga. Det var en symbios. Folk kom och gick, men han var alltid kvar som den starke mannen, säger Wernerson.

Gunnar Larsson som ordförande, Thomas Wernerson som klubbdirektör. Det var en minst sagt framgångsrik konstellation för IFK Göteborg som radade upp SM-guld och Europa-framgångar under 80- och 90-tal. Bild: Bildbyrån
Gunnar Larsson som ordförande, Thomas Wernerson som klubbdirektör. Det var en minst sagt framgångsrik konstellation för IFK Göteborg som radade upp SM-guld och Europa-framgångar under 80- och 90-tal. Bild: Bildbyrån

Tillsammans med Larsson ledde Wernerson det Blåvitt som under 90-talet åter tog sig in i fotbollens finrum och chockade Europa med framgångar i Champions League. Wernerson minns en ledare som gjorde allt för sin klubb – och som såg till att det blev som han ville.

– Han var väldigt envis, och väldigt blåvit. Han kunde jobba hur mycket som helst. Och det är väl som med alla som man jobbar så länge med, ibland kommer man ihop sig och blir förbannad. Men det fanns hela tiden en ömsesidig respekt. Han var väldigt stark och drev igenom de saker som han trodde på. Han var en perfekt ordförande kan man säga, säger Thomas Wernerson.

Torbjörn Nilsson rankas av många som IFK Göteborgs bästa spelare genom tiderna. Han har just fått beskedet om Larssons bortgång när GP når honom.

– Så hemskt. Jag hade kontakt med honom för bara några veckor sedan när han fyllde år, och han var så glad att så många spelare hade hört av sig. Han var ju oerhört populär bland spelarna och stod alltid upp för sin sak. Han var IFK på något sätt.

Även Nilsson minns hur Gunnar Larsson kom till klubben under en kaotisk tid, och var den som såg till att lugnet och stabiliteten återupprättades.

– Han blev ju ordförande efter att styrelsen hade avgått på våren 1982. Det hade varit minst sagt rörigt, men han var på något sätt en fadersgestalt. Han betedde sig så, och var en förebild. Jag kan inte se att någon annan har personifierat IFK Göteborg så mycket som han gjorde, säger Torbjörn Nilsson.

Också Roger Gustafsson, tränaren som ledde IFK Göteborg under de framgångsrika åren på 90-talet med SM-guld och spel i Champions League, minns Gunnar Larsson som någon som verkligen präglade IFK Göteborg som klubb.

– Ingen enskild person har betytt lika mycket för klubben under de här åren. Han var den outstanding mest betydelsefulla människan runt klubben. För mig lever hans ande verkligen kvar i föreningen i dag. Framförallt i det att IFK ska vara folkets, allas, lag, säger han.

Vad tänkte du när du fick beskedet?

– Jag trodde inte det var sant, för att för mig var det inte tänkbart. Men tyvärr var det det. Jag mår dåligt och det känns sorgligt i hela kroppen. Han var en väldigt stark ledare som hade en fantastisk förmåga att vara stark i sina åsikter men ändra sig i slutändan om det var det bästa för IFK Göteborg.

– Man känner verkligen med familjen och barnen. Gunnar och jag hade planerat att ta en lunch när det här med corona var över. Nu blev det inte så.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.