IFK Göteborg säkrade kontraktet – Bjärsmyr stor hjälte

Nu är det spikat. Efter 3–3 borta mot Sirius spelar IFK Göteborg i allsvenskan 2022.
– Det är bara en lättnad. Vi har mer eller mindre fajtats hela säsongen, säger tränaren Mikael Stahre.

ANNONS

Efter att Degerfors, som ligger på negativ kvalplats, förlorat hemma mot Hammarby med 1–4 behövde IFK Göteborg i teorin en poäng i Uppsala för att säkra det allsvenska kontraktet.

Det grejade Blåvitt - efter dramatiska slutminuter. På stopptid nickade Mattias Bjärsmyr in 3–3. Det betyder att IFK Göteborg spelar i allsvenskan 2022.

– Det är bara en lättnad. Vi har mer eller mindre fajtats hela säsongen. Det trycket vi hamnade under, all kred till spelare och ledare som har samlat ihop sig. Nu har vi tränat klart på att vara dåliga, säger tränaren Mikael Stahre.

Den första halvleken slutade 2–2 och det såg länge ut att bli slutresultatet.

ANNONS

Men Sirius tryckte in 3–2 i den 85:e minuten genom Adam Hellborg. Då var hemmalagets allsvenska kontrakt säkrat. Blåvitt flyttade upp laget och efter ett inlägg från Alexander Jallow fixade Bjärsmyr slutresultatet.

Det var kallt på Studenternas. Men Blåvitts Hosam Aiesh var het.

Efter 20 minuter stal han bollen från Marcus Mathisen och satte sedan full fart mot mål. Han lurade Joseph Colley innan han sköt in 1–0.

– Jag går åt höger och skjuter in den. Det kändes skönt, säger Aiesh.

IFK Göteborgs Hosam Aiesh var matchens hetaste spelare.
IFK Göteborgs Hosam Aiesh var matchens hetaste spelare. Bild: EMMA WALLSKOG

Målfest i första halvlek

Men ledningen höll sig i en knapp kvart. Efter en hörna kvitterade Edi Sylisufaj med ett stenhårt skott som satt högt i ena krysset.

Fem minuter senare vann Aiesh bollen från Lorent Shabani och ryckte förbi Sirius Jacob Ortmark. Sedan en fin framspelning till Oscar Vilhelmsson som sträckte ut benet och styrde in 2–1.

– Jag har fått förtroende och fått spela. Det lossnar inte på en-två matcher, ibland tar det lite tid. Då blir det bättre och bättre, det är jag tacksam för. Vi har samtidigt vunnit matcher, och det viktigaste har varit att ta tre poäng. När man vinner mot Djurgården på hemmaplan med 3-0 är man lika glad som alla andra, säger Aiesh och tillägger:

ANNONS

– Samtidigt betyder poäng mycket för alla offensiva spelare.

Sirius lyckades kvittera innan halvtid. Adam Hellborg höll sig framme på en retur och tryckte in 2–2 i iden 45:e minuten.

En kvittering som fick tränaren Mikael Stahre att kasta handsken. Bara minuten tidigare hade han sett Tobias Sana träffa stolpen, ett mål som hade gett Blåvitt en tvåmålsledning i matchen.

Enorm glädje när Bjärsmyr kvitterade på stopptid.
Enorm glädje när Bjärsmyr kvitterade på stopptid. Bild: EMMA WALLSKOG

Kontraktet säkrat: ”Har varit turbulent”

Det oavgjorda resultatet innebär att IFK Göteborg har spelat in 35 poäng efter 28 omgångar. Degerfors, som ligger på negativ kvalplats, har 28 poäng och med endast två matcher kvar av säsongen är det omöjligt för laget att ta sig förbi Blåvitt.

– Det har varit en berg och dalbana. Det har varit rätt turbulent. Vi kommer inte skrivas in i historieböckerna för en bra säsong, säger Aiesh.

Marcus Berg och Simon Thern saknades på grund av förkylning. Det gjorde att Robin Söder fick starta sin andra match den här allsvenska säsongen. Han stod för en godkänd insats innan han byttes ut mot Kevin Yakob efter en timmes spel.

Sirius var i behov av tre poäng för att teoretiskt säkra nytt kontrakt, men det oavgjorda resultatet var ändå positivt. Laget har sex poäng ner till Degerfors med två omgångar kvar.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS