Hotar med domarstrejk: "Kanske är enda sättet"

Efter två fall där domare utsatts för våld har förbundet och domarklubben fått nog. – Det måste ske en drastisk förändring, säger den domaransvarige Osman Yücel – och presenterar två radikala förslag.

ANNONS
|

Frågan om utsatta domare har varit uppe många gånger tidigare och efter förra veckans dubbla våldsincidenter träffades i går domaransvariga på Göteborgs fotbollförbund och den ideella domarklubben för att diskutera hur man ska tackla problemet.

– Vi är helt överens om att detta är ohållbart och att det måste ske en drastisk förändring. Och vi menar att det ligger ett stort, stort ansvar på föreningarna, säger Osman Yücel, Göteborgs fotbollförbund.

Han berättar om två förslag på åtgärder som kan komma att bli verklighet. Det ena är ett poängsystem där en klubb som missköter sig får poäng varje gång ett lag betett sig illa sig. Når man upp i fem poäng ska klubben degraderas.

ANNONS

– På lång sikt tror vi på en sådan lösning, ja. Men då måste ju tävlingskommittén vara med och godkänna det, och det är flera andra instanser som måste säga sitt,säger Yücel.

Ett annat, mer kortsiktigt grepp är att helt enkelt säga till stadens domare att stanna hemma. Det förslaget kommer från Göteborgs ideella domarklubb och Osman Yücel har förståelse för att man överväger att strejka.

– Det blir en helg med domarlösa matcher i så fall. Det kanske är enda sättet.Samtidigt måste vi se till så att domarna inte blir drabbade av repressalier, för det finns ju regler kring det här, säger Yücel.

Vilka åtgärder som blir verklighet är ännu oklart, men tydligt är att man fått nog av att se sina kollegor råka illa ut – både verbalt och fysiskt.

– De går ju ut med bull's eye på ryggen varje match. Och föreningarna verkar inte ta tag i det här. Vi gör vad vi kan och utbildar våra domare, men det hjälper inte om inte föreningarna tar ansvar. Jag tycker att de är väldigt mjäkiga och låter förbundet stänga av spelare som missköter sig, men egentligen är det ju inte vårt problem utan deras.

ANNONS

Är det ett problem som ökar?

– Det har blivit värre för varje år. Jag tycker att vi tar vårt ansvar, men spelare och ledare måste förstå att man inte kan bete sig hur som helst mot en domare, oavsett om man inte håller med om domslutet eller inte. Vi känner att vi måste agera nu, säger Osman Yücul.

ANNONS