Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hysén: Det handlar om att jag ska ösa in mål

Vid lunchtid kom bekräftelsen. Tobias Hysén lämnar IFK Göteborg.

Som GP i ett flertal artiklar har berättat har övergången varit väldigt nära. Nu är det helt klart: Tobias Hysén byter IFK Göteborg mot Shangai East Asia FC. Kontraktet är på två år.

- Nu när allt är klart så känns det lite tudelat. Jag är jätteglad att ha fått den här chansen och det kommer bli ett jättestort äventyr för hela familjen, men det är såklart andra känslor också. Jag lämnar inte bara en förening utan ett helt liv här, med vänner och allt vad det innebär. Och det är inte vilken förening som helst heller, säger han till GP.

Redan på söndag ansluter han till laget på träningsläger i Spanien. Till Kina går flyttlasset någon gång i slutet på januari. Då ska Hysén se till att boendet är väl ordnat, och sedan följer familjen efter.

Värvningen är ett led i det kinesiska lagets satsning att spela i asiatiska Champions League, och Hysén vet vad som förväntas av honom.

- Rent krasst handlar det om att jag ska ösa in mål. Jag ska bidra till det offensiva spelet. Och de utlänningar som de tar dit ska vara bättre än de kinesiska spelarna, säger han.

Vad fick du för intryck av Shanghai när du var där?

- Jag fick de intryck jag behövde. Det är en nystartad klubb men med enorma möjligheter att utvecklas. De har fem gräsplaner, en inomhushall och väldigt fina faciliteter. Deras ägare har ju sagt att de ska bli Asiens Manchester United, vilket i och för sig tar emot lite för mig som Liverpoolsupporter...

Tobias Hysén kom till Blåvitt hösten 2007 från engelska Sunderland och under sex och en halv säsonger har "Tobbe" svarat för 109 mål på 261 a-lagsmatcher och vunnit den interna skytteligan de senaste fem åren. Dessutom har han vunnit SM-guld 2007, allsvensk skyttekung 2009 cupvinnare både 2008 och 2013 och i år blev han utsedd till allsvenskas mest värdefulla spelare.

- Det där är fakta som talar för sig självt. Klart att en sådan spelare kommer att saknas. Samtidigt har IFK Göteborg som ambition att inte stoppa spelare som vill komma ut i fotbolls-världen, såvida vi kommer överens med motparten. Vi kan bara tacka Tobias, önska honom stort lycka till och varmt välkommen tillbaka, säger sportchefen Håkan Mild till klubbens hemsida.

Tobias har skrivit på ett tvåårskontrakt med Shanghai East Asia och kommer att åka med sin nya klubb på läger till Spanien redan i helgen.

Och han öppnar redan nu för en framtida comeback i Blåvitt.

– Tanken är att vi ska vara borta i två år, sedan är det dags för vår stora pojk att börja skolan och det vill vi ska vara här. Sedan får vi väl se vad IFK vill så dags. Men om de är intresserade och jag fortfarande håller finns ingen annan klubb för mig, säger han till hemsidan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.