IFK Göteborg säljer Kristopher Da Graca till VVV-Venlo

IFK Göteborg har sålt mittbacken Kristopher Da Graca till VVV-Venlo i den nederländska högstaligan. 22-åringen från Hisingsbacka är övertygad om att klubb- och ligaval passar honom perfekt.
– Klubben tror verkligen på mig och det känns jätteskönt att det gick hela vägen, säger han.

ANNONS
|

En 19-årig Kristopher Da Graca kom till IFK Göteborg 2017, då med ett förflutet som ungdomsproffs i Arsenal.

Sedan dess har mittbacken sakta men säkert vuxit ut till en viktig kugge i det blåvita försvaret. Under 2020 blev det 18 matcher, varav elva från start.

Da Gracas utveckling ledde även till att han fick spela med landslaget under januariturnén under början av fjolåret.

Nu står det klart att han lämnar IFK Göteborg och får testa vingarna utomlands igen. På sin hemsida meddelar klubben att man gjort klart med en övergång till VVV-Venlo i nederländska högstaligan, Eredivisie.

GP når mittbacken på telefon nere i den nya hemstaden Venlo, vid den tyska gränsen.

ANNONS

– Det känns jätteskönt. Jag hoppades att det skulle gå i lås. Jag har haft intresse från ett antal klubbar som inte gått hela vägen, men nu gjorde det det. Det känns oerhört bra, säger han.

Da Graca ser Venlo och Eredivisie som en bra nästa station i karriären.

– Det passar mig verkligen. Klubben har en plan för mig och jag har blivit pushad av Koffe Peterson (svensken i Fortuna Düsseldorf) att ta det här steget. Målet är att utvecklas så mycket som möjligt.

Vad vet du om klubben och staden?

– Jag visste inte mycket om klubben innan, nu har jag gjort lite research. Staden är en liten mysig stad, som vanligtvis har mycket festivaler och folk som går ut och käkar och sådär.

Debuten kan ske redan på söndag då Venlo möter Willem II. Dessförinnan väntar två träningspass med de nya lagkamraterna.

Från första kontakten till genomförd affär har det gått tämligen snabbt.

– Det har funnits en del intresse från klubbar sedan i somras. VVV-Venlo kom in i december. Det har gått relativt snabbt sedan dess. Det är ett bevis på att de verkligen har varit intresserade och kommer ge honom förtroende, säger Pontus Farnerud.

ANNONS

LÄS MER:Amin Affane lämnar IFK Göteborg

Det hela rör sig om en försäljning, vilket innebär att IFK Göteborg får betalt för spelaren som hade ett år kvar på kontraktet. Det nya kontraktet sträcker sig över 2,5 plus ett år.

– Utifrån det känner vi att det här var den bästa lösningen för alla parter, säger IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud.

– Det är tuffa tider ekonomiskt för många klubbar, om man bortser från de högsta ligorna i Europa. ”Koffe” är en ung lovande mittback som har utvecklats mycket de senaste åren. Prislappen är satt efter det, lägger Pontus Farnerud till.

Vad betyder pengarna för IFK?

– Vi behöver få in pengar och vi behöver sälja spelare. Det är välkommet att få in pengar för spelare som vi dessutom har utvecklat själva. Det är ytterligare ett bevis på att det för många spelare är bra att vara i vår miljö för att kunna ta nästa steg.

Behöver förstärka

IFK har därmed sålt tre mittbackar sedan allsvenskan avslutades i början av december. André Calisir till Grekland (Apollon Smyrnis), Jesper Tolinsson till Belgien (Lommel SK) och Kristoffer da Graca till Nederländerna.

Kvar i truppen finns Mattias Bjärsmyr, Carl Johansson (ny från Falkenberg), Rasmus Wikström samt Jesper Tolinsson (fram till sommaren).

ANNONS

– Sedan har vi ytterligare några som kan spela på den positionen. Vi kommer inte ta in ytterligare mittbackar. Däremot finns det vissa andra positioner vi känner att vi kan behöva förstärka på.

Vilka?

– Det kan jag inte säga, avslutar Pontus Farnerud.

IFK Göteborg byggs om. Sedan allsvenska avslutningen i början av december 2020 har mittbacken Carl Johansson (Falkenberg) och mittfältaren Isak Dahlkvist (akademin) kommit in. I andra riktningen har Sargon Abraham (Degerfors), Kristopher da Graca (VVV-Vanlo), Andre Calisir (Apollon Smyrnis), Amin Affane (klubblös), Alexander Farnerud (klubblös) gått.

ANNONS