IFK Göteborg besegrade Värnamo – efter mål av Thern och Berg

Han sänkte moderklubben med drömmål och hockeyassist i premiären. Däremellan levererade Blåvitts Simon Thern en brutal sågning i direktsänd tv.
– En medioker högerback som tror han är Allan Ballan, sa Thern i riktning IFK Värnamos Netinho.

ANNONS
|

IFK Göteborg kom till spel med en helt väntad startelva i den allsvenska premiären. Solen sken över Gamla Ullevi, läktarna var i princip fullsatta (16 794 åskådare) och på andra planhalvan nykomlingen IFK Värnamo.

Förhandssnacket hade handlat en del om duellen mellan Blåvitts mittfältare Simon Thern och pappan Jonas Thern, tränare i Värnamo som ju också är Simons moderklubb. Efteråt gick det att konstatera att Thern junior öppnade målskyttet medan Thern senior fick lämna Göteborg med noll poäng.

Slutresultatet skrevs till 2–1 efter att anfallsstjärnan Marcus Berg avgjort 25 minuter från slutet, och även i detta mål var Simon Thern involverad.

ANNONS

Simon Thern drog dessutom på sig en varning efter ett tjafs med Värnamos Netinho. Något han kommenterade syrligt i halvtidsintervjun med Discovery:

– En medioker högerback som tror han är Allan Ballan, sa Thern i riktning Netinho.

Efteråt förklarade Simon Thern sitt utspel:

– Han sprang runt och tjafsade. Ytterbackar överlag ska hålla lite lägre profil. När man var yngre, och blev satt som högerback eller vänsterback, betydde det att man inte var tillräckligt bra för att spela någon annanstans.

Gäller det Oscar Wendt och Alexander Jallow också?

– Nej, inte dom, säger Simon Thern med ett skratt.

När Netinho, efter matchen, får höra vad Simon Thern sagt blir han förvånad.

– Sa han det? Synd för honom. Om han tycker så är det hans problem. Jag har inget att säga om det.

Netinho blir allvarlig.

Har ni pratat efter matchen?

– Nej, och jag vill inte det.

– Men om jag skulle möta honom är det inga problem. Jag håller sakerna på planen. Han svor åt mig, jag svor åt honom, säger Netinho.

Det var inledningsvis en tuff match på en gräsmatta som såg grön ut vid avspark, men som släppte allt mer. Duelltätt centralt på planen, och Gustav Svensson tvingades kliva av för att bandagera huvudet efter tio minuter, men kunde fortsätta spela. Blåvitt kopplade ett spelmässigt övertag och bollen var för det mesta på bortalagets planhalva.

ANNONS

Målchanserna? Få.

Fansen exploderade – Thern vinkade

Men hemmalaget med publiken i ryggen var tyngre, och i 23:e minuten exploderade fansen när den genomgående högpresterande Marcus Berg klackade fram Simon Thern som skickade bollen i mål via ribban med vänstern. Ett klassmål i alla delar.

– Det är klart att det var en match som betydde mycket för mig. Det var min moderklubb IFK Värnamos första match i allsvenskan. Att vara den första som får peta håll på dom, samtidigt som det var första gången mina döttrar var på plats efter pandemin, så var det extra skönt att kunna pilla dit den, säger Thern om 1-0.

Thern firade målet utan betänkligheter, och vinkade glatt till sina döttrar på läktaren.

– Det var inget mot gubben. Han var nog tillräckligt bitter ändå, säger Thern apropå pappa Jonas på Värnamos bänk.

Samtidigt sjöng Blåvitt-supportrarna: ”Han är bättre än sin farsa” under matchen, något Jonas kommenterade efteråt.

– Det hörde jag inte. Det är möjligt att han är. Hade jag varit några år yngre och några kilo lättare så skulle han fått veta att han levde på planen om jag hade varit med, säger Jonas Thern.

Hur kändes det att se Simon dra in 1–0?

– Det kändes inte bra, det kan jag säga. Sedan är det kul att han får göra mål, han spelade väldigt bra en period där.

ANNONS

Har du gratulerat honom efter matchen?

– Nej, jag har inte träffat honom. Det skulle inte bli något positivt möte så det är bättre att vi håller oss ifrån varandra, säger Jonas Thern.

Efter ledningsmålet föll Blåvitt tillbaka och i slutet av halvleken var gästerna nära att kvittera genom Oscar Johansson som utnyttjade passivt försvarsspel av Alexander Jallow, men avslutet gick utanför målvakten Warner Hahns vänstra stolpe.

– Sista 15-20 minuterna var inte bra. Vi blev bekväma efter målet. Vi hade bra flyt i början, men sedan blev vi statiska, säger Simon Thern.

Tränaren Mikael Stahre behövde göra något under pausvilan, matchbilden osade kvittering, men samma elva spelare fick chansen på nytt.

Andra halvlek var också jämn, målchanserna fortsatt få, men i 62:e minuten kom kvitteringen efter att Värnamos Abdussalam Magashy tryckt in sin egen ribbnick i mål med ett kraftfullt avslut, nu via ribban. Därmed var IFK Värnamos historiska första, allsvenska mål ett faktum.

Men planens genomgående bästa spelare var inte klar. Bara fem minuter senare, i 66:e minuten, tryckte Marcus Berg in segermålet framspelad av Alexander Jallow efter ett snabbt inkast av – just det, Simon Thern.

2–1 stod sig tiden ut, Blåvitt stängde matchen utan onödigt darr på ribban. I stället var Tobias Sana nära att göra 3–1 strax före full tid, men missade friläget. Därmed inleder Mikael Stahres Göteborg allsvenskan 2022 med tre tunga poäng.

ANNONS

I nästa omgång väntar Helsingborgs IF borta, vars tränare Jörgen Lennartsson för övrigt var på plats i solen på Gamla Ullevi i dag.

LÄS MER:Här marscherar fansen mot allsvensk premiär

LÄS MER:Så bra var IFK Göteborg-spelarna mot IFK Värnamo

LÄS MER:Recension: Joel Alme - ”Snart skiner Poseidon”, Gamla Ullevi

IFK Göteborg (4-4-2)

Warner Hahn – Alexander Jallow, Mattias Bjärsmyr, Calle Johansson, Oscar Wendt – Hosam Aiesh (Emil Salomonsson, 90), Gustav Svensson, Simon Thern (Amir Al-Ammari, 71), Tobias Sana – Marcus Berg, Oscar Vilhelmsson (Gustaf Norlin, 71).

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS