Hörnorna fällde Gais – förlorade mot Degerfors

Det blev hörnornas match i mötet mellan serieledande Degerfors och Gais. Tre hörnmål, men med fördel åt fel leg. Förlust med 2-1 och situationen mörknar för grönsvart.
– Vi står upp rätt bra och killarna ska ha all heder. Det här är en sådan jävligt jobbig, hedersam förlust, sade Jacobsson till Dplay efter matchen.

|

Inför bortamatchen mot serieledarna Degerfors valde tränare Stefan Jacobsson att gå tillbaka till en trebackslinje och den 3-4-3-formation som man inledde säsongen med.

Ändringen innebar ett spelarbyte från förra veckans match mot AFC. Julius Johansson blev den som fick lämna plats för veteranen Emil Wahlström, som tillsammans med Charlie Weberg och Carl Nyström fick i uppgift att säkra defensiven med ett trepunktsbälte när offensivt starka Degerfors jagade avancemang till Allsvenskan.

På bänken fanns också 19-åringen Youssef Fayad, uppflyttad från juniorlaget så sent som i tisdags.

Inledningen blev väldigt darrig för Gais när det redan i den första minuten blev en miss mellan Mathias Karlsson och Emil Wahlström. En svagt slagen hemåtpass plockades upp av Degerfors-spetsen Victor Edvardsen, som rundade Gais-målvakten och såg ut att kunna rulla in ett tidigt ledningsmål. Men så i sista sekund kom Wahlström glidandes och reparerade sitt eget misstag.

Tidigt ledningsmål

Det dröjde inte länge innan ledningsmålet kom. En Degerfors-hörna gick förbi den första gruppen av spelare och landade hos hemmalagets Adam Carlén som fick till en halvträff på bollen.

Mathias Karlsson missbedömde farten på bollen, och vad som såg ut att kunna bli en simpel räddning blev istället 1-0 till hemmalaget.

Gais fick det fortsatt svårt därefter. Degerfors forcerade kontinuerligt med många spelare, och kom till flera bra lägen.

Men istället för att utöka ledningen så hittade Gais en väg tillbaka in i matchen, när en hörna från Richie Yarsuvat skarvades vidare till Adnan Maric som kunde stänka dit kvitteringen efter 23 minuter.

– “Richie” sa till mig innan att hörnan skulle slås kort och att jag skulle vara beredd bakom om skaren inte gick mot mål. Så jag stod bara rätt och kunde vinkla in den, säger Adnan Maric.

Gais såg ut att kunna rycka upp sig efter målet, men föll efter en stund tillbaka igen. Degerfors återtog kontrollen och det gav även resultat när en kort hörnvariant ledde till att Gustav Granath kunde nicka in 2-1 med en minut kvar av första halvleken.

Gratulerar Degerfors

Gais kom ut från omklädningsrummet med samma formation och elva som startade matchen. Och de fick det lika svårt.

Stefan Jacobsson tog fram taktikpärmen efter fem minuter, och började kasta om i laget.

Grönsvart gick tillbaka till en fyrbackslinje när Charlie Weberg fick utgå efter skada och Julius Johansson kom in. Därefter gjordes också mittfältet om när Nikola Ladan och Joackim Åberg byttes in.

Men det räckte aldrig hela vägen. Närmast kom Richie Yarsuvat, som frispelades men avslutade utanför den bortre stolpen med knappa kvarten kvar.

– De är ett duktigt lag, och de har visat det hela säsongen. Fysiskt bra, starka på fasta situationer, disciplinerade och bolltrygga. Det är därför som de ligger där de ligger, säger Adnan Maric om motståndet.

Stefan Jacobsson, som kom till Gais från just Degerfors inför säsongen, fick efter matchen svara på några frågor om sin förra arbetsgivare.

Laget såg länge ut att ha säkrat en plats i Allsvenskan nästa år, men när Jönköping Södra gjorde mål på straff mot Norrby i den 86:e minuter så sköts firandet fram med åtminstone en omgång.

– Degerfors är ett otroligt bra fotbollslag för tillfället, och de kommer lösa det här. Det är bara att gratulera Degerfors som klubb, och deras spelare och ledare. Jag säger det redan nu, sade Stefan Jacobsson till Dplay.

Fakta: Så startade Gais(3-4-3)

Mathias Karlsson – Carl Elfgren Nyström, Emil Wahlström, Charlie Weberg – August Wängberg, Boris Lumbana, Adnan Maric, Niclas Andersén – Meinhard Olsen, Richard Yarsuvat, Julius Lindberg