"Hur kan man veta vilka som blir proffs så tidigt?

ANNONS
|

GP:s Malin Jonson har granskat IFK Göteborg och deras ungdomsverksamhet. Efter 15 år är det endast en spelare som tagit sig hela vägen till A-laget, Mikael Dyrestam. Trots det lägger IFK Göteborg mer än en femtedel av sina fotbollskostnader på Änglagården. Roger Gustafsson säger i GP:s granskning att IFK Göteborg är nöjda med akademin. Men nu väljer klubben nu att förändra hela verksamheten för att närma sig sin målsättning. Änglagården går ner i åldrarna med sin elitsatsning och börjar med intagningar av spelare från att de är 8 år. Något som upprör Mohammed Ali Khan, på sin blogg skriver han.

ANNONS

"GP skriver att IFK plockar 8 åringar till sin elitsatsning. Det handlar om att man vill ha fler A-lagsspelare ifrån sin egen akademi. Jag blir rädd och arg på samma gång. Varför är det ingen som reagerar hårdare mot det här? Hur kan man veta vilka som ska bli proffs så tidigt? Hur kan man vilja sätta den pressen på en 8 åring? Inte nog med att vi har föräldrar som sätter press på sina barn alldeles för tidigt, nu börjar klubbar hänga efter. IFK startar en trend som många kommer att haka på om det inte sätts stopp för nu. Jag ser inget bra slut på det här. Självklart kan vi få fram skickligare fotbollsspelare, det tvivlar jag nog inte på om man väljer att elitsatsa så tidigt. Ni glömmer dock av de 97-98 procenten som inte når hela vägen. Jag pratar om de som satsat mycket på fotbollen och hela tiden haft en tro om att de ska bli proffs."

Mittbacken är oroad över vad som händer med de procenten om inte kommer att nå hela vägen fram.

"Min fråga är vad som händer med de övriga 98 procenten? Jag tror någonstans att alla kan bli fotbollsproffs med viljan på rätt plats. Det handlar mycket om träning och tid. Det sägs att man behöver lägga 10 000 timmar för att bli ”expert” inom sitt område. För att komma upp i 10 000 timmar i fotboll behöver man träna 1 h/dag, varje dag året om i 27,4 år. Börjar man spela fotboll vid 7 års ålder är man expert cirkus när man fyllt 34 år och ska gå i fotbollspension. Det klart att blåvit vet om att de får fram duktiga fotbollsspelare om de satsar på 8 åringar. Vad som händer med de spelarna när de inte platsar längre eller når hela vägen, är nog inte klubbarna bekymmer när den dagen och sorgen kommer."

ANNONS
ANNONS