IFK Göteborg förlorade mot Kalmar FF efter Calle Johanssons självmål

IFK Göteborg dominerade totalt i början av andra halvlek. Då tog istället Kalmar ledningen, efter ett självmål från Calle Johansson. Målet blev matchens enda och därmed förlorade Blåvitt med 1–0 för andra matchen i rad.
– Jag försöker få bort bollen. Det är en svår situation, säger mittbacken om självmålet som avgjorde.

ANNONS
|

Efter Henrik Rydströms intåg som huvudtränare har Kalmar FF kännetecknats av sin skicklighet i passningsspelet och med bollen. Men mot slutet har även IFK Göteborg fått igång sitt passningsspel, så det var ingen överraskning att båda lagen ville hålla i bollen mycket när mötet mellan KFF och Blåvitt drog igång.

Det som var lite mer överraskande var att hemmalaget ofta slarvade i passningsspelet, och hade flera bolltapp i farliga lägen inledningsvis. IFK Göteborg hade svårt att utnyttja dessa bollvinster, även om de hade några skott utifrån och ett par Marcus Berg-lägen från snäv vinkel.

Mot slutet av första halvlek fick Kalmar bort slarvet och började hota allt mer i offensiv väg. Sebastian Nanasi var den som ställde till det allra mest för Blåvittförsvaret, när han vände och vred på vänsterkanten och skapade målchanser.

ANNONS

Men inget av lagen kom riktigt nära och 0–0 var ett halvtidsresultat som speglade matchen väl.

– Första halvlek är ganska långsam från båda lagen. Få målchanser och dålig intensitet, säger Mikael Stahre, som ville ha mer energi av sitt lag i andra halvlek.

Det fick han också. För gästerna kom ut och sprudlade av energi i andra halvlek. De fick tryck på Kalmars mål direkt och var nära att ta ledningen flera gånger.

– Vi startar andra halvlek väldigt bra. Vi pressar bra och har tryck på dem. Där ska vi väl egentligen göra första målet, säger tränaren.

Oväntat ledningsmål för Kalmar

Så blev det dock inte, och istället kunde Kalmar ta ledningen, lite från ingenstans. Det var i stort sett första gången de anföll i andra halvlek, och då slog Oliver Berg ett inspel som gick via Blåvittbacken Calle Johansson in i nät.

– Det var tufft. Vi hade en bra period i matchen. Sedan kom ett hårt inspel mellan mig och Warner (Hahn, målvakten). Jag försökte få bort bollen men den gick i mål. Det var en svår situation, säger Calle Johansson efteråt.

Har lagkamraterna stöttat dig på något sätt efteråt?

– Ja, det är klart. Vi är ett lag.

ANNONS

Målet blev helt matchavgörande och IFK Göteborgs fina spel kom av sig.

– Fotboll är ett målsnålt spel och Kalmar är ett bra lag. Vi har inte massvis med målchanser men vi har tillräckligt för att vinna den. Man måste göra första målet för att vinna en sån här match, säger Mikael Stahre.

Calle Johansson:

– Vi tappar momentum efter målet och har tio minuter som är ganska tuffa. Sen tycker jag ändå att vi växer in i det igen och trycker på i slutet. Det var jävligt tungt att förlora, för vi hade chanser, men saknade den där sista skärpan.

IFK Göteborg bytte in Gustaf Norlin och Sebastian Eriksson, vilket gav ny energi. Men det räckte inte och Kalmar kunde hålla sin 1–0-ledning hela vägen. Det var andra gången i rad som Blåvitt förlorade med de siffrorna, efter förra måndagens uddamålsförlust mot Hammarby.

Tränaren Mikael Stahre konstaterar att lagets insats kanske var värd mer än en förlust.

– Tidigare i år har vi varit på bortaplan och varit rejält på rygg, försvarat lågt och fokuserat på att få motståndarna i obalans. Nu har vi ändrat inriktning och spelar på ett annat sätt. Vi klarar av den här bortamatchen på ett bra sätt spelmässigt. Men vi får inte gömma oss bakom att vi spelar bra och har mycket bollinnehav. Fotboll går ut på att vinna, säger han.

ANNONS

Så spelade IFK Göteborg (4–3–3)

Warner Hahn – Alexander Jallow, Carl Johansson, Johan Bångsbo, Oscar Wendt – Gustav Svensson, Kevin Yakob, Hussein Carneil – Hosam Aiesh (69’ Gustaf Norlin), Marcus Berg, Eman Markovic (69’ Sebastian Eriksson).

ANNONS