Häcken cupmästare 2023 – efter finalkross

Detta står klart efter en fullständig finalkross mot Mjällby.
Laget gjorde tre mål på sex minuter i 4–1-utskåpningen.
– Jag är otroligt stolt, säger en lycklig tränare i Per-Mathias Högmo.

|

2016 var första gången, framgången följdes upp med ny titel 2019.

Nu hade Häcken chansen att addera till sitt troféskåp – när Mjällby väntade på ett solgassigt och slutsålt Strandvallen i svenska cupens final.

Svenska mästarna lyckades med uppdraget att ta ännu en titel– efter utskåpning med 4–1.

– Det har blivit några titlar nu, det är gött, säger en nöjd Johan Hammar efter slutsignalen.

– Det känns helt underbart. Jag är väldigt glad. Det är fantastiskt att vinna cupen tillsammans med lagkompisarna, säger Ibrahim Sadiq.

Finalnerverna var annars påtagliga i upptakten av matchen, då inget utav lagen lyckades hitta några större ytor att leka på. Det var ändå Häcken som höll i taktpinnen, de farligheter som skapades i spelet stod laget för i stor utsträckning. Ofta genom att hitta en djupledslöpande Beníe Traore.

Runt 20-minutersstrecket började sedan hemmalaget hitta in i det hela allt mer. Bland annat fick man se en farlig nick susa precis över målramen. Häcken kontrade då med en avancerad konstspark från Ibrahim Sadiq innan anfallet avslutades med en tilltrasslad situation som Mjällby i panik tvingades rensa undan.

Tre mål – på sex minuter

Precis när man trodde att den första halvleken skulle sluta mållös lossnade sedan allt.

På tilläggstiden skickade Mikkel Rygaard en frispark som nådde en sopren Sadiq. Helt ohotad knoppade han in ledningsmålet – och vild glädje utbröt.

Knappt hann Mjällby hämta andan innan det sedan ringde på nytt. Traore snodde åt sig en boll som han spelade vidare till Lars Olden Larsen. Yttern släppte bollen osjälviskt till Sadiq som sprang in med både den och sig själv i nätet.

– När 2–0 kom då kände man att då var det klart nästan. Då kunde man värma upp med ett leende vid sidan, säger Johan Hammar som inledde matchen på bänken, men som fick göra comeback efter sin skada i den andra halvleken.

En halvlek som var en komplett uppvisning från gästerna.

Trots att tvåmålsskytten Sadiq tvingades linka av i halvtid blev inte guldgreppet direkt lösare.

Efter bara två minuter höll sig Rygaard framme och smällde in 3–0. De tre gulsvarta målen gjordes på ynka sex minuter och 18 sekunder.

Fullständig kross

Om någon efter detta ställde sig frågan om det var möjligt för Mjällby att uträtta mirakel fick denne svar på tal 25 minuter från slutet.

Då ställde Häcken om med halva laget, Kristoffer Lund löpte över hela planen och släppte bollen vidare på Sadiq-ersättaren Momodou Sonko. Sonko vandrade mot öppet nät men lyckades sjabbla bort det givna målet. I stället landade bollen hos Samuel Gustafson – som satte spiken i kistan med sitt 4–0-mål.

Resten av matchen blev en transportsträcka som ledde till Häckens tredje cupguld, må så vara att Mjällby fick in en reducering.

Per-Mathias Högmo: ”Jag är otroligt stolt”

När slutsignalen ljöd utbröt vild glädje, både på planen och läktaren, efter att detta förkunnat att Häcken vinner cupen.

– Jag är otroligt stolt över spelarna och ledarstaben och hur de genomför matchen i dag. Jag tyckte det var hög kvalitet, säger Per-Mathias Högmo.

Häcken-tränaren poängterar att de har vunnit stort i samtliga matcher i Svenska cupen den här säsongen.

– Vi har 6–1, 2–1, 5–0, 3–0, 3–0 och 4–1 i resultat i svenska cupen. Så jag tycker att vi vinner välförtjänt.

Är ni det bästa cupmästar-laget någonsin?

– Det ska jag inte säga, men det var så kul att se Samuel Gustafson som kapten dirigera hela matchen.

Häcken är nu regerande mästare i både cupen och allsvenskan – och på söndag väntar ett glödhett möte med Malmö FF.

Så startade Häcken

(4–3–3): Peter Abrahamsson – Valgeir Fridriksson, Even Hovland, Simon Sandberg (Johan Hammar, 68), Kristoffer Lund – Mikkel Rygaard, Samuel Gustafson, Amane Romeo – Ibrahim Sadiq (Momodou Sonko, 46), Benié Traore (Ola Kamara, 68), Lars Olden Larsen (Tomas Totland, 76)